Circa 1.500 de romani cu credite in franci protesteaza in Piata Constitutiei: "Sunt pusi sa ne fure, nu sa ne conduca" [1]

FOTO: Facebook/Cisnadian Sibian

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

UPDATE 14: 25: Protestatarii scandeaza in continuare "Demisia" si "Camatarii"

. Pe un podium, diversi reprezentanti ai organizatiei si ai asociatiilor de protectie a consumatorilor urca si cer solutii pentru problemele celor cu credite in franci elvetieni.

UPDATE 13:20: "Noi cerem o reconversie, nu doar pentru franci, ci pentru toate valutele. Daca BNR nu mai intervine sa tina euro, s-ar putea ca si cei cu credite in euro sa ajunga in aceata situatie", a declarat pentru gandul Daniel Teodorescu, unul dintre organizatorii protestului.

"Noi propunem ca intr-o situatie extraordinara, cum este aceasta in care diferenta dintre cursul de acordare si cel actual este de peste 125%, creditele sa fie convertite", ne-a mai spus el.

Teodorescu a mai adaugat ca o propunere legislativa similara a UE ar urma sa intre in vigoare din anul 2016.

FOTO: gandul.info

UPDATE 13:05: Romanii cu credite in franci elvetieni care protesteaza in Piata Constitutiei din Capitala sunt paziti de Jandarmi. Organizatorii estimeaza ca la manifestatie s-au adunat, pana la aceasta ora, 1.500 de persoane. Cei mai multi participanti au peste peste 30 de ani.

"Sunt niste papagali, sunt pusi sa fure, nu sa ne conduca", striga unul dintre protestatari.

Comunitatea romanilor cu credite in franci elvetieni de pe platforma de socializare Facebook, prin intermediul careia a fost organizat acest protest, a fost infiintata pe 15 ianuarie si are, in prezent, peste 16.000 de membri.

Aceeasi comunitate a organizat pichetarea sediului BNR din centrul Capitali pe 20 si 21 ianuarie.

UPDATE 12:50: Protestatarii aflati in Piata Constitutiei scandeaza "Jos Isarescu si conversia!", "Hotii", "Nu platim", "Unitate" si "Camatarii".

Circa 600 de persoane cu credite in franci elvetieni s-au adunat in Piata Constitutiei duminica, la ora 12, solicitand autoritatilor sa intervina de urgenta in criza generata de aprecierea francului, astfel incat bancile sa converteasca in lei creditele in valuta, la cursul istoric plus maxim 20%.

Mitingul, organizat de Grupul Clientilor cu Credite in CHF (cu circa 16.000 de membri) pe reteaua de socializare Facebook, a reunit romani din multe zone ale tarii, care au venit impreuna cu familia, copiii si prietenii, de la Bacau, Braila, Constanta, Cluj, Sfantu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Pitesti, Timisoara, Oradea, Iasi, Turda sau Galati.

FOTO: Facebook/Andreea Cristoforidis

"BNR+Banci+Clienti=Vinovati! De ce doar noi suntem penalizati?", "Banca=Camatar legalizat de BNR si de Stat!", "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", "BNR reglementeaza doar cum bancile dicteaza!", "Vreau rata sa imi platesc, Copilul din ce-l hranesc?", "Je Swiss dator vandut!", "Rate CHF la curs istoric!, "Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a inselat!", "Voi aveti puterea, noi avem durerea!" sunt doar cateva dintre mesajele pe care indatoratii la banci in franci elvetieni le afiseaza pe pancarte.

Mai jos, un clip realizat de organizatori, cu recomandari pentru participantii la manifestatie:

Grupul a depus marti, prin reprezentantii sai, o cerere la Guvern, Camera Deputatilor si Senat, prin care propune spre dezbatere si adoptare in regim de urgenta, de maxim doua saptamani, un text de initiativa legislativa care sa solutioneze situatia "grava" in care sa regaseste o mare parte a clientilor care au contractat credite in monede straine (franci elvetieni, euro sau dolari).

Clientii institutiilor de credit cer astfel, prin masurile propuse, ca bancile sa le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor in valuta in moneda nationala, la cursul de la data semnarii contractelor apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale.

Totodata, ei solicita interzicerea aplicarii de catre banca a unor comisioane si garantii suplimentare, precum si de costuri si alte cheltuieli netransparente in procesul de conversie. O alta cerere este ca dobanda anuala efectiva (DAE) pentru creditul in lei sa nu depaseasca nivelul DAE aplicat anterior.

Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a atins niveluri record la sfarsitul saptamanii, ca urmare a eliminarii a plafonului minim impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro.

Francul s-a apreciat puternic incepand cu 15 ianuarie, cand banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anuntat de BNR anterior deciziei Bancii Elvetiei, francul se afla in crestere cu 20,7% fata de leu.

FOTO: Facebook/ Grupul Clientilor cu Credite In CHF

Citeste si Francul elvetian a urcat la un nou maxim istoric Citeste si Banca Elvetiei a abandonat pragul franc/euro din cauza costurilor prea mari Citeste si Un profesor de economie, in prezent deputat, se ducea in 2008 la banca pentru un credit „ca la carte”. Pe urma, a fost „deturnat”
Publicat de : ---
Data publicrii: 26 Ian 2015 - 05:47
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43429&titlu=Circa_1_500_de_romani_cu_credite_in_franci_protesteaza_in_Piata_Constitutiei____Sunt_pusi_sa_ne_fure__nu_sa_ne_conduca__