"Dreapta" si "stanga" sunt amenintate de noi miscari politice

     Scena politica se aglomereaza la inceputul acestui an

. Saptamanal apar noi proiecte. Monica Macovei a lansat Asociatia M10, iar Mircea Geoana este hotarat sa-si faca propriul partid, o "alternativa la actualul PSD", dupa cum declara. Daca asociatia si-a propus sa stranga noi adepti cu ajutorul mijloacelor de comunicare electronice, in care retelele de socializare sunt la mare cinste, noul partid se foloseste de mijloacele clasice pentru a racola membri, Marian Vanghelie jucand un rol foarte important in acest demers. Initiativa fostului presedinte al PSD a fost intampinata cu o usoara ironie de fostii colegi, care propun si initialele partidului: G13, care au legatura cu numele presedintelui, cu ghinionul acestuia din alegerile prezidentiale, dar si cu ziua in care a iesit sa-si anunte intentiile politice.
     Dincolo de aprecierile fostilor sau viitorilor colegi, Mircea Geoana este convins ca va reusi sa "rupa" o parte importanta din actualul partid aflat la guvernare, daca nu chiar tot partidul mai putin actuala conducere, anuntandu-si in direct la TV intentiile: "Un nou PSD este singurul raspuns pe care noi, oamenii de stanga, putem sa-l dam azi pentru a evita ca vechiul PSD, la modul cum este condus actual, sa nu devina o forma irelevanta in politica. Sau noul PSD se construieste printr-o refondare din temelii a actualului partid sau, daca oamenii sunt atat de miopi si de sinucigasi...asta e problema...cream ceva nou, un nou PSD. In oricare dintre cele doua formule, eu sunt alternativa la Victor Ponta. Vom lansa in maximum doua saptamani un grup de initiativa pentru crearea acestui nou PSD, cu principii fondatoare extrem de clare, chemand alaturi de noi colegii din partid".
     Mircea Geoana a deschis si o portita de conlucrare cu noul PNL, portita care poate permite rasturnarea actualului cabinet printr-o motiune de cenzura care sa treaca in Parlament: "Va exista o majoritate care va face ca vechiul PSD, cu actuala conducere, sa mearga in opozitie. Si daca este nefrecventabil si merge in opozitie, va sta zece ani in opozitie. Acest lucru poate fi modificat daca avem curajul sa facem acest nou PSD, sa incepem o regula a jocului si sa propunem noului presedinte al tarii, care sunt convins ca e deschis, o discutie de o mare majoritate de tip german, o coalitie de tip german. (...) Ambitia noastra e un mare pact national intre noul PSD si noul PNL. E singura sansa ca PSD sa ramana la guvernare in urmatorii ani. Orice partid politic, in urma unui esec catastrofal - cum a fost cel de la prezidentiale - isi face propriile analize, identifica responsabilitati si decide masuri de redresare. Decizia conducerii PSD de amanarea sine die a Congresului - cel mai inalt for al partidului care poate face o analiza obiectiva a pierderii alegerilor - e profund gresita si va conduce la adancirea crizei in care se afla partidul. Victor Ponta nu trebuie sa uite ca in 2010 a preluat de la mine functia de presedinte al partidului in urma unor alegeri interne la care mi-am sustinut in mod onorabil candidatura. Ii intreb pe fostii mei colegi, acum: ce s-ar fi intamplat in 2010 daca si eu as fi procedat similar, blocand organizarea unui Congres de analiza si alegeri? Si, mai mult, ce s-ar fi intamplat daca as fi exclus din partid contracandidatii?". In PSD se vorbeste ca Marian Vanghelie inceraca in aceste zile sa-i convinga pe mai multi deputati si senatori sa se alature proiectului lansat de Mircea Geoana.
     Si pe partea dreapta a scenei politice au loc miscari. Continuand proiectul lansat in campania electorala pentru prezidentiale, Monica Macovei a lansat Asociatia M10, care are o activitate intensa pe internet, in primele doua zile 2000 de persoane alaturandu-se proiectului. Intentiile acestei asociatii au fost publicate pe site-ul oficial: " Asociatia noastra - M10 - este vocea tuturor celor care doresc o Romanie decenta, moderna si prospera. O Romanie curata, cinstita, fara coruptie, fara furaciuni din banii publici. O Romanie in care sa vrei sa traiesti si din care sa nu vrei sa pleci. Ce ne-am propus sa facem? 1.Ne-am propus o democratie participativa, sa invatam oamenii cum sa controleze politicul. Sa controlam impreuna cu oamenii administratia publica. Acesta este unul din proiecte: toata lumea pe plan local va controla administratia publica, ce face cu banii, cum cheltuie banii nostri, pe ce ii cheltuie, ce fel de contracte - cu licitatie sau fara licitatie. 2.Ne-am propus un alt proiect foarte bun pentru oameni: ghiseul unic. Orice interactiune a cetateanului cu administratia sa se faca o singura data, printr-un singur ghiseu. Sa nu i se mai ceara niciun act care provine de la alte institutii ale statului. 3.Votul electronic si prin corespondenta atat pentru romanii din tara, cat si pentru cei din strainatate. Este un proiect pe care il sustin demult, l-am sustinut si in campanie (...) Efortul initial va consta in crearea nucleelor judetene, infiintarea filialelor cu personalitate juridica la nivel regional, gasirea unor sedii". Dincolo de doctrine si intentii politice devine interesant de urmarit modul in care aceste proiecte iau nastere si se dezvolta, unul mizand pe calea clasica, batatorita in ultimii 25 de ani, altul mizand totul pe noile modalitati de comunicare.   
Publicat de : ---
Data publicării: 15 Ian 2015 - 05:45
 

Link știre