ACCES INTERZIS: Scuza gasita de parlamentari pentru a tine legile electorale departe de alegatori [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Pe 13 februarie 2013, parlamentarii infiintau comisia pentru elaborarea Codului Electoral si hotarau ca sedintele acesteia sa nu fie publice

. Pe de alte parte, se dadea dreptul ca la inceputul fiecarei sedinte sa existe un vot care sa decida daca jurnalistii vor putea participa sau nu la dezbaterile respective. La sedinta de miercuri, 14 ianuarie 2015, parlamentarii au expediat rapid reprezentantii presei, pe motiv ca in prezenta lor “nu se pot lua decizii” si “nu se poate lucra eficient”.

In plus, membrii comisiei speciale au spus ca revizuirea Constitutiei, care a beneficiat de o comisie speciala, a esuat tocmai din cauza prezentei media la dezbateri. „Nu s-a intamplat nimic pentru ca acolo a fost un show de presa. Fiecare a spus ce vroiati dumneavostra sa auziti”, a acuzat presedinte Camerei Deputatilor si presedintele comisiei de Cod Electoral, Valeriu Zgonea.

Parlamentarii gresesc, presa deconteaza

De altfel, parerea este impartasita si de alti membri ai comisiei. Acolo unde este presa, cu siguranta sunt multi care vor sa iasa in evidenta si prefera declaratiile politice, au explicat acestia. In opinia secretarului comisiei, liderul minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, in Parlament sunt multi care sufera de „boala mediatizarii” si vor cu disperare sa iasa in evidenta. Si pentru ca parlamentarii sa poata lucra eficient, solutia gasita de ei a fost sa elimine orice sursa de deconcentrare a celor care se vor „la televizor” si sa limiteze accesul presei la dezbaterile propriu-zise.

„Motivul a fost unul singur, cand e presa prezenta, toata lumea face declaratii politice si  nu mai face treaba. Nu am zis ca e vina jurnalistilor, e vina celor care vor in continuu sa fie mediatizati, asa se manifesta oamenii si vrem sa evitam. Singura vina o are boala asta a unor colegi care vorbesc putin in public, iar cu presa se deschid. Absenta presei va diminua foarte mult apetitul unora de a bate campii”, declara Pambuccian, pentru gandul.

Intrebat daca este normal ca presa sa deconteze greselile pe care le fac anumiti parlamentari, deputatul sustine ca deputatii si senatorii nu pot fi sanctionati nici macar prin taierea microfonului atunci cand declaratiile lor in plen nu sunt la obiect.

„Cum sa-i sanctionezi pe ei, ca sunt membri ai comisiei? Care e granita intre declaratie politica si una pe bune? E mult mai simplu sa poata sa functioneze asa. Daca Zgonea ar taia cuvantul vreunuia, ar iesi un scandal imens. Daca-i lasi sa bata campii, iar nu e bine. Cel mai bine e sa fim noi intre noi, cei care simt nevoia sa fie vedete atunci tac”, a adaugat Pambuccian, excluzand varianta in care in cadrul dezbaterilor departe de ochii jurnalistilor se poate ajunge la un alt episod similar celui cunoscut drept „Martea Neagra”.

Alesii vor dezbateri transparente. Ce fac pentru ele

Problema apare atunci cand unii membri care sustin ca sunt de acord cu participarea presei la comisie nu fac nimic in acest sens, chiar daca regulamentul le permite. Desi la sedinta de miercuri a comisiei au participat deputati si senatori de la toate partidele, liderii opozitiei nu avut nimic de comentat in privinta absentei presei de la lucrari.

De exemplu, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat pentru gandul ca este de acord cu „transparenta totala cu actele normative” si, in opinia sa, jurnalistii nu ar trebui exclusi de la dezbateri, „nefiind motive care sa justifice acest lucru”. In plus, el sustine ca acest lucru chiar ar ajuta lucrarile comisiei, pentru ca „in prezenta jurnalistilor nu-ti poti permite sa te joci cu argumentele si cu dezbaterile, ci parlamentarii sunt mult mai seriosi si mai atenti la ceea ce propun si ceea ce fac”.

„Nu sunt motive care sa justifice o absenta a presei din sala de dezbateri. Categoric, presa poate sa participe. Nu vad niciun element care sa vizeze absenta presei”, a spus el.

Pe de alta parte, desi regulamentul ii permitea sa ceara un vot pentru a permite reprezentantilor presei sa ramana in sala, Ioan Oltean nu a facut-o.

„Ce a fost, s-a vazut, nu am avut o explicatie pentru atitudinea domnului presedinte destul de intransigenta. Nu am o explicatie foarte serioasa in momentul acesta”, s-a scuzat democrat-liberalul.

Nici liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti,  nu a luat apararea jurnalistilor si nici nu a cerut un vot in cadrul comisiei. Mergand pe aceeasi scuza ca Valeriu Zgonea, ca „lucrarile comisiei nu au fost niciodata publice”, senatorul PNL a incercat sa raspunda cu alte intrebari, fara a spune concret care este punctul lui de vedere.

Intrebat daca jurnalistii ar trebui lasati sa participe la dezbateri, Puiu Hasotti a returnat intrebarea: „Dar spuneti-mi dvs, de ce ce ar trebui?”. Nici urmatoarea intrebare pusa de gandul nu a primit un raspuns. „Cunoasteti alte comisii in care presa a avut acces la dezbateri?”, intrebam noi. „Cunoasteti vreun Parlament in care astfel de dezbateri la care presa sa participe?”, raspunde liberalul, pentru ca mai apoi sa intrebe care este subiectul discutiei.

Repetand intrebarea initiala, si anume daca presa ar trebui sa aiba acces la lucrarile comisiei, acesta a devenit ironic, spunand ca va reflecta asupra subiectului si „poate ca presa va dori sa participe si cu propuneri de lege”

„In situatia in care dvs credeti ca presa din Romania este mai buna decat societatea civila, ONG-urile, partidele politice, Parlamentul, aveti dreptate”, a comentat el, ironic.

La sedinta Comisiei de cod electoral au fost prezenti presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, alaturi de deputatul PSD Eugen Nicolicea, deputatul Varujan Pambuccian, deputatul PNL Dan Motreanu, deputatul PDL, Ioan Oltean, deputatul UNPR, Luminita Adam, deputatul UDMR Marton Arpad, deputatul PNL Victor Paul Dobre, senatorul PNL Puiu Hasotti, senatorul PDL, Alin Tise.

Desi jurnalistii au cerut un vot in cadrul comisiei pentru a putea participa la dezbateri, acestia nu doar ca au fost acuzati de ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, ca perturba lucrarile, ci li s-a si reprosat faptul ca nu au dreptul de a propune si de a interveni, de catre reprezentantul UDMR, Marton Arpad.

In plus, niciun alt membru prezent nu a propus oficial acest vot.

Cum au ajuns sedintele comisiei "secrete"

In februarie 2013, Parlamentul decidea infiintarea unei comisii speciale pentru elaborarea unui Cod Electoral. In hotararea respectiva, publicata in Monitorul Oficial pe 15 februarie 2013, la articolul 3, se precizeaza ca “lucrarile comisiei nu sunt publice”. “Conditiile in care reprezentantii mijloacelor de informare in masa au acces la lucrarile Comisiei se stabilesc de plenul acesteia”, se arata in hotararea respectiva.

Pe de alta parte, in regulamentul Camerei Deputatilor se precizeaza ca “sedintele comisiilor sunt publice, cu exceptia cazurilor in care plenul acestora prevede altfel”, aceeasi situatie fiind valabila si in Regulamentul comun al Camerelor.

In acelasi timp, presedintele comisiei speciale, Valeriu Zgonea, a insistat asupra faptului ca din anul 2000, cand a fost facuta prima astfel de comisie, lucrarile nu au fost niciodata publice.

Totodata, el a facut referire la precedentul Comisiei de revizuire a Constitutiei, unde jurnalistii au avut acces la lucrari. ”Nu s-a intamplat nimic pentru ca acolo a fost un show de presa. Fiecare a spus ce vroiati dumneavostra sa auziti. Nu s-a finalizat nicio chestiune, toata lumea a condamnat in alegerile prezidentiale faptul ca Parlamentul acesta nu a fost in stare sa scoata o lege de revizuire a Constitutiei ceruta de catre cetateni si de toti reprezentantii mass-media”, a spus Zgonea.

Amintim aici faptul ca si la momentul cand comisia speciala pentru revizuirea Constitutiei si-a inceput activitatea, presedinte Crin Antonescu a spus ca presa nu va avea acces decat la inceput, pentru “oportunitati de imagine”, plus sinteza de la final. Ulterior, membrii comisiei au decis ca jurnalistii sa aiba acces la dezbateri, dar fara camere de filmat.

Presedintele comisiei a fost intrebat cu ce impiedica jurnalistii desfasurarea lucrarilor comisiei daca asista la acestea. ”Dar nu ne impiedicati cu nimic, dar nu se pot lua deciziile de fata cu presa. Nici la Guvern nu aveti oportunitate. Asa se lucreaza in toata lumea, sa stiti. Haideti sa nu facem dintr-o comisie care are un rol important in societate in acest moment sa facem o ambitie personala a unor colegi care vor sa stea”, a mai spus presedintele Camerei Deputatilor.

In replica, jurnalistii au initiat o petitie prin care cer transparentizarea lucrarilor comisiei de Cod Electoral. Jurnalistii invoca interesul public al dezbaterilor comisiei speciale, fiind vorba despre noile legi in baza carora vor fi alesi primarii, presedintii de Consilii Judetene, presedintii Romaniei, dar si parlamentarii. Astfel, petitia subliniaza "abordarea opaca" a dezbaterilor comisiei de pana acum, cand jurnalistii au fost invitati sa iasa din sala dupa cinci minute.  

Citeste si Riposta jurnalistilor in fata parlamentarilor care au secretizat sedintele Comisiei de Cod Electoral Citeste si Comisia de cod electoral, cu usile inchise. Zgonea: ”Nu se pot lua decizii de fata cu presa” Citeste si Reteta legilor pe sub mana: pumnul in gura presei
Publicat de : ---
Data publicrii: 20 Ian 2015 - 05:51
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43268&titlu=ACCES_INTERZIS__Scuza_gasita_de_parlamentari_pentru_a_tine_legile_electorale_departe_de_alegatori