INTERVIU - Valeriu Zgonea: Organizarea alegerilor - depolitizata. Trebuie coduri de moralitate pentru partide - VIDEO [1]

Zgonea pledeaza pentru autosuspendarea din partid a celor care au probleme in justitie si considera ca trebuie eliminata suspiciunea conform careia cei care sunt presedinti de CJ sunt baroni locali

.

El mai spune ca se vede foarte clar din jocul politic ca cei doi co-presedinti ai noului PNL vor sa preia cele doua Camere, Alina Gorghiu presedintia Camerei Deputatilor, iar Vasile Blaga pe cea a Senatului.

Prezentam integral interviul acordat Agentiei MEDIAFAX de Valeriu Zgonea:

Reporter: Presedintele Iohannis a invitat partidele la consultari pe tema legilor electorale. Vreau sa va intreb daca mergeti si daca ati discutat in partid despre un mandat?

Valeriu Zgonea: In primul rand, este o initiativa normala pe care presedintele Iohannis a anuntat-o din timpul campaniei: daca va ajunge presedinte va discuta si aceasta chestiune.

Citeste si: INTERVIU - Zgonea: Ponta sa nu demisioneze. Nu sunt dispus sa candidez pentru o functie cat e Ponta presedinte - VIDEO

Sunt trei elemente importante pe care trebuie sa le discutam. In primul rand, presedintele Camerei nu poate sa mearga decat daca este invitat. Eu am fost informat de catre presedintele statului ca doreste o discutie cu presedintii celor doua Camere cu privire la inceperea sesiunii parlamentare pe 2 februarie in care vom discuta toate aspectele: prioritatile legislative, chestiunile care treneaza de foarte mult timp in Parlament.

Chiar am venit cu aceasta propunere catre domnia sa si domnia sa a salutat-o si a spus ca de fiecare data se va consulta cu presedintii celor doua Camere, asa cum scrie in Constitutie, cu privire la atributiile pe care noi le avem si cele doua Camere le au prin Constitutie.

In ceea ce priveste Codul electoral, mandatele se stabilesc pe partide politice. Daca domnul presedinte Victor Ponta va decide ca eu sa merg in echipa pe care o va conduce la Cotroceni, bineinteles ca voi face parte din ea si mandatul va fi al PSD, cerut in BPN.

Am avut o discutie cu domnia sa (cu Victor Ponta, n.r.) pe cele 35 de principii stabilite pe care dumneavostra le stiti legate de cele trei legi electorale. I-am explicat domnului presedinte ca sunt trei elemente importante cu privire la Codul electoral. Primul, pe care l-am discutat acum: pe cine alegem. Aici discutam despre valori, idei, principii si comportamente pe care politicienii trebuie sa le aiba in timpul mandatului. Nu sunt atributul Comisiei (de Cod electoral, n.r.), dar influenteaza foarte mult ceea ce face Comisia.

Discutam, apoi, despre cum alegem si aici vorbim despre tipul de scrutin electoral, distributia mandatelor, reducerea numarului de mandate la primari, presedintii de CJ - daca va fi acceptata - reducerea numarului de consilieri locali, atributiile Consiliilor locale, cum facem alegerile – intr-un tur, in doua tururi de scrutin, si putem sa discutam pe aceste chestiuni - reducerea numarului de parlamentari, supletea Parlamentului si atributiile pe care le are si care este mandatul PSD.

Si, nu in ultimul rand, vreau sa discutam despre ce alegem, cum exercitam votul. Sunt cele trei intrebari: ce alegem? Alegem acelasi Parlament, acelasi tip de om, pe nereguli noi, sau trebuie sa facem o modificare? Eu cred ca toate aceste chestiuni se pot asambla in doua cuvinte foarte simple: cultura politica a Romaniei.

16 noiembrie nu a insemnat numai o pierdere de imagine pentru PSD si o infrangere pentru a treia oara consecutiv a PSD, a candidatului PSD. A insemnat o pierdere de imagine a Romaniei, o pierdere de imagine si o lipsa de incredere a statului fata de cetatenii sai ca poate sa le asigure dreptul esential din Constitutie, dreptul de a alege, iar in ochii partenerilor europeni si euroatlantici - incapacitatea noastra de a fi un lider regional si de a fi un exportator de democratie.

Noi am castigat foarte mult in ultimii 25 de ani, dar cand lumea vedea cozile acelea de zeci de mii de oameni la o sectie de vot doar la ambasada, spune „Domnule, statul roman nu este in stare sa dialogheze cu statul spaniol, italian, francez, britanic astfel incat sa asigure sectii de vot in cadrul comunitatilor de migratie”.

Rep.: Acestea sunt principiile la care va referiti. Mergand, totusi, pe chestiile concrete, cum vedeti votul in cazul parlamentarilor? Se va mentine votul uninominal, mergeti pe varianta de a reveni la lista sau optati pentru un sistem mixt, care sa imbine cele doua variante? Ce crede PSD?

Valeriu Zgonea: Trebuie sa plecam de la o chestiune care este foarte simpla. Sunt sase elemente pe care eu le-am identificat dupa 16 noiembrie care ne obliga sa luam decizii in acest moment, independent de Comisia de Constitutie, pentru ca Comisia de revizuire a Constitutiei a fost cea care a blocat, daca vreti, activitatea Comisiei de Cod electoral pentru ca nu stiam ce tip de scrutin si cum stabilesc cei care modifica Constitutia si daca ea va trece de referendumul popular.

Ce am constatat in ultimele luni de zile ca nemultumire sau ca recomandari ale mass-media, organizatiilor neguvernamentale, actorilor internationali, ale cetatenilor romani? Oamenii vor acces liber la vot. Daca in Romania poti in orice comuna sa ai o sectie de vot la 2.000 de oameni, depinde, trebuie sa ai si in comunitatile de migratie.

Citeste si: INTERVIU - Zgonea: PSD sustine ca AEP sa preia organizarea alegerilor in Diaspora. MAE va fi colaborator - VIDEO

Oamenii vor transparenta in procesul electoral.Oamenii vor frauda zero. S-au saturat de vot multiplu, de tot felul de nebunii, unde e CNP-ul, nu se gasesc pe lista, chestiuni care genereaza neincredere in institutiile statului si in Guvernul Romaniei si in Parlamentul Romaniei.

Predictibilitate. Oamenii vor sa stie unde este sectia de vot, care sunt documentele cu care voteaza, unde se regasesc pe lista electorala permanenta si ce trebuie sa faca daca nu se regasesc, atat la locale, parlamentare, europarlamentare, prezidentiale. Deci trebuie sa cream si noi o parte tehnica comuna.

A mai aparut o chestie pe care am observat-o si pe care dumneavoastra ati prezentat-o, mass-media. Romanii nu vor ca politicienii sa se mai bata pe functia de ministru care are in coordonare alegerile la un anumit moment. Stiti foarte bine batalia dintre PD si PNL cu privire la cine e ministru de Interne. Stiti foarte bine aceeasi batalie cand am fost cu PDL la guvernare, stiti foarte bine discutiile care au fost acum.

Depolitizarea organizarii scrutinelor electorale este o chestiune extrem de importanta si daca vrem sa intram in etapa a doua, cel de-al saselea principiu este educatia civica. Trebuie sa formam romanii astfel incat, si de o parte si de alta, sa nu mai existe circulatia unor resurse financiare nestabilite prin textul de lege.

Si atunci avem trei chestiuni. Prima: Legea partidelor politice si Legea finantarii partidelor politice, pe care eu o sustin si am mandat din partea PSD sa fie introduse in cadrul Comisiei (de Cod electoral, n.r.) pentru dezbateri.

Cea de-a doua – modificarea legilor electorale pe cateva principii. PSD sustine castigul pe care il avem de cand am intrat in UE de a avea alegerea primarilor intr-un singur tur.

Rep.: Doar la primari?

Valeriu Zgonea: La primari este o chestiune extrem de importanta si aceasta chestiune a fost transata. Restul lucrurilor le vom discuta in cadrul BPN de luni.

Citeste si: INTERVIU - Zgonea: PSD sustine alegerea primarilor intr-un tur. Ordonanta 55 a fost o mare greseala - VIDEO

Dar este important sa intelegem ca cei 3.800 de primari care au fost alesi intr-un tur este un avantaj pentru Romania, este un avantaj pentru partidele politice si pentru candidatii independenti si nu putem sa cheltuim resurse pentru al doilea tur si nici nu ne putem permite sa introducem chestiuni pe care le-am experimentat in primii ani de democratie si care ne-au dus la aceasta chestiune si am evoluat si noi ca celelalte societati moderne.

Rep.: Si la presedintele de CJ?

Valeriu Zgonea: La presedintele de CJ trebuie sa fim foarte atenti si trebuie sa luam o decizie cu ceilalti actori politici. PSD nu poate sa ia o decizie. Nu este o lege social-democrata, cum nu este nici o lege liberala. Legea o facem pentru Romania si pentru viitorul Romaniei, asa cum am spus, de a schimba imaginea Romaniei atat in perceptia romanului, cat si in perceptia partenerilor europeni.

Rep.: Revin putin la CJ. Aveti in vedere revenirea la votul indirect?

Valeriu Zgonea: Exista o dezbatere cu privire la aceasta chestiune pentru a elimina suspiciunea pe care o avem in acest moment in Romania – nu ma refer la PSD – ca cei care sunt presedinti ai CJ, de fapt, reprezinta baronii locali.

S-a inoculat in expresiile internationale ca in Romania presedintii de CJ sunt baroni locali, nu sunt alesi locali si reprezinta puterea locala. In cultura generala romaneasca fiecare om stie: „Domnule, baronul!”. Care-i baronul? Presedintele de CJ! Daca nu facem o miscare in aceasta etapa si in aceasta zona, pastram intotdeauna o defensiva si o pata asupra administratiei publice locale nemeritata.

Rep: Deci ideea ar fi sa se mentina alegerea presedintilor de CJ?

Valeriu Zgonea: Ideea este sa gasim o solutie in cadrul Comisiei de Cod electoral, prin dialog, astfel incat sa putem sa aratam adevarata fata pe care o are administratia locala. Eu va reamintesc ca aceasta administratie locala a fost cea mai eficienta in absorbtia fondurilor europene. Si trebuie sa recunoastem acest lucru pentru ca este recunoscut si de catre CE.

In ceea ce priveste Parlamentul, el trebuie sa fie mai suplu. Sase sute de parlamentari, cu toate problemele pe care le au si care au venit din trecut ne afecteaza imaginea.

Rep.: Suplu, dar cati?

Valeriu Zgonea: In discutia pe care am avut-o cu Victor Ponta, mandatul nostru este sa sustinem un Parlament bicameral, pentru ca suntem blocati de Constitutie si trebuie sa ne uitam la limitele pe care le avem, in care sa avem 300 de parlamentari plus minoritati, plus 4 locuri pentru Diaspora. Diaspora si-a castigat respectul si noi trebuie sa invatam din aceasta chetiune.

Rep.: 300 de parlamentari, adica 200 de deputati si 100 de senatori?

Valeriu Zgonea: 300 de parlamentari la Camera Deputatilor. 300. 18 la minoritati plus cei patru deputati care sunt (de la Diaspora, n.r.). Acesta este un mandat pe care il avem in acest moment. Plus 100 de senatori in care putem sa introducem cele doua locuri care unt pentru Diaspora sau nu le putem introduce.

Dar, asta inseamna o diminuare cu aproape 40% a actualul Parlament.

Rep.: Veti creste norma de reprezentare care exista in acest moment in lege?

Valeriu Zgonea: Bineinteles. Si pastram si bicameralismul. Acoperim toate comunitatile locale si cred ca in acest moment atributiile raman aceleasi pe Constitutie pana nu se modifica Constitutia si putem sa functionam foarte bine cu 400 de parlamentari.

Rep.: Cum vedeti tratatarea problemei traseistilor, care exista si in ceea ce priveste alesii locali, si in ceea ce priveste parlamentarii?

Valeriu Zgonea: Ea trebuie stabilita numai prin Constitutie. In acest moment nu putem sa facem, exista mai multe decizii ale CCR care stabilesc aceasta chesiune. Miscarea libera a parlamentarilor in interiorul Parlamentului este permisa de catre deciziile CCR si de catre Constitutie.

Rep.: Dar ati fi de acord cu respingerea Ordonantei 55 aici, in Parlament, si concomitent, cu incetarea mandatelor celor care au migrat?

Valeriu Zgonea: Sunt de acord cu prima parte. Consider ca Ordonanta 55 a fost o mare greseala pentru o Romanie moderna.

Rep.: Dar este Ordonanta asumata de partidul dumneavostra si de Liviu Dragnea...

Valeriu Zgonea: Este o Ordonanta asumata de catre mine, dar noi am copiat de fapt modelul PDL si al domnului Blaga.

S-ar parea ca nu a fost o solutie fericita dar, pe de alta parte, buna credinta si legislatia constitutionala stabilita de catre Guvern a deblocat Consiliile locale, care erau blocate din ruperea USL si nu putem sa-i acuzam nici pe alesii locali, nici pe primari, care au luat aceasta decizie, pentru ca ei au fost de buna credinta, s-au uitat in Constitutie, au vazut ca Ordonanta este publicata in Monitorul Oficial si este legala.

Noi nu putem sa luam decat o singura decizie: sa respingem Ordonanta, asa cum ne-a recomandat CCR, sa nu mai existe niciodata un astfel de document in Parlament, pe actuala si pe viitoarea Constitutie, pentru a asigura predictibilitatea mandatelor, dar sa gasim solutii in lege ca atunci cand se fac aliante care candideaza uniform in statul roman si alianta se rupe in timpul mandatului, sa gasim solutii astfel incat sa nu blocam Consiliile locale, sa nu blocam functionalitatea Consiliilor locale si sa cheltuim din nou zeci de milioane de Euro ca sa facem alte alegeri.

Au fost de buna credinta, raman, mai exista un an din mandat, nu are niciun rost, dar noi trebuie sa respingem aceasta Ordonanta de Urgenta.

Rep.: Este un subiect sensibil – cel al votului romanilor din strainatate. Cum vede PSD introducerea votului prin corespondenta?

Valeriu Zgonea: Intra in zona de „cum alegem”, unde sunt cinci elemente importante. Prima chestiune: vorbeam despre depolitizare.

Romania trebuie sa ajunga un stat care sa exporte rezultatele pe care le-a castigat in ultimii 25 de ani de democratie. Si, ca sa exporte aceste lucruri si sa aiba bune practici, trebuie sa aratam ca dupa 25 de ani Guvernul, Parlamentul, clasa politica au luat o decizie si avem un instrument european caruia ii dam toate puterile cu privire la alegeri, indiferent ca sunt la termen sau anticipate.

Si aici cred ca AEP, recunoscuta in Europa si in organismele internationale, trebuie sa fie integratorul unic al managementului electoral.

Si cand vorbesc de managementul electoral ma refer la rezultatele pe care le-am vazut in 16 noiembrie - eu ii zic „efectul 16 noiembrie”: se pasa dintr-o parte in alta responsabilitatea.

Atunci cand AEP are aceasta responsabilitate, ea stabileste foarte clar dialogul cu structurile celelalte care lucreaza pe timpul campaniei electorale si in ziua votului: STS, INS, MAI, MAE, si nu mai avem aceste probleme.

Rep.: Deci spuneti ca AEP trebuie sa preia organizarea alegerilor in strainatate?

Valeriu Zgonea: Si nu numai eu. Primul-ministru al Romaniei, cu care am avut o discutie acum cateva zile, si PSD sustin aceasta procedura.

Am avut o discutie si cu presedintele AEP. In acest moment, AEP e capabila ca autoriate sa preia toate aceste functii si sa raspunda la cateva chestiuni care sunt extrem de importante: management unic . Nu mai depinde de politicieni cand fac alegeri anticipate, le stabileste AEP, poate sa mearga cu modificari direct in Guvern, stabileste cu MAE unde sunt comunitatile de migratie si pe baza registrului electoral pe care il are in acest moment in coordonare va face in oglinda un registru electoral de evidenta a cetatenilor din Diaspora si pe baza lui se poate duce cu argumente solide, administrative, la Guvernul spaniol, italian, francez, britanic explicand de ce vrem sectii de vot acolo, acolo, acolo....

Pentru ca de aici incoace intervin chestiuni tehnice: transferul de suveranitate timp de trei zile pe un teritoriu pe care ni-l da primaria pentru a face sectie de vot si a aplica legislatia romaneasca in interiorul sectiei de vot.

Dar romanul trebuie sa fie predictibil. Trebuie sa stie: eu, pe vointa mea, ma inscriu pe lista electorala, cand depasesc cinci mii la Mallorca sau la Barcelona sau in sudul Italiei, in momentul respectiv stiu ca statul roman se duce si vorbeste cu statul italian, iar primaria imi pune la dispozitie o sectie de vot si duminica, atunci cand sunt alegeri, votez la mine in comunitatea de migratie.

Si trebuie sa avem un interval de timp in care cetateanul roman se muta singur, cere AEP, care nu este un organ politic, ci este independent, sa fie mutat din registrul electoral national in registrul electoral din Diaspora.

Aceste instrumente sunt necesare statului roman. MAE nu mai are competente si AEP are aceste competente – ea dialogheaza pe toate chestiunile care sunt strict legate de actul electoral.

A doua chestiune si nemultumire foarte mare: posibilitatea de a construi sectii de vot in afara. V-am explicat, AEP ia puterea, ea gestioneaza registrul electoral, ea stie fiecare lista electorala permanenta din fiecare localitate, face un portal, ca sa fie usor pentru romani, cu MAE, lanseaza informatia catre romanii care se afla in Diaspora, ei se inscriu pana la o anumita data, cu 30 de zile inainte de alegeri, si automat se duce la MAE spaniol sau italian sau francez sau oriunde avem comunitate de migratie si cere sectii de vot acolo si in loc de 3-400 noi vom avea sute de sectii de vot in mijlocul comunitatii.

Romanii vor simti ca statul lor este responsabil, ca le asigura dreptul de a alege si ca nu vedem cozile acelea interminabile care sunt pentru democratiile incipiente sau pentru statele care trec in democratie, nu pentru democratiile consolidate. Acesta este primul element de respect pe care trebuie sa-l aratam catre romani.

A doua chestiune, ca vot alternativ, discutam in Comisie, daca este necesara introducerea votului prin corespondenta sau a votului electronic, ca sunt cele doua optiuni. Va reamintesc ca amandoua nu pot fi introduse doar pentru cetatenii care se afla in Diaspora, ci pentru toti cetatenii romani.

Rep.: Deci exista posibilitatea sa dispara listele electorale suplimentare in tara?

Valeriu Zgonea: Obligatoriu. Daca introduci votul prin corespondenta sau votul electronic, dispare lista electorala suplimentara.

Dar nemultumirea principala de pe 16 noiembrie, care a inceput din septembrie, a fost generata de cetatenii romani indignati ca nu am fost in stare sa dialogam cu institutiile spaniole de profil sau italiene sau britanice sau franceze si sa facem sectii de vot acolo unde sunt comunitatile de migratie romanesti.

Daca satisfacem aceasta chestiune, eu sunt convins ca romanii care lucreaza in afara nu vor avea o reactie negativa pentru ca vor sti ca si la alegerile parlamentare, cand isi aleg parlamentarii care sunt reprezentanti in Parlament - si e un drept castigat - dar si la cele prezidentiale, au dreptul de vot.

Cele doua elemente sunt importante. Si al treilea (element, n.r.) este votul pentru europarlamentare. La votul pentru alegerile locale stiti foarte bine ca nu voteaza cei care sunt plecati din comunitatea lor in ziua votului pentru ca nu ai cum.

Mai sunt doua elemente importante pe care trebuie sa vi le spun. De 25 de ani mass-media si organizatiile guvernamentale arata ca se face vot multiplu. AEP, in ultimii 12 ani, a prezentat in sase luni, cum scrie legea, a facut un raport catre Parlament si a aratat ca exista vot multiplu la fiecare tip de alegeri.

Eu sustin introducerea informatizarii sectiilor de vot din Romania si din Diaspora.

Primul-ministru a spus ca aloca resursele financiare AEP, care sustine si ea acest lucru.

Rep.: Ce presupune aceasta informatizare?

Valeriu Zgonea: Am facut un experiment in 2010, daca va aduceti aminte. Inseamna dotarea AEP cu resursele financiare pentru a cumpara, daca vreti, pe intelesul tuturor, desk-top-uri pe care sa ruleze din servere registrul electoral, astfel incat daca eu votez la Craiova nu mai pot sa votez peste trei ore la Slatina si peste trei ore la Valcea si automat intru sub incidenta legii – sunt retinut si se duce mai departe procedura. E o chestiune extrem de importanta pe care PSD o sustine.

Si astfel eliminam votul multiplu si votul celor care au, poate, dreptul de vot suspendat, dar pentru ca nu stiu si presedintele sectiei de vot nu stie, se poate intampla.

Odata cu ea trebuie sa vina o chestiune pe care Ministerul public, magistratii o cer de aproape 6-7 ani. Domnilor, intr-o democratie consolidata noi nu mai trebuie sa fim in BEC pentru ca noi luam o decizie aici, cu partidele politice, dupa care o judecam in Justitie, cand este contestata.

Lasati-ne pe noi sa ne ocupam de ceea ce ne pricepem si va rog frumos, sunteti dupa 25 de ani, clasa politica, gasiti solutii astfel incat sa pregatiti un corp al profesionistilor, romani care sunt fie in zona publica, fie in zona privata, dar care nu vor sa intre in partide politice si pe care AEP sa-i pregateasca, sa-i formeze si din care sa alegem presedintii si vicepresedintii sectiilor de vot, o parte din biroul electoral de circumscriptie si o parte a BEC.

Si atunci avem in balanta politicienii, pe de o parte, cu partidele politice, si pe de cealalta parte cetatenii pregatiti de AEP, autorizati sa faca parte pe proprie raspundere si testati in mai multe tipuri de alegeri. Si ai un corp de cateva sute de mii, asa cum au toate statele europene, si atunci administrarea alegerilor o face AEP, prin instrumentele pe care le are, noi, politicienii, prin instrumentele pe care le avem, supraveghem procesul sa nu existe fraude, contestatiile si anumite probleme care apar sunt soutionate de catre Justitie prin judecatori.

Aceasta inseamna, daca vreti, etapa a doua de maturitate politica a statului roman si schimbarea culturii politice.

Si bineinteles, ultima, care deriva din asta, inseamna o educatie civica. AEP, partidele politice trebuie sa lucreze cu ministerul Educatiei sa incepem sa pregatim generatiile tinere ce inseamna sa votezi, care sunt responsabilitatile si, daca vrei sa candidezi, care sunt obligatiile pe care trebuie sa le ai in mandatul pe care il ai, fie ca esti consilier local, fie ca esti primar, presedinte de CJ, parlamentar sau membru al Guevrnului.

Rep.: Legea finantarii partidelor nu are sanctiuni si nici mecanisme de verificare a cheltuielilor Partidele au ajuns la datorii foarte mari. PSD, de exemplu, a intrat in 2014 cu 7 milioane de Euro datorii. Iar in campania pentru prezidentiale a cheltuit de trei ori mai mult decat veniturile pe care le-a realizat. Cum vedeti introducerea unor masuri care sa nu mai permita astfel de situatii pe viitor?

Valeriu Zgonea: Doua lucruri reies dupa primii 25 de ani: ca modelul de finantare a partidelor pe care il avem in acest moment trebuie schimbat. Exista comentarii din ce in ce mai dese si aparitia interventiei Justitiei in diferite proceduri pre-electorale sau post-electorale arata clar ca finantarea partidelor trebuie sa fie schimbata.

De aceea, eu sunt un sustinator al introducerii modificarilor la textul finantarii partidelor politice in atributiile Comisiei de Cod electoral. De fapt, PSD sustine aceasta chestiune si cred ca aceasta lege trebuie sa fie modificata astfel incat sa stim de unde vin resursele financiare catre partide si cum sunt ele cheltuite nu numai in campanii, ci si intre campanii, de cei care au demnitati publice, adica de politcieni.

Rep.: Va propun sa mergem la un subiect la fel de apropiat de dumneavoastra, e vorba despre PSD. Credeti ca domnul presedinte Victor Ponta ar trebui sa demisioneze de la sefia PSD, asa cum crede domnul Mazare?

Valeriu Zgonea: Categoric, nu. A facut o figura frumoasa la prezidentiale.

Sunt cateva lucruri de reforma interna pe care noi le-am uitat si le-am pierdut. Asta ne-a facut sa avem aceasta reactie emotionala a unei categorii, in special de tineri, la adresa partidului. Putem si stim sa recastigam increderea lor. Avem o guvernare eficienta, recunoscuta de organismele internationale, dar si de romani. Suntem bine pozitionati in UE, suntem capaili sa avem dialog, nu suntem violenti in comunicarea publica si cred ca partidul poate sa se reformeze.

Victor Ponta a demonstrat ca este un lider si un manager foarte bun.

Rep.: Atunci credeti ca ar fi oportuna realizarea unui Congres extraordinar care sa valideze analiza esecului de la prezidentiale?

Valeriu Zgonea: Analiza esecului de la prezidentiale trebuie facuta cu calm si cu rabdare, ca in orice companie si in orice partid politic, nu luata la presiunea unor vectori care au fiecare dintre ei diferitele lor interese.

Astfel de discutii se poarta, ca in orice institutie publica sau privata sau organizatie neguvernamentala, si intr-un partid politic se poarta in interior si in spatele usilor inchise, dar trebuie sa le arati oamenilor ca te-ai reformat.

In acest moment, PSD este unul dintre cele mai performante partide din Europa de Est in partea social-democrata si este un partid reformat.

Dar sunt cateva elemente pe care noi le-am considerat normale, faceau parte din fosta cultura politica, si am inteles ca nu se mai pot introduce in viitoarea cultura politica, pentru o noua clasa politica. Si atunci trebuie sa schimbam regulile jocului, sa pregatim o noua cultura politica. k

Noi suntem cei care am reformat tipurile de alegeri, cum am reformat modul de a face politica pre-UE si post-UE. Suntem in acest moment capabili sa ne reformam in interiorul partidului astfel incat sa castigam alegerile parlamentare si locale in 2016.

Rep.: Concret, ce masuri credeti ca trebuie sa ia PSD pentru ca sa nu mai fie perceput ca un partid care ii apara pe corupti? Si ma refer si la cei care au probleme cu Justitia si la cei care sunt in incompatibilitate.

Valeriu Zgonea: Este o chestiune de perceptie publica. Diferenta dintre noi si PNL este ca noi am luat decizii pe care ei nu au fost in stare sa le ia impreuna cu PDL la guvernare. Ma uitam la dumneavoastra, la jurnalisti: inainte vi se parea normal cand unui parlamentar nu i se ridica imunitatea, mai discutati cand venea raportul pe MCV, dar el statea in Parlament cate 10-11-12 luni sau cativa ani.

Astazi v-ati obisnuit, datorita unei reforme si unor masuri dure pe care le-am luat, ca imunitatea sa fie ridicata imediat, pentru ca sunt termene in regulament si in statutul deputatului si senatorului. V-ati obisnuit ca partidul sa-i suspende automat pe colegii nostri.

Rep.: Dar PSD nu are norme clare in statut pentru suspendare...

Valeriu Zgonea: Nu numai PSD, toate partidele. De aceea v-am spus ca Romania are nevoie astazi de un cod etic al parlamentarilor si de un cod etic, un cod de moralitate al partidelor politice care sa fie introdus in statut, astfel incat sa nu mai vedem partide care se intalnesc la sediul partidului ca sa suspende pe cineva.

Trebuie sa inteleaga un politician ca a trecut timpul in care vrei sa intri in politica ca sa-ti protejezi averea pe care ai acumulat-o pe alte cai decat pe cele cinstite sau vrei sa faci bine tie si unui grup de oameni care sunt grupuri de interese in jurul tau si pentru asta intri in politica.

Daca intelegem aceasta etapa-doua de cultura politica si intelegem ca avem nevoia sa schimbam, atunci ne vom reforma.

Eu cred ca in acest moment PSD a inteles acest lucru. De aceea a si lansat domnul prim-ministru, ca presedinte al partidului, cateva teme de reflectie. Unu: modificari la statut, ca cel care automat, in functia pe care o are, de politician, are probleme cu Justitia este autosuspendat din partid si nu mai va candida la vreo functie pana cand nu se rezolva problemele.

Adica sa nu ne pacalim ca eu ma autosuspend si in 2016 vin din nou sa candidez ca, domnule, nu avem o decizie in Justitie si eu, pana nu ia o decizie Justitia, sunt din punct de vedere al legilor nevinovat. Corect. Dar din punct de vedere al perceptiei publice, un politician intotdeauna este prima data vinovat si se duce in instanta sa-si apere nevinovatia.

Rep. Si aceasta masura e menita sa-i vizeze pe cei au functii asumate de PSD sau pe toti membrii de partid?

Valeriu Zgonea: Pe toti membrii. Nu poti face o diferenta intre unul si celalalt. Deci clasa politica trebuie sa faca o singura chestiune. Trebuie sa introducem un set de norme care pot fi introduse intr-un statut, dar si un set de principii pe care le discutam intre noi si atunci cand suntem aici, in Parlament sau in Consiliul local, presiunea sa fie atat de mare din partea noastra, a membrilor de partid dar si a celor de partide politice, incat sa nu mai fiu obligat sa-l rog pe ala sa-si depuna demisia ca sa nu mai stea sa se duca la televizor sau sa vina la partid sa se justifice: „Domnule, sunt nevinovat”. Sunt de acord cu dumneavoastra. Poftiti in Justitie si aparati-va. Cand va curatati, noi va cerem scuze si veniti inapoi pentru ca perceptia publica este ca aceasta cultura trecuta guverneaza in continuare partidele politice, iar daca tu esti cel mai mare partid si ai 38% din Parlament e normal ca lumea sa se uite la tine cum vrei sa te reformezi pentru ca se asteapta de la tine aceasta reforma.

Si eu pot sa va spun ca Victor oPonta doreste sa faca aceste reforme. Eu il sustin si cred ca le putem face in aceasta sesiune parlamentara.

Rep. Mai este o parte a acestei reforme, referitoare la baroni. Sunteti de acord cu propunerea lui Liviu Dragnea in privinta disocierii functiei politice de functia administrativa?

Valeriu Zgonea: Nu este o tara a PSD, este o tara a unei culturi politice. Si o sa va explic in cateva cuvinte. In anii 1990 prefectul era si presedintele partidului si la noi si la PD si la PNL si la UDMR. Dupa ce domnul Cozmanca cu domnul Adrian Nastase si PSD au facut o reforma de pre-aderare a Romaniei, s-a facut o interdictie prin lege intre functiile numite de catre Guvern si cele de la partid.

Aceasta separare a obligat partidele sa se reorienteze si atunci au venit cu urmatoarea etapa in care presedintii de CJ sunt si presedinti la partid, sau primarii de mari municipii. Se pare ca in actuala conjunctura, pentru ca noi nu am stabilit foarte clar care sunt regulile in care putem sa desfasuram activitatea, dupa ce am modificat – noi, clasa politica - Codul penal si Codul de procedura penala, foarte multi dintre colegii nostri care au si votat aceasta reforma au sarit din perimetrul pe care il au in mandat si au incalcat legea.

Facand o noua cultura politica, automat stabilim regulile pe care trebuie sa le aiba un politician de la inceputul mandatului pana la finalul mandatului. Aceste reguli trebuie sa fie foarte clare astfel incat cel care este in mandat sa nu sara din acest perimetru pe care il au politicienii si sa incalce legea si sa intre in batalie cu actul de justitie.

Este un mesaj pe care trebuie sa-l implementam clar, este un mesaj al societatii pe care trebuie sa-l implementam foarte repede astfel incat romanii sa-si recapete increderea in statul roman si acest lucru va schimba si perceptia noastra interna si externa cu privire la capacitatea clasei politice de a actiona pentru bunastarea romanilor.

Rep. Deocamdata este o masura propusa de PSD si pentru statul PSD. Va face PSD asa ceva pentru a da exemplu si celorlalti?

Valeriu Zgonea: Eu cred ca trebuie sa faca obligatoriu acest lucru. Este o decizie care trebuia sa o luam de foarte mult timp.

Rep.: Cand vedeti organizarea unui congres de alegeri in PSD, daca spuneti ca domnul Victor Ponta nu trebuie sa-si dea demisia?

Valeriu Zgonea: Noi trebuie sa luam masurile cu calm si cu rabdare. Ne intalnim acum la sfarsitul saptamanii viitoare pentru a lua deciziile cu privire la componenta Biroului Permanent pe care eu il prezidez, mandatele pe care le avem, trei vicepresedinti, un chestor si doi secretari, sa alegem liderii si viceliderii grupurilor parlamentare, dupa care la inceputul sesiunii parlamentare ne intalnim si vedem, in functie de cati membri avem, care sunt noile posturi pe care le avem de presedinti, vicepresedinti si secretari - in urma deciziei Curtii Constitutionale stiti ca la inceputul fiecarei sesiuni se anunta - si sa putem sa le supunem in vot in grup. Acesta este primul proiect de reforma. Prima etapa.

Cea de-a doua etapa este ca Victor Ponta sa prezinte prioritatile Guvernului Romaniei. Eu mi-as dori foarte mult ca Victor Ponta sa vina ca prim-ministru - si toti prim-ministrii de acum inainte in fata Parlamentului - sa aiba ora primului ministru la inceputul fiecarui sesiuni parlamentare si la inceputul fiecarei luni intr-o sesiune parlamentara, intr-o dezbatere cu liderii opozitiei. Este o chestiune normala pe care noi nu o avem in Parlament si care dinamizeaza activitatea.

Rep.: Aceste lucruri tin de Parlament. Despre partid, exista posibilitatea sa se faca un Congres de alegeri in aceasta primavara sau inspre toamna?

Valeriu Zgonea: In luna martie vor fi discutii la organizatia de femei, la organizatia de tineret, Liga alesilor locali si automat va fi si un Consiliu National, care va stabili principiile si va mandata echipele care lucreaza la modificarea statului si la pregatirea congresului.

Congresul este cerut de catre Victor Ponta - el, la termen, este in 2017, dupa cum stiti - si de catre presedintele executiv Liviu Dragnea.

Pe baza modificarilor de la statut vom face pentru prima data in ultimii 15 ani ceea ce face un partid matur european. Modificam prima data statutul dupa care pe noile reguli facem alegeri de jos in sus.

De obicei faceam pe dos si partidele fac pe dos. Fac o noua conducere, schimba statutul dupa care fac din nou alegeri de jos in sus, dar nu mai sunt importante pentru opinia publica.

Noi daca suntem partide europene trebuie sa vedem care sunt regulile europene si trebuie sa actionam pe aceste reguli.

Rep.: Si nu aveti de gand sa candidati la presedintia PSD?

Valeriu Zgonea: Sub nicio forma. Eu fac parte dintr-o echipa a lui Victor Ponta. Cred ca am demonstrat ca putem sa ne reformam la nivelul Parlamentului. Am depasit un stil colocvial de a conduce Parlamentul pe care il aveau o parte din fostii presedinti.

Am gresit si eu foarte mult in aceasta functie, dar greselile pe care le-am facut eu nu au afectat nici, sa zicem, grupul parlamentar, nici cetatenii.

Au fost greseli de imagine si de exprimare pe care le-am avut si care, intr-un fel s-au altul, vin odata cu functia aceasta la care exista o mare presiune. O mare presiune pentru ca trebuie sa tii un Guvern, trebuie sa generezi legi care sa fie perfectibile si sa fie acceptate de catre cetateni, dar trebuie sa si mediezi intre grupurile politice parlamentare pentru ca exista 400 de oameni care fiecare dintre ei inseamna o personalitate.

In acest moment functia pe care eu o am, de vicepresedinte, imi confera si vizibilitate si eu cred ca imi aduc un aport bun la echipa pe care Victor Ponta si-a propus-o si a cerut-o Congresului in 2012.

Din aceasta perspectiva nu sunt sub nicio forma, sa zic asa, dispus sa candidez pentru o functie atata timp cat Victor Ponta este presedintele partidului. Facand parte din echipa lui, eu cred ca trebuie sa arati in 2015, indiferent de partidul politic, si o anumita loialitate fata de echipa cu care lucrezi.

Nu poti sa beneficiezi de rezultatele si de imaginea lui Victor Ponta, sa-ti creezi o imagine si o personalitate in interiorul partidului, si la un moment dat, cand il vezi pe prietenul tau cel mai bun, din politica, cu care ai un proiect comun, ca este intr-o situatie delicata, nu datorita sa zicem doar erorilor pe care el le-a facut, ci si unui comportament de ansamblu al PSD, sa sari la gatul lui si sa doresti sa-i iei functia. Acest mod de a face politica trebuie sa dispara din Romania.

Eu stiu ca era placut si este o chestie asa bizantina, latina, dar daca vrem sa ne maturizam si sa aratam si Europei si Partidului Socialistilor Europeni ca suntem un partid matur, un partid care poate sa exporte democratie catre statele balcanice, trebuie si noi sa ne reformam altfel in interior.

Iar Victor Ponta a aratat ca este un foarte bun integrator in echipa si un lider. Mergem in aceasta echipa, lucram foarte bine, nu am ce sa-i reprosez, facem reforma partidului asa cum ne-o dorim noi astfel incat in 2016, dupa o buna guvernare, sa castigam alegerile locale si alegerile parlamentare.

Rep.: Apropo de alegerile din 2016. Se pare ca domnul Iohannis doreste un guvern PNL cu Catalin Predoiu premier. Credeti ca PSD va mai mentine guvernarea pana la alegerile din 2016?

Valeriu Zgonea: Fiecare partid politic asta doreste: sa ajunga la guvernare. Este o chestiune pe care PDL-PNL au anuntat-o inainte de fuziune: domnul Catalin Predoiu este viitorul prim-ministru al Romaniei si face o echipa.

Se vede foarte clar din jocul politic ca cei doi co-presedinti vor sa preia cele doua Camere. Nu trebuie sa ne pacalim. Eu cred ca este foarte bine pentru clasa politica ca apele sa se separe. Si vad trei lideri, pe de o parte: domnul Tariceanu, domnul Zgonea, domnul Ponta, daca vrem sa spunem asa, care fac parte dintr-o anumita coalitie de guvernare si in partea cealalta: domnul Catalin Predoiu, primul ministru din umbra, doamna Alina Gorghiu, care vrea sa fie presedintele Camerei si domnul Vasile Blaga care vrea sa preia functia de presedinte al Senatului. Sunt chestiuni absolut normale care arata maturitatea clasei politice.

Domnul Iohannis a candidat cu aceasta echipa, aceasta echipa l-a dus in fotoliul de presedinte, e normal sa-si creeze proiectul politic cu aceasta echipa. Pana la urma, singura diferenta pe care o vedem, de discurs, cu care ne-am obisnuit in special la colegii mei liberali - spun una inainte de campanie si alta dupa campanie.

Au spus ca nu voteaza Legea securitatii cibernetice, au votat-o suta la suta in Senat, dupa care au contestat-o cu grupul de la Camera Deputatilor. Pe de alta parte vor sa avem securitate si siguranta nationala la nivelul statelor europene dar, pe de alta parte, le place si discursul demagogic. Au spus ca nu vor toate functiile, dar vor puterea absoluta. E o chestie simpla. Eu cred ca pana la urma romanii vor vedea adevarul si vor vedea care este partidul care se reformeaza, care intelege greselile, dar in acelasi timp care este capabil sa dialogheze.

Victor Ponta a fost capabil sa dialogheze cu Traian Basescu, comunica institutional foarte bine cu domnul Iohannis, eu personal am o relatie foarte buna cu domnul Iohannis, institutional. Am o relatie foarte buna institutionala cu domnul Tariceanu, am o relatie institutionala foarte buna cu PNL pe care il respect si il apreciez. Din aceasta perspectiva nu vad nimic nou in ceea ce a spus domnul presedinte Iohannis ieri.

Rep.: Deci credeti ca va veti mentine mandatele pana in 2016 si ca majoritatea e stabilla...

Valeriu Zgonea: Este o chestiune pe care nu pot...intram deja in zona speculatiei. Daca ne uitam in dulcele spirit romanesc, exista posibilitatea oricand sa se intample aceste chestiuni. Dar va reamintesc ca sunt anumite conditionalitati pe care le-a stabilit CCR.

Din punctul meu de vedere, nu m-am nascut cu functia asta si nu o sa mor cu functia asta. Tot ceea ce vreau sa fac este ca atat timp cat sunt in aceasta functie sa reprezint cu cinste si cu onoare statul roman si sa pot sa conduc sedintele de plen fara sa avem legi care au fost votate de parlamentari care nu au fost in sala si care sa aiba un impact fantastic asupra cetatenilor printr-un furt demonstrat de catre mass-media. Deci acel tip de politica trebuie sa dispara din Parlamentul Romaniei.

Rep.: Apropo de legi care au impact. Renuntati la ideea de a mai avea legi pe tema sigurantei dupa ultimele decizii ale Curtii?

Valeriu Zgonea: Nu, sub nicio forma. Oriunde in lume...uitati-va, haideti sa discutam despre Ucraina. Oamenii care sunt in zona de conflict nu au siguranta, nu pot sa-si creeze prosperitate, nu pot sa-si creeze un viitor. Deci, daca esti intr-o zona nesigura, automat si cetatenii tai romani sunt nesiguri. Stau cu bata in casa sa-si pazeasca avutia, nu se mai duc la munca, copiilor le e frica sa se duca la scoala.

Noi am experimentat in aceasta zona in ultimii 25 de ani multe momente pe care le-am considerat apuse dupa al doilea Razboi Mondial. Va rog frumos sa va aduceti aminte de razboiul din fosta Iugoslavie, va rog frumos sa va aduceti aminte de ce se intampla in Siria, ce se intampla in Asia Mica.

In acest moment suntem statul cel mai sigur si cel mai credibil, front-line-ul, cum zic partenerii nostri americani in aceasta zona. Este clar ca primul lucru care trebuie sa-l facem e sa asiguram securitate si siguranta romanilor daca vor sa aiba prosperitate.

Rep. Si cum puteti sa faceti acest lucru, dar respectand si motivarea Curtii?

Valeriu Zgonea: Foarte simplu: ne asezam la masa institutiile abilitate sa asigure securitatea si siguranta nationala, organizatiile neguvernamentale care vor maximum de libertati fundamentale, politicienii si trebuie sa gasim solutia astfel incat sa scoatem aceste legi rapid, ca aceste institutii care ne protejeaza pe noi si care sunt de cinci stele in ochii partenerilor euro-atlantici sa poata sa-si faca treaba pentru Romania, asa cum si-au facut in ultimii 25 de ani.

Libertatile fundamentale nu sunt un drept pe care l-ai castigat cand te-ai nascut si mori cu ele. Trebuie sa faci legislatie in fiecare zi si in fiecare an astfel incat sa poti mentine castigul pentru tine si pentru copiii tai. E o chestie foarte simpla si trebuie sa plecam din discursul asta emotional.

Avem nevoie de o lege pentru securitate cibernetica. Uitati-va ce s-a intamplat peste tot...celebrul scandal cu Sony Pictures. Avem nevoie de control asupra cartelelor pre-pay. Este o chestiune obligatorie pentru noi. Nu afecteaza nici zona de business, nici siguranta noastra ca romani, nici viata noastra intima.

Va dau un simplu exemplu pe care il discutam si cu organizatiile neguvernamentale: sunt oameni care au bonuri de masa. Pe acele bonuri de masa e trecut codul numeric personal. Pai cand te duci si le dai unei angajate de la o companie de alimentatie publica, ea nu are acces la aceste informatii, dar poate sa faca ce vrea cu ele.

Deci pana la urma trebuie sa vedem limitele in care trebuie sa ne incadram. A da un buletin cand iei o cartela pre-pay nu te afecteaza nici pe tine nici pe copiii tai, dar ii permite sistemului de siguranta nationala sa poata sa urmareasca anumite convorbiri care pot fi un atac la siguranta nationala.

Ce s-a intamplat in Franta ne arata ca poti sa educi la tine in tara si sa formezi oameni care crezi ca sunt democrati, sunt maturi, sunt responsabili si care se pot intoarce datorita unor frustari personale impotriva statului care i-a protejat, i-a educat si i-a crescut.

Poate sa afecteze si aceste vieti in aceasta zona. Sa nu credeti ca cei care au murit intr-un mall de la Paris, cei care stau acolo in vecinatate se vor duce in urmatoarele luni si in urmatorii ani in siguranta la acel mall. Sa nu credeti acest lucru. Aceasta frica genereaza obsesii. Obsesiile sunt foarte periculoase pentru democratie.

Rep. Nimeni nu contrazice aceste lucruri, dar e vorba de informatii la care se poate avea acces cu mandat...

Valeriu Zgonea: Tocmai de aceea v-am spus: trebuie sa ne asezam sa gasim cea mai buna solutie astfel incat sa nu incalcam nici decizia Curtii Constitutionale, sa nu incalcam nici decizia Curtii Europene de Justitie, dar sa fim un stat european, un stat euro-atlantic pentru ca nu putem sa vrem sa fim sub umbrela protectiei structurilor NATO si ale UE si sa facem regulile dupa cum ne convine noua.


Publicat de : ---
Data publicrii: 26 Ian 2015 - 05:47
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43424&titlu=INTERVIU___Valeriu_Zgonea__Organizarea_alegerilor___depolitizata__Trebuie_coduri_de_moralitate_pentru_partide___VIDEO