Ionut Vulpescu, ministrul Culturii: Noul sediu al Operetei, un proiect incheiat intr-o tara care-si lasa balta interesele - FOTO [1]

Noua sala de spectacole a Teatrului de Opereta si Musical "Ion Dacian" din Bucuresti, prima cladire destinata artelor spectacolului muzical construita in Romania dupa anul 1989, cu o investitie de aproximativ 8

.700.000 de euro (plus TVA), a fost inaugurata sambata, cu musicalul "Fantoma de la Opera".

La eveniment au participat, printre altii, soprana Angela Gheorghiu, Elena Dacian, fiica celebrului cantaret de opereta Ion Dacian, Ionut Vulpescu, ministrul Culturii, Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, Geogica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura a Senatului, Daniel Barbu, fost ministru al Culturii, coregraful Johan Kobborg, care conduce Baletul National Roman, coregraful si dansatorul Razvan Mazilu, actorul Pavel Bartos si prezentatorii TV Andi Moisescu, Olivia Steer si Dan Negru.

Inainte de spectacol, pe scena noii sali a Teatrului de Opereta si Musical "Ion Dacian" au urcat Razvan Ioan Dinca, directorul general al Operei Nationale Bucuresti, si Ionut Vulpescu, ministrul Culturii.

"Intr-o epoca precum cea pe care o traim, a construi un teatru inseamna un simbol, o reafirmare a unei identitati, o dorinta si, odata dusa la indeplinire, un ideal atins", a spus Razvan Ioan Dinca, precizand ca in spectacolul "Fantoma de la Opera", care a inaugurat aceasta noua sala, este implicata o echipa de 250 de oameni.

Razvan Ioan Dinca a mentionat ca Ministerul Culturii este unicul finantator al acestei cladiri si i-a multumit atat fostului ministru al Culturii Kelemen Hunor, care a semnat inceperea lucrarilor pentru acest teatru, precum si celorlalti ministri care au facut posibila continuarea finantarii.

La randul sau, Ionut Vulpescu a spus ca inaugurarea acestei sali reprezinta un proiect incheiat, dus pana la capat, "intr-o tara renumita, mai degraba, pentru ca, prea adesea, isi lasa balta interesele".

"Ne aflam in acest sediu minunat, la capatul unui drum lung, dar care a dus intr-un final Opereta bucuresteana acasa (...) Putem vorbi de un proiect incheiat, dus pana la capat, inr-o tara renumita, mai degraba, pentru ca, prea adesea, isi lasa balta interesele, iar, in acest peisaj, sprintara, stralucitoarea Opereta se dovedeste, iata, un model de temeinicie si de seriozitate", a declarat ministrul Culturii.

De asemenea, Ionut Vulpescu a precizat ca, prin montarea spectacolului "Fantoma de la Opera" in Romania se dovedeste ca Opereta bucuresteana "este suficient de populara si de bine asezata artistic ca sa-si permita sa abordeze orice lucrare de gen, oricat ar fi de dificila".

"«Fantoma de la Opera», spectacolul care inaugureaza noua istorie a Operetei bucurestene, dovedeste dubla alcatuire a operetei. Pe de-o parte, o poveste romantica, un fantasm al imaginarului popular sau, pur si simplu, o frumoasa poveste de dragoste, cu intamplari pasionante, iar, pe de alta, o demonstratie de autoironie, astfel ca, prin montarea acestui spectacol, Opereta bucuresteana dovedeste ca este suficient de populara si de bine asezata artistic ca sa-si permita sa abordeze orice lucrare de gen, oricat de dificila, dar, in acelasi timp, suficient de inventiva sa-si inaugureze noul sediu cu povestea unei fantome", a mai spus ministrul Culturii.

Totodata, Ionut Vulpescu a mentionat ca noul sediu al Teatrului de Opereta inseamna, de fapt, "un drum care abia acum incepe".

"Un proiect dus pana la capat, cum este noul sediul al Teatrului de Opereta, inseamna, de fapt, un drum care abia acum incepe. Caci acum incepe cealalta jumatate a istoriei acestui teatru de prestigiu si de traditie. Imprejurarile, nefaste si favorabile deopotriva, i-au dat Operetei, pe langa dificultatile din deceniile de dupa pierderea sediului istoric, si sansa de a incepe din nou. Sansa unei a doua tinereti. Sunt convins ca Teatrul de Opereta si Musical «Ion Dacian» o va fructifica si ca Opereta va fi tot aici, la datorie, si atunci cand arhitectura futurista a sediului ei va parea de-a dreptul clasica si cuminte. Iar publicul care iubeste atat de mult opereta si pe slujitorii ei ar fi fericit sa afle ca romanii vor scrie si vor compune pentru el noi piese in continuarea unei traditii pe care nu trebuie s-o uitam. Ii felicit pe toti cei implicati in acest proiect de succes si va urez ca aceasta a doua viata a Operetei bucurestene sa fie cel putin la fel de stralucita ca si prima. Sunt convins ca asa va fi", a incheiat ministrul Culturii.

De asemenea, inainte de inceperea spectacolului "Fantoma de la Opera", a avut loc o conferinta de presa, la care au participat Razvan Ioan Dinca, directorul general al Operei Nationale Bucuresti, si Stephen Barlow, regizorul musicalului care a inaugurat noul sediu al Teatrului de Opereta "Ion Dacian".

"Nu inauguram o cladire, nu acesta este mesajul pe care vreau sa-l transmit, ci inauguram un anume fel de fenomen teatral, asa cum il credem noi, cei care conducem destinele, temporar, ale acestui edificiu", a declarat Razvan Ioan Dinca la conferinta de presa, precizand ca acest teatru "s-a nascut ca un gest de recuperare istorica".

Cu un sediu demolat in 1986 de regimul Ceausescu (situat pe Splaiul Unirii), Teatrul de Opereta - inaugurat pe 7 noiembrie 1950, sub denumirea de Teatrul de Stat de Opereta - a functionat fara intrerupere pana in anul 2005 in cladirea Teatrului National Bucuresti "I. L.Caragiale". Din cauza incendiului care a afectat grav cladirea Nationalului bucurestean, spectacolele s-au desfasurat apoi in sala MAI (Ministerul Afacerilor Interne) timp de doi ani, ulterior revenind in actuala Sala Studio (fosta Sala Mica) a Teatrului National Bucuresti "I. L. Caragiale", unde au avut loc pana in anul 2011, cand cladirea celui din urma a devenit obiectul reparatiilor capitale. Ramas fara sala de spectacole, Teatrul de Opereta a desfasurat, pana de curand, un amplu turneu national.

Noua cladire a Teatrului de Opereta si Musical "Ion Dacian" este amplasata pe Bulevardul Octavian Goga nr. 1, in imediata apropiere a Bibliotecii Nationale a Romaniei. Lucrarile la noul sediu au inceput in anul 2012, cladirea (cu o suprafata totala de 6.381,50 mp, distribuita pe trei niveluri) fiind proiectata sa corespunda tuturor necesitatilor logistice si tehnice moderne necesare bunei desfasurari a activitatii sale, dar si dezvoltarii repertoriului.

Sala de spectacole are o capacitate de 550 de locuri, a caror amplasare ofera o vizibilitate foarte buna asupra scenei, si beneficiaza de o acustica adecvata, ceea ce ofera spectatorilor posibilitatea de a urmari in conditii optime evenimentele artistice desfasurate pe scena. Scena are o suprafata de 14 metri latime, 20 de metri adancime si este dotata cu toate echipamentele tehnice moderne destinate realizarii unor productii muzicale de o complexitate ridicata.

Foaierul, care poate servi si ca scena de spectacol, libraria-magazin, cafeneaua, dar si studioul destinat celor mai mici spectatori completeaza seria spatiilor oferite publicului si fac din Teatrul de Opereta si Musical "Ion Dacian" un loc modern, in deplin acord cu cerintele secolului al XXI-lea.

Razvan Ioan Dinca a precizat, la conferinta de presa, ca in noul spatiu se vor desfasura si "concerte de toate felurile" si spectacole, precum "Paris, mon amour".

Directorul Operei Romane a mai spus ca nu a primit inca finantare pentru amenajarea spatiului din jurul teatrului, dar isi doreste sa creeze un loc cultural si in exterior.

"Nici acest spatiu nu va fi unul pur si simplu verde, ci va reprezenta un fel de parc tematic al muzicii, in care (...) probabil ca vom putea crea si un spatiu exterior de joc, cu vedere catre Dambovita, in asa fel incat acest loc sa devina un spatiu cultural atractiv", a spus Razvan Ioan Dinca.

In ceea ce priveste spectacolul "Fantoma de la Opera", care a inaugurat noua sala a Teatrului de Opereta si Musical "Ion Dacian", Razvan Ioan Dinca a spus ca este "deopotriva clasic si, in acelasi timp vizionar".

"Nu am vrut sub nicio forma sa copiem brandul «Fantoma de la Opera» de la Londra. Consideram ca demersul artistic pe care noi il facem este deopotriva clasic si, in acelasi timp, vizionar. Acest spectacol e creat acum 27- 28 de ani, la Londra, e un spectacol vechi, e un spectacol la granita dintre opereta si musical intr-o destul de mare masura, ca si constructie. In acelasi timp, e realizat in secolul XXI, in anii 2015, de catre un regizor contemporan. Acesta e demersul pe care il facem, incercam sa ne adresam publicului secolului acesta. Probabil ca, daca am fi insistat mult si am fi strans de zece ori mai multi bani decat ne-a costat aceasta productie, am fi putut aduce musicalul de la Londra. N-am fi facut acest lucru chiar daca am fi avut acei bani. E mult mai important sa creezi din nou, pornind de la aceeasi premisa, un spectacol pentru publicul de astazi", a declarat Razvan Ioan Dinca, precizand ca bugetul spectacolului "Fantoma de la Opera" pus in scena in Romania a fost de aproximativ 400.000 de euro.

La randul sau, Stephen Barlow a declarat ca s-a indragostit de spectacolul "Fantoma de la Opera" inca din copilarie si a fost ca o revelatie pentru el.

"Este o mare onoare si un privilegiu pentru mine sa fiu din nou aici, in Bucuresti, de data aceasta sa regizez un musical, care este prima mea dragoste. (...) Eu sper ca publicul va pleca in aceasta seara cu aceeasi emotie cu care am plecat si eu de la teatru, in noiembrie 1986, cand am vazut pentru prima data «Fantoma de la Opera»", a declarat Stephen Barlow la conferinta de presa.

De asemenea, regizorul spectacolului a spus ca a fost uimit de cat de multi artisti talentati a gasit in Romania.

"Am fost uimit de talentele pe care le-am gasit aici. Actorii din rolurile principale, Adrian (Nour), Irina (Baiant) si Florin (Ristei), sunt extraordinari. Inca de la auditii, de-abia asteptam sa incepem repetitiile vazandu-i. Sunt talente exceptionale aici, in acest oras si in aceasta tara. Am vazut o dorinta uriasa din partea oamenilor de juca in asemenea musicaluri. Nu a fost o munca dificila, chiar am fost rasfatati si am avut de unde alege", a declarat Stephen Barlow, facand referire la auditiile pentru spectacolul "Fantoma de la Opera".

"Fantoma de la Opera", de Andrew Lloyd Webber, este o productie muzicala adaptata in 14 limbi straine, distinsa cu peste 70 de premii importante si vizionata de peste 130 de milioane de spectatori din intreaga lume.

Spectacolul pus in scena la Bucuresti reprezinta un dublu eveniment. Pe de o parte, premiera nationala a unui musical care a scris istorie in randul productiilor de gen, dar si acordarea drepturilor de productie pentru un spectacol diferit de celelalte adaptari ale versiunii originale, de catre The Really Useful Group Theatre Company Ltd. (proprietara drepturilor de autor, cu sediul in Londra), informeaza Teatrul "Ion Dacian".

Musicalul "Fantoma de la Opera" este pus in scena de regizorul australian Stephen Barlow cu ajutorul unei echipe de creatie din care fac parte artisti romani si straini si are drept protagonisti actori, vedete pop si solisti de opera din Romania.

Renumit pentru abordarile sale originale si surprinzatoare, Stephen Barlow a reevaluat scenariul original al spectacolului recalibrand cele doua coordonate dramatice principale si schimband coordonatele temporale ale actiunii, pe care o plaseaza in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Noua productie pastreaza nota de dualitate care domina imaginea personajului principal si subliniaza contrastele care ii compun profilul captivant.

Din distributia spectacolului fac parte artistii Adrian Nour (Fantoma), Irina Baiant (Christine Daaé), Florin Ristei (Raoul, Viconte de Chagny), Andrei Lazar (Monsieur André), Valentino Tiron (Monsieur Firmin), Gabriela Daha (Carlotta Giudicelli), Samuel Druhora (Ubaldo Piangi), Dana Rotaru (Madame Giry), Alexandra Giurca (Meg Giry), cu participarea Orchestrei, Corului si Baletului Teatrului de Opereta si Musical "Ion Dacian".

Biletele pentru primele patru reprezentatii care vor avea loc pe noua scena a Teatrului de Opereta si Musical "Ion Dacian", in luna ianuarie, au fost epuizate in doar cateva ore de la punerea lor in vanzare, alte reprezentatii ale musicalului "Fantoma de la Opera", regizat de Stephen Barlow, urmand sa aiba loc in luna februarie.

Spectacolul "Fantoma de la Opera" va intra in repertoriul Teatrului de Opereta si Musical "Ion Dacian" si va putea fi vazut de cei interesati si in urmatoarele luni pe scena institutiei. Datele reprezentatiilor urmeaza sa fie anuntate.

(Serviciul Foto al MEDIAFAX va pune la dispozitie imagini de la eveniment)


Publicat de : ---
Data publicãrii: 26 Ian 2015 - 05:47
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43461&titlu=Ionut_Vulpescu__ministrul_Culturii__Noul_sediu_al_Operetei__un_proiect_incheiat_intr_o_tara_care_si_lasa_balta_interesele___FOTO