Syriza, partid radical de stanga, castigator detasat [1]

UPDATE Obtinand 35,73% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale anuntate dupa numararea a 40% din buletinele de vot, partidul radical de stanga Syriza a castigat scrutinul legislativ anticipat din Grecia, devansand astfel conservatorii din Noua Democratie, creditati cu cu un scor de 28,48%

. Asa cum se anticipase, alegerile au dat castig de cauza partidului condus de Alexis Tsipras, care a vorbit mereu de combaterea programului anti-austeritate impus tarii sale de creditorii internationali (FMI si BCE) si Uniunea Europeana, indeosebi prin vocea cancelarului grerman Angela Merkel.„Este o victorie istorica, ramane de vazut daca este o mare victorie istorica. Este un mesaj care nu afecteaza doar grecii, dar care va rasuna in toata Europa”, a declarat la postul grec de televiziune Mega TV, Panos Skourletis, purtator de cuvant al Syriza.„Victoria trimite un mesaj impotriva austeritatii si in favoarea demnitatii si democratiei”, a mai spus el.

Syriza ar putea obtine intre 146 si 158 de locuri din Vouli, Parlamentul tarii, care are 300 de mandate, majoritatea absoluta fiind de 151 de deputati. Primele proiectii oficiale vor arata daca Syriza va guverna singur sau va fi constrans sa negocieze o coalitie cu unul sau mai multe partide mici, precum To Potami (de centru), socialistii din PASOK sau Independentii (anti-austeritate).

Victoria Syriza constituie o premiera absoluta in zona euro, ea deschizand perspectiva formarii unui guvern opus clar exigentelor UE si FMI pentru a salva aceasta tara de la faliment. Ea reprezinta, totodata, o schimbare de cap semnificativa dupa masurile anuntate de BCE privind injectarea de foarte importante lichiditati in economiile ce au adoptat moneda unica. Totusi, se pare ca, in ultima vreme, liderul Syriza, Alexis Tsipras, pare sa-si fi indulcit discursul, asa cum, la Bruxelles, criticile fata de respectivul partid nu mai sunt este atat de explicite.

Cine este Syriza? Aceasta grupare a aparut la inceputul anilor 2000, fiind o coalitie a stangii radicale, care „a crescut” mereu in siajul crizei economice grave cu care se confrunta tara, ea promovand teza antiausteritatii. Printre propunerile sale se afla : un moratoriu privind datoriile private ale bancilor; cresterea salariului minimal: anularea a circa doua treimi din datoria publica: instaurarea unei „clauze de dezvoltare”; recapitalizarea bancilor, fara ca sumele respective sa fie contabilizate in datoria publica a tarii. Dupa sase ani de recesiune si o cura de rigoare, Syriza seduce din ce in ce mai mult alegatorii. În vreme ce tara a cunoscut o slaba crestere economica, cei 10,8 milioane de greci nu au simtit nimic vizibil in nivelul lor de viata. Syriza a devenit primul partid al tarii la scrutinul paneuropean din 2014.

Cine ste Alexis Tsipras? Este, probabil, politicianul european cu cel mai spectaculos salt in mai putin de un deceniu, el devenind una dintre principalele figuri politice ale Greciei. În varsta de 40 de ani, acest fiu al unei familii de burghezi atenieni este un orator excelent, ce si-a inceput cariera printre tinerii comunisti radicali greci. A studiat la Politehnica din capitala, la inceput fiind secretar al tineretului din partidul radical Sinaspismos, al carui lider a ajuns pe cand avea 33 de ani, fiind astfel cel mai tanar sef al unui partid parlamentar grec.În 2006 a concurat pentru postul de primar al Atenei. Odata cu declansarea crizei, totul ii prieste lui si coalitiei radicale Syriza, care realizeaza un spectaculos salt electoral la alegerile legislative din primavara lui 2012, obtinand 26,9% din voturi, fata de 4,6% in 2009. Astfel, conservatorii lui Antonio Samaras, pe care miza UE, erau talonati indeaproape. „Vantul schimbarii a inceput sa bata”, spunea Tsipras atunci. El nu a ezitat sa ridice tonul la Angela Merkel. În mai 2012, el spunea: „ Grecia este o tara suverana. Nu Merkel este cea care trebuie sa decida daca noi noi vom face un referendum sau nu. Merkel trebuie sa inteleaga ca este un partener ca oricare altul (...) intr-o eurozona fara locatari si proprietari”.

Alexis Tsipras spunea, in 2012, ca „nu este nimic de negociat in memorandum, intrucat nu se negociaza cu infernul”. Syriza insista asupra faptului ca nu doreste iesirea tarii din zona euro, ci revizuirea politicii de austeritate, in mod deosebit o renegociere a memorandumului. Aceste doua acorduri cadru validate cu troica (FMI, BCE, CE), au impus reforme economice pentru a restaura viabilitatea finantelor publice in schimbul unor imprumuturi de 240 miliarde de dolari.

Daca, la cei 40 de ani ai sai, Alexis Tsipras devine premier, el va fi cel mai tanar politician din ultimii 150 de ani care va ocupa un atare post in Grecia. În fine, victoria radicalilor din Syriza va schimba radical datele problemei si in zona euro, implicatiile acestei victorii urmand sa fie serios analizate de UE si fiecare stat in parte.


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Ian 2015 - 05:48
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43500&titlu=Syriza__partid_radical_de_stanga__castigator_detasat