Maratonul lui Nuland la Bucuresti. Reprezentantul SUA a avut o zi plina de intalniri cu oficialii romani [1]

taguri: maraton, nuland, bucuresti, sua, palatul, victoria, cotroceni

Adjuncta secretarului de stat american, Victoria Nuland, a venit la Bucuresti unde a avut o runda de intalniri cu mai marii Romaniei

. A inceput la Cotroceni, dupa care a trecut pe la Palatul Victoria, s-a vazut cu reprezentanti ai partidelor, cu presedintele Senatului si ministrul de Externe. Daca ar fi sa ne luam dupa comunicate, s-a vorbit numai de bine si de planuri frumoase. Dar Nuland a mai spus si ca SUA e cu ochii pe noi in privinta prgreselor pe calea reformelor.

Prima intalnire pe care Nuland a avut-o la Bucuresti si a durat aproximativ o ora a fost la Cotroceni, cu presedintele Klaus Iohannis. Presedintele Klaus Iohannis a salutat, in cadrul intalnirii cu Nuland, interesul companiilor americane, in domeniul militar si economic, si a precizat ca incurajeaza cresterea prezentei lor pe piata romaneasca.

„În centrul discutiilor s-a aflat dorinta Romaniei de a intari Parteneriatul Strategic cu SUA prin extinderea colaborarii nu doar in domeniul militar, ci si economic”, se precizeaza in comunicatul de presa al Presedintiei.

Cei doi interlocutori au vorbit despre progresele substantiale obtinute de Romania in domeniul reformei justitiei si combaterii coruptiei si despre situatia politice din regiune.

Iohannis a reafirmat angajamentele ferme ale Romaniei ca stat membru NATO, si hotararea de a se aloca resursele necesare pentru un raspuns adecvat la evolutiile de securitate preocupante din regiunea noastra si din Europa, se mai precizeaza in comunicat.

Ponta i-a prezentat angajamentul sau anticoruptie

Ceva mai tarziu, Nuland a mers la Palatul Victoria, pentru o intrevedere cu premierul Victor Ponta, cu care a discutat despre aprofundarea si diversificarea Parteneriatului Strategic si situatia regionala. Ponta i-a prezentat rezultatele in combaterea coruptiei si angajamentul in acest sens. Seful Guvernului s-a intalnit si cu ministrul britanic de Externe, Philip Hammond.

"Pot sa transmit principalele mesaje: sa schimbam cultura politica in Romania, in sensul in care sa colaboram si sa lucram impreuna. Deci, nu va luati dupa cei care vor scandal. Mesajul principal al partenerilor nostri este sa lucram impreuna pentru Romania si pentru pozitia noastra in regiune. Colaborarea si nu razboiul si scandalul sunt cele care aduc in primul rand credibilitatea Romaniei si increderea investitorilor", le-a transmis Ponta, dupa intalniri, ministrilor prezenti la sedinta de Guvern.

Premierul i-a prezentat lui Nuland masurile luate si sustinerea Guvernului pentru o alocare adecvata de buget sectorului de aparare. Cei doi au mai discutat o serie de actiuni guvernamentale pentru a consolida dimensiunea economica a Parteneriatului strategic, dar si despre evolutiile din estul Romaniei.

Gorghiu si Predoiu: Justitia, subiect principal

Victoria Nuland a avut discutii si cu reprezentanti ai partidelor. Copresedintele PNL, Alina Gorghiu a declarat in urma intalnirii ca liberalii si-au declarat angajamentul pentru sprijinirea luptei impotriva coruptiei, prin modificarea legislatiei electorale si a procedurilor parlamentare, pentru a nu se mai repeta episoade similare legii amnistiei si gratierii”. Ea a mai spus ca a discutat cu Nuland despre „reforma clasei politice, care trebuie sa porneasca de la regandirea sistemului de finantare a partidelor in alegeri, pentru a combate coruptia”. „Este necesara adoptarea propunerii legislative initiate anul trecut de catre PNL, care urgenteaza toate procedurile parlamentare prin care se raspunde solicitarilor Justitiei privind arestarea preventiva sau inceperea urmaririi penale a senatorilor si deputatilor”, mai spune Gorghiu intr-un comunicat.

De asemenea, prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a declarat ca din discutiile cu Nuland, se poate concluziona ca Romania este in prezent pe un ”drum bun, gratie reformelor din justitie, noilor coduri si luptei anticoruptie”. „Orice evolutie pozitiva va depinde in continuare de pastrarea acestor progrese si continuarea consolidarii Justitiei. Aceasta inseamna implicit si un sprijin major al guvernului pentru echipa logistica a sistemului judiciar”, a mai spus Predoiu, citat de Mediafax. El a adaugat ca „investitiile in economie vor veni pe fondul consolidarii increderii in aplicarea legii si in noi politici guvernamentale bazate pe o alta viziune decat cea a Guvernului Ponta, care a esuat in pomeni electorale, planuri nerealizabile si coruptie”.

Tariceanu  a abordat legea Big Brother

Si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a intalnit cu Nuland, dupa care a declarat ca in discutii a fost subliniata necesitatea ca Romania si Polonia sa realizeze un coridor de securitate suplimentar, de la Marea Baltica la Marea Neagra. Alte subiecte au fost statul de drept, parteneriatul strategic cu SUA, situatia de securitate din zona Europei Centrale si de Est, avand in vedere vecinatatea Romaniei cu Ucraina si Rusia. Tariceanu a adaugat ca discutiile au privit si probleme legate de stabilitatea politica, dar si de atragerea de investitii americane.

Presedintele Senatului a mai declarat ca au fost ”evocate” ca subiecte de „preocupare comuna”, legea Big Brother si legea cartelelor pre-pay, deoarece „si Romania, si SUA, si toate tarile europene sunt preocupate de combaterea terorismului, de asigurarea securitatii nationale, a securitatii comune”.

Aurescu, invitat la Washington

Nuland s-a vazut si cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, caruia i-a transmis ca il asteapta intr-o vizita la Washington. Aurescu a reamintit faptul ca Romania este un partener-cheie al SUA, in timp ce Victoria Nuland a punctat colaborarea romano-americana in Afganistan si in alte teatre de operatiuni.

Hammond, la Cotroceni si la Victoriei

Presedintele Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, si pe ministrul de Externe britanic Philip Hammond, caruia i-a vorbit despre „necesitatea aplicarii depline a principiului liberei circulatii a persoanelor asa cum este acesta prevazut in tratatele UE”. „În acest context, Romania va continua sa se asigure, alaturi de Comisia Europeana, si in dialog cu toate statele membre ale UE, ca drepturile cetatenilor romani, in calitate de cetateni europeni, sunt pe deplin respectate. Romania apreciaza sprijinul constant pe care Marea Britanie il acorda aderarii la spatiul Schengen”, se mentioneaza intr-un comunicat al Presedintiei.

Iohannis si-a exprimat opinia sa ca Uniunea Europeana este un proiect de succes si ca, prin unitate si solidaritate, statele membre pot face fata oricaror dificultati.

De asemenea, discutiile lui Hammond cu Ponta au vizat modalitatea de consolidare si intensificare a relatiilor strategice dintre Romania si Marea Britanie, in special pe palierele economic, de securitate si aparare, evolutiile recente la nivelul Uniunii Europene si in vecinatatea acesteia, cu accent pe identificarea unor masuri adecvate pentru a face fata provocarilor actuale in plan economic si de securitate. Si premierul Ponta i-a vorbit lui Hammond despre importanta respectarii principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, inclusiv principiul liberei circulatii a persoanelor.


Publicat de : ---
Data publicării: 15 Ian 2015 - 05:45
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43171&titlu=Maratonul_lui_Nuland_la_Bucuresti__Reprezentantul_SUA_a_avut_o_zi_plina_de_intalniri_cu_oficialii_romani