Scrisoarea FMI catre Parlament: „suntem profund ingrijorati” de legea falimentului personal. Ponta: N-am vazut scrisoarea [1]

Mediafax Foto//Silvia Ilie

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Reprezentantii FMI se declara ingrijorati de adoptarea legii insolventei persoanelor fizice, fara un studiu de impact si fara consultarea tuturor partilor implicate

.

"FMI sustine eforturile autoritatilor de a promova o legislatie in domeniu, dar suntem profund ingrijorati ca adoptarea legii insolventei fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea asociatiilor implicate, ar putea sa nu isi atinga obiectivele. Daca nu este planificata cu atentie, bine structurata si bine implementata, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piata financiara", se arata intr-o scrisoare a FMI, citata de Agerpres.

In 2010, FMI nu a sustinut adoptarea unei legi a falimentului personal, aceasta fiind o conditie a acordului.

„Guvernul trebuie sa se pronunte in acest caz pentru ca guvernul este cel care negociaza cu FMI si este parte a acordului. Ponta sa nu se ascunda in spatele Parlamentului. Trebuie sa lamureasca si sa negocieze acest lucru cu Fondul”, a declarat, pentru Gandul, fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu.

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca nu a vazut scrisoarea de la FMI. El a precizat ca „e treaba Parlamentului de a decide”, fiind nevoie de un sistem de protectie in cazul unor crize financiare. 

Proiectul legii insolventei persoanelor fizice a trecut de Senat fara dezbatere, prin adoptare tacita, in decembrie anul trecut. In prezent proiectul se afla in Camera Deputatilor.

Romanii care nu mai au cum sa-si plateasca datoriile de orice natura, isi vor putea cere in instanta falimentul personal. Ei trebuie sa arate ca nu au cum sa achite cel putin doua datorii catre doi sau mai multi creditori, in decurs de 30 de zile de la data scadenta a acestora.

Bancile nu vor mai putea executa silit persoanele care si-au declarat falimentul personal, iar aceste persoane vor avea o perioada in care, pe baza unui plan, vor putea sa-si restructureze si reorganizeze plata datoriilor pe o perioada de cinci ani.  Insa, in cazul in care planul nu este realizat, se trece la lichidarea bunurilor datornicului.

Pana la indeplinirea planului, debitorul este obligat:

♦ Sa utilizee veniturile din activele sale in concordanta cu planul aprobat; ♦ Sa desfasoare activitati adecvate, generatoare de venituri si, in cazul somajului, sa caute sa realizeze venituri; ♦ Sa inainteze administratorului judiciar sumele obtinute din mosteniri, donatii sau drept compensare pentru daune generate de evenimente care apar ulterior declansarii procedurii de insolventa; ♦ Sa nu ascunda nicio parte din veniturile sale; ♦ Sa nu isi asume noi responsabilitati pe care nu le-ar putea indeplini la scadenta.

La expirarea perioadei stipulate in plan, administratorul judiciar va transmite raportul sau final instantei de insolventa care va confirma esecul sau succesul planului.

Daca planul nu a fost respectat, instanta va dispune lichidarea bunurilor debitorului. In timpul acestei proceduri, administratorul judiciar preia drepturile de control si de dispunere de activele debitorului.

Guvernul s-a angajat fata de FMI si CE sa nu legifereze falimentul personal

In ultimii ani, au existat mai multe initiative legislative pentru reglementarea falimentului personal, insa niciuna dintre ele nu a avut sustinere.

De altfel, Guvernul s-a angajat fata de FMI si CE sa nu legifereze falimentul personal deoarece masura ar crea hazard moral si ar putea genera abuzuri din partea debitorilor.

”Avand in vedere ca mentinerea disciplinei de plata in randul debitorilor contribuie in mod semnificativ la consolidarea stabilitatii financiare, vom depune toate eforturile pentru a evita adoptarea unor initiative legislative referitoare la insolventa persoanelor fizice care ar crea hazard moral si care ar putea genera abuzuri frecvente din partea debitorilor, deoarece ar submina disciplina de plata”, se arata in ultima scrisoare de intentie semnata de autoritatile de la Bucuresti.

Bancherii nu au sustinut la randul lor legile privind falimentul personal, in principal din cauza experientei pe care au avut-o cu legea insolventei persoanelor juridice.

Daca, in 2010, o companie din 30 isi cerea insolventa, in prezent, una din sapte companii recurge la aceasta solutie pentru a scapa de datorii.

Dintre cele circa 110.000 de firme care si-au cerut insolventa, doar 2-3% au ajuns in proces de reorganizare, restul intrand in faliment. 

 

Citeste si Sefa FMI analizeaza masurile BCE: Este bine pentru Europa Citeste si Ponta: Romania ar putea incheia un nou tip de acord cu FMI, urmand modelul Poloniei
Publicat de : ---
Data publicrii: 27 Ian 2015 - 05:48
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43507&titlu=Scrisoarea_FMI_catre_Parlament__asuntem_profund_ingrijoratia_de_legea_falimentului_personal__Ponta__N_am_vazut_scrisoarea