Legea ”Big Brother”, analizata miercuri de judecatorii Curtii Constitutionale [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

"Prin aceasta lege in mod mascat se restrang drepturi si libertatile cetateanului prin permiterea accesului la infrastructura cibernetica si la datele continute in baza unei simple motivari comunicate de institutiile abilitate si nominalizate prin lege fara existenta unei aprobari judecatoresti, conform Codului de procedura penala si cerintelor adoptate de Curtea Constitutionala prin deciziile 440/ 2014 si 461/ 2014, deci legea nu este armonizata la cerintele CCR

. Legea incalca dispozitiile art. 148, alin (2) si urmatoarele din Constitutia Romaniei, prin netranspunereacorecta reglementarilor comunitare in materie", se arata in sesizarea depusa la CC.

In 23 decembrie 2014, deputatii PNL au contestat la Curtea Constitutionala Legea securitatii cibernetice, initiata de Guvern si adoptata cu o saptamana inainte in unanimitate in plenul Senatului, deci si cu votul favorabil al senatorilor PNL si PDL.

"69 de deputati apartinand PNL si-au exercitat dreptul constitutionalde a ataca la Curtea Constitutionala legea adoptata de Parlament, Legea privind securitatea cibernetica a Romaniei", anunta liderul grupului deputatilor PNL, Ludovic Orban.

El sustine ca prevederile articolului 17 din legea invocata ar incalca prevederile constitutionale.

"Dupa opinia mea, aceasta noua tentativa a Guvernului Ponta de a incerca sa permita serviciilor de informatii, unor institutii de autoritate, Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale, sa intre cu bocancii in viata privata a cetateanului roman reprezinta o grava incalcare a democratiei si o grava incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului roman. Noi, ca liberali, nu putem permite ca acest lucru sa se intample", a explicat Orban.

El a mentionat ca Legea securitatii cibernetice "vine in aceeasi linie! cu Legea Big Brother si Legea cartelelor pre-pay, care au fost declarate neconstitutionale.

Orban a fost intrebat daca isi acuza colegii din Senat de incompetenta, avand in vedere ca toti senatorii PNL, inclusiv liderul lor, Puiu Hasotti, si presedintele Comisiei de aparare, Corneliu Dobritoiu, au votat "pentru".

"Nu ne acuzam in niciun caz, am luat legatura cu marea majoritate a senatorilor, cu care am vorbit personal. Le-am explicat ca noi, ca si deputati, nu am putut sa ne pronuntam din cauza faptului ca procedura adoptarii tacite a fost aceea care a permis trecerea legii prin Camera Deputatilor si ca este un drept fundamental pe care il avem, si anume acela de a sesiza CC. De asemenea, consider ca prioritare sunt drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului roman, in raport cu posibila nemultimire care ar putea sa apara din partea unui coleg din Senat", a raspuns liderul deputatilor PNL.

Legea securitatii cibernetice a fost adoptata in 19 decembrie 2014 de plenul Senatului, camera decizionala.

Referitor la acest act normativ, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a spusca membrii CSM ar trebui sa aiba un cuvant de spus inainte depromulgare, precizand ca un grup de lucru va analiza aceasta lege.

Citeste si SRI ii contrazice pe criticii Legii Big Brother 2: „Accesul la echipamente se va realiza numai in baza unei autorizari eliberate de judecator”. GRAFICUL unei actiuni SRI Citeste si MARILE PROBLEME din legile BIG BROTHER. Raportul intern al Parlamentului European privind supravegherea in masa Citeste si Procurorul general al Romaniei, despre Legea Big Brother: Intre dreptul la viata si secretul corespondentei, il alegem pe primul
Publicat de : ---
Data publicrii: 21 Ian 2015 - 05:45
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43310&titlu=Legea_aBig_Brothera__analizata_miercuri_de_judecatorii_Curtii_Constitutionale