PSD, principalul castigator al ORDONANTEI TRASEISTILOR. Cati primari au intrat in partid inainte de alegerile prezidentiale [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Cei mai multi primari au plecat de la PNL - 268, iar de la PDL 195

. La PDL a migrat un singur primar, iar la PNL 5. Un element interesant este ca la PLR, partidul fostului premier Tariceanu, au migrat 34 de primari, iar la UNPR au migrat 14 primari.

Analiza ExpertForum mai arata si ca din totalul de 40.022 consilieri locali au migrat 4.378, ceea ce reprezinta aproape 11%.

In august 2014, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care permite migratia alesilor locali pentru 45 de zile fara ca acestia sa-si piarda mandatul. In mod normal legea interzicea primarilor, consilierilor locali/judeteni, presedintilor de consilii judetene sa se mute de la partidul cu care au castigat alegerile sub sanctiunea pierderii mandatului. Liviu Dragnea, cel care s-a ocupat de aceasta ordonanta, a declarat la acel moment ca de fapt suspendarea legii inseamna “eliberarea primarilor de sub jugul partidelor”.

Ordonanta 55/2014 emisa de guvernul Ponta a fost declarata de neconstitutionala de Curtea Constitutionala. Argumentul esential al CCR a fost acela ca prin legiferarea migratiei se modifica harta politica a tarii fara ca in aceasta ecuatie sa fie inclus cetateanul. “In cazul primarilor, CCR a spus ca atunci cand omul a votat, a votat in considerarea afilierii politice a primarului, altfel s-ar incuraja migratia politica si rearanjarea scenei politice fara implicarea cetatenilor”, a explicat Laura Stefan. Altfel spus a fost eludat dreptul de vot al cetatenilor deoarece primarii, consilierii locali/judeteni, sefii de CJ-uri sunt alesi si pe considerentul apartentei la o formatiune politica.

Ce ar trebuii sa se intample cu primarii care au migrat?

Reprezentantii ExpertForum sustin ca, in opinia lor, primarii trebuie sa-si piarda mandatele si sa se organizeze alegeri anticipate. ”Curtea a spus ca ordonanta este neconstitutionala si Parlamentul trebuie sa emita o lege de respingere. Parlamentul trebuie sa spuna care sunt efectele asupra alesilor. Pare ca Parlamentul are multe optiuni. In opinia mea, Parlamentul trebuie sa spuna in legea de respingere ca mandatele primarilor inceteaza“, a declarat Laura Stefan din partea ExpertForum. In opinia expertului anticoruptie, Laura Stefan, consilierii locali si judeteni ar trebui sa-si piarda mandatul in urma deciziei CCR. In cazul lor, procedurile ar trebui sa fie mai rapide, ceea ce inseamna ca ar trebui sa-si piarda mandatul automat.

Potrivit ExpertForum, CCR a spus ca ordonanta este neconstitutionala si Parlamentul trebuie sa emita o lege de respingere. “Parlamentul trebuie sa spuna clar in legea de respingere care sunt efectele asupra alesilor. Pare ca Parlamentul are multe optiuni. In opinia mea, Pralmentul trebuie sa spuna in legea de respingere ca mandatele primarilor inceteaza. Parlamentul probabil nu va face nimic si atunci vom avea procese peste procese. Riscurile sunt sa avem decizii neunitare”, a mai declarat Laura Stefan

Cei 540 de primari care au migrat de la un partid la altul pot invoca faptul ca au actionat in limitele ordonantei date de guvern. Reprezentantii ExpertForum sustin ca acest argument nu poate fi invocat de primari deoarece orodnanta a schimbat doar temporar procedurile.  “Nici unul dintre primari nu puteau sa spuna ca habar nu aveau ca exista o legatura cu alegerile prezidentiale”, a declarat Laura Stefan. Primarii nu sunt insa vinovatii principali ai acestei situatii in opinia lui Sorin Ionita de la ExperForum. “Primarii sunt victime colaterale. Ei trebuie sa ceara socoteala daca isi pierd mandatele. Nu poti sa spui la nesfarsit ca esti om politic si nu cunosteai riscurile. Vedem ca partidele au o problema in a face politici publice sanatoase si cineva sufera. Acum sufera chiar ei”, a declarat Sorin Ionita.

Potrivit datelor ExpertForum, judetul Giurgiu este pe primul loc in topul cu cei mai multi primari care au migrat. Pe locul doi este judetul Neamt, urmat de Buzau. 

Reactiile ambasadelor straine in Romania dar si ale societatii civile au fost extrem de vehemente in acest caz.  Seful Ambasadei SUA in Bucuresti, Dean Thompson, a declarat, intr-un interviu acordat in exclusivitate ziarului Gandul, ca nu a primit niciun fel de explicatii din partea premierului Ponta sau a vicepremierului Dragnea cu privire la motivul pentru care Guvernul a dat Ordonanta de Urgenta privind migratia alesilor locali. Diplomatul american sustine ca aceasta schimbare legislativa ar trebui sa urmeze o cale „transparenta, adica una parlamentara”.

Ambasada Marii Britanii a transmis ulterior adoptarii ordonantei un comunicat in care mentiona ca modificari de acest fel trebuie facute de Parlament, iar ordonantele trebuie utlilizate „pe cat de rar posibil, asa cum prevede Constitutia Romaniei”. Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a precizat urmatoarele: „Legislatia privind statutul alesilor locali este o chestiune interna a Romaniei. Cu toate acestea, asa cum am spus in numeroase alte ocazii, Guvernul britanic apreciaza ca modificarile legislative intra in competenta parlamentului ales democratic. Ordonantele de urgenta trebuie folosite pe cat de rar posibil, asa cum prevede Constitutia Romaniei”.

De ce a declarat neconstitutionala ordonanta

CCR a decis ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului 55/2014 privind migratia alesilor locali este neconstitutionala, fiind admisa astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

Judecatorii CCR au decis, cu majoritate de voturi ca ordonanta este neconstitutionala si ca Parlamentul urmeaza sa reglementeze, prin legea de respingere, „masurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curtii Constitutionale”, conform unui comunicat de presa al CCR.

Aceasta indicatie a CCR cu privire la efectele juridice ale respingerii legii sunt motivate prin art.115 alin. (8) si art.147 alin. (2) din Constitutie.

Articolul 115 se refera la delegarea legislativa si la ordonantele de urgenta emise de Guvern. La alineatul 8, se specifica faptul ca „prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, daca este cazul, masurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonantei”.

Articolul 147 se refera la deciziile Curtii Constitutionale, iar la alineatul 2, se specifica faptul ca „in cazurile de neconstitutionalitate care privesc legile, inainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale”.

Prevederile acestei ordonante au permis migratia alesilor locali, intr-o perioada de 45 de zile, fara ca acestia sa-si piarda mandatul. Inainte de alegerile prezidentiale, aproximativ 500 de primari au optat pentru trecerea la PSD.

Ordonanta de urgenta a fost respinsa initial de plenul Camerei Deputatilor, insa a fost aprobata de Senat, la inceputul lunii decembrie 2014.

Citeste si INCOGNITO GANDUL. Am cumparat TRASEISTI in viu pentru partidul de guvernamant: sunt ieftini si buni in alegeri
Publicat de : ---
Data publicrii: 14 Ian 2015 - 05:51
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43134&titlu=PSD__principalul_castigator_al_ORDONANTEI_TRASEISTILOR__Cati_primari_au_intrat_in_partid_inainte_de_alegerile_prezidentiale