Hartia care a aruncat astazi in aer cotatia francului elvetian si a electrocutat pietele financiare din intreaga lume. Cele 303 cuvinte care ii ingroapa pe cei care au credite in franci [1]

Autor: Cristian Hostiuc 15

.01.2015 Banca Centrala a Elvetiei - Swiss National Bank (SNB) - a electrocutat astazi pietele financiare din intreaga lume renuntand sa mai apere cursul franc/euro la 1,2, lasand astfel moneda nationala sa fluctueze liber.   Instantaneu, francul a castigat 30% fata de euro, un nivel fara precedent pe pietele valutare.   Banca centrala a Elvetiei si-a anuntat decizia de a renunta la cursul de 1,2 aproape de pranz, printr-un comunicat sec de 303 cuvinte.   Vedeti comunicatul aici.    Pietele financiare nu s-au asteptatla aceasta decizie si de aceea lovitura a fost cu atat mai mare.   Dupa socul initial, in care cursul a scazut de la 1,2 franci/euro la 0,98 franci/euro, urmatoarele ore de tranzactionare au adus o revenire a cotatiei la 1,022 franci/euro.   La Bucuresti, cursul franc/leu este cotat indirect, automat prin intermediul cotatiilor leu/euro si franc/euro. Cursul publicat de BNR la ora 13:00 a inclus socul initial, de aceea cotatia a urcat de la 3,7 lei/franc miercuri la 4,32 lei/franc joi.   Daca rata franc/euro isi va reveni, cursul de vineri al BNR-ului va include acest lucru automat.     Cele mai importante reactii din Romania   Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, afirma ca bancile care au dat credite in franci elvetieni trebuie sa se descurce singure. ?La momentul in care bancile din Romania au acordat aceste credite in franci elvetieni nu au discutat in interiorul ARB daca este bine nu este bine. Actionarii i-au dirijat. Tot singure trebuie sa iasa din marasmul asta?, a spus Ghetea. Detalii aici.   Ponderea creditelor in franci elvetieni este de 4,7% din total, iar aprecierea francului elvetian nu este de natura sa afecteze stabilitatea sistemului bancar din Romania, a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR. ?A fost o emotie de inceput. Intre timp lucrurile s-au linistit. Aprecierea francului elvetian nu este de natura sa afecteze stabilitatea sistemului bancar din Romania?, a declarat Suciu pentru ZF. Detalii aici.   Andreea Paul, deputat PNL,  cere audierea BNR si a guvernatorului Mugur Isarescu in Comisia de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor, pentru un punct de vedere si solutii concrete in sprijinul romanilor afectati de aprecierea francului elvetian. ?Parlamentul Romaniei si BNR au datoria de a nu ramane indiferente fata de aceasta situatie si, mai ales, fata de pericolele financiare la care sunt expusi romanii indatorati in franci elvetieni. Deja, multi dintre ei fac mari eforturi ori sunt in imposibilitatea sa-si achite creditele contractate, sub presiunea unui curs galopant?. Detalii aici.  

Aprecierea substantiala a francului elvetian va crea o problema sociala extrem de grava, iar BNR este responsabila pentru aceasta situatie, care trebuie remediata printr-un act normativ, considera avocatului Gheorghe Piperea. ?Pentru toata lumea, debitori si banci, ar trebui data o Ordonanta de Urgenta care sa impuna un plafon pentru cursul dintre francul elvetian si leu. Aceasta moneda este una toxica, vanzarea acestor credite a fost ca si cum ai vinde otrava. Cei care au facut acest gest iresponsabil ar trebui sa raspunda, BNR ar trebui sa raspunda?. Cititi mai mult aici.

Francul elvetian s-a apreciat cu 30% fata de euro iar aceasta miscare fost mai mare decat deprecierea rublei dintr-o singura zi, a spus Matei Paun, managing partner al BAC Investment. Paun a lucrat mai multi ani in pietele emergente in domeniul investitiilor financiare, inclusiv in Rusia.?Era un risc si este un risc pe care toti ni-l asumam cand ne imprumutam intr-o valuta de care nu depindem. Creditele in franci ale romanilor vor creste pe masura?, a spus Paun. Cititi mai mult aici.

Analistul economic Aurelian Dochia spune ca, cel mai probabil, dupa aceasta volatilitate accentuata a francului elvetian va urma o perioada de stabilitate in care se va putea vedea in ce masura aprecierea francului fata de euro si lei va afecta familiile din Romania care au credite in moneda elvetiana. ?Aceasta volatilitate nu este de natura sa stabilizeze sistemul bancar din Romania. La noi creditele in franci elvetieni au fost promovate destul de tarziu. Alta a fost situatia de exemplu in Ungaria?, explica Aurelian Dochia. El spune ca este greu de prevazut daca cei care au credite in franci elvetiei vor plati in plus 5-10% sau 20-30%. Cititi mai mult aici.


Publicat de : ---
Data publicării: 16 Ian 2015 - 05:54
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43196&titlu=Hartia_care_a_aruncat_astazi_in_aer_cotatia_francului_elvetian_si_a_electrocutat_pietele_financiare_din_intreaga_lume__Cele_303_cuvinte_care_ii_ingroapa_pe_cei_care_au_credite_in_franci