SIF Moldova si-a schimbat, in statut, cvorumurile necesare AGA, dupa modificarea legii

     SIF Moldova a anuntat, vineri,ca si-a schimbat, in statut, cvorumurile necesare AGA, dupa modificarea legii pietei de capital 297/2004

.
     Astfel, statutul SIF va prevedea: "Pentru validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare este necesara la prima convocare prezenta actionarilor detinand cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot, iar la convocarile urmatoare, prezenta actionarilor reprezentand cel putin o cincime din numarul total de drepturi de vot.
     Hotararile sunt luate cu majoritatea voturilor detinute de actionarii prezenti sau reprezentati. Decizia de modificare a obiectului principal de activitate al societatii, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societatii se ia cu o majoritate de cel putin doua treimi din drepturile de vot detinute de actionarii prezenti sau reprezentati."
     Modificarile actului constitutiv vor fi inregistrate la Oficiul Registrului Comertului, in baza hotararii Consiliului de Administratie, ulterior obtinerii autorizatiei din partea ASF (conform art.286,3 alin (2) din Legea nr.10/2015), potrivit SIF Moldova.
     Societatile de investitii financiare (SIF) trebuie sa isi treaca in statute cvorumurile prevazute in legea societatilor comerciale, adica sa relaxeze conditiile actuale pentru tinerea Adunarilor Generale, dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, pe 19 decembrie, legea de aprobare a ordonantei 32/2012, care aduce modificari legii pietei de capital 297/2004 (legea 10/2015).
     Acest act normativ a venit aproape simultan cu ordonanta Guvernului, din decembrie, tot pentru modificarea legii pietei de capital, ba chiar cele doua au intrat in coliziune.
     In Ordonanta de Guvern din 2014, articolul 286, 3 din legea 297 face referire la reducerea cvorumurilor pentru Adunarile Generale la operatorii de piata, in timp ce in legea 10/2015, acelasi articol 286, 3 din legea 297, stipuleaza aceeasi relaxare a cvorumurilor, dar pentru SIF-uri.
     Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru piata de capital, ne-a explicat ca ambele acte normative sunt in vigoare si ca se va publica o erata pentru indreptarea erorii de numerotare.
     Conditiile de cvorum si de majoritate de vot necesare desfasurarii adunarilor generale extraordinare ale actionarilor, prevazute in Legea nr. 31/1990, a societatilor comerciale, si invocate de cele doua modificari legislative (pentru operatorii de piata si SIF-uri), sunt cvorum de 25%, la prima convocare, si 20%, la a doua convocare.
     Legea 31 contine insa si o prevedere potrivit careia actionarii pot stabili, prin statute, cvorumuri diferite pentru AGEA.   
Publicat de : ---
Data publicării: 19 Ian 2015 - 05:53
 

Link știre