Controverse religioase in Franta. Scandalul valului islamic [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

De la policieni la oameni de rand, lideri religiosi sau simpli practicanti, de la realizatori tv la avocati, to'i s-au grabit sa aprobe valul traditional musulman sau, dimpotriva, sa ceara scoaterea lui in afara legii

. In vreme ce sustinatorii burqai afirma ca este dreptul femii musulmane sa poarte obiectul vestimentar, opozantii sustin ca valul reprezinta o inchisoare mobila fiind simbolul umilintei religioase sau o provocare religioasa. “Suntem martorii unei islamofobii ce cuprinde Europa”, sustine dr. Laila Al-Mayarati, una dintre activistele importante ale comunitatii musulmane din America si purtatoare de cuvant a Ligii Femeilor Musulmane (Muslim Women's League). Potrivit acesteia, legile anti-burqa reflecta ostilitatea europenilor fata de islam.

“Cred ca discutia despre burqa este o mica parte dintr-o problema mult mai mare. Dintre toate femeile musulmane care traiesc in Europa, foarte putine poarta burqa sau val care sa le acopere fata. Dezbaterea este de fapt un simbol al felului in care lumea ii priveste pe musulmani ca pe niste straini, departe de perceptiile europene in ceea ce priveste normalul, in special in legatura cu respectul aratat femeilor”, afirma Al-Mayarati pentru Hotnews.ro. “Eu vad aceasta dezbatere ca o reflectare a intensificarii generale a xenofobiei si rasismului, care se raspandesc tot mai mult in intreaga Europa. Sentimentele anti-burqa sunt astfel acceptabile, deoarece, aparent, o astfel de pozitie este in favoarea drepturilor femeii si nu impotriva unui grup de oameni. Dar, in realitate, cred ca fiecare este constient ca acesta este doar un mijloc de exprimare a sentimentului anti-musulman mai general”, sustinea Al-Mayarati.

Raspunsul este complex si agita atat lumea musulmana cat si cea europeana, dand nastere la controverse care tin de identitatea culturala a fiecarei tari. In Europa insa, mai multe state dezaproba purtarea valului de catre femeile musulmane pe teritoriul lor si interzic prin legislatie perpetuarea acestei cutume. Primii au fost francezii care, in 2004 au adoptat o lege prin care se interzicea purtarea si afisarea simbolurilor religioase in scoli. Odata cu acest decret valul Islamic a devenit subiect de dezbatere pe continent.

Din Hexagon discutiile s-au extins in state precum Olanda, Marea Britanie si Italia, pentru ca in Franta valul sa fie interzis in scoli, dar nu si in universitati. „Nu putem accepta sa avem in tara noastra femei care sunt prizoniere, indepartate de viata sociala, lipsite de identitate”, anunta - in iunie 2009 – presedintele francez Nicolas Sarkozy. “Nu aceasta este ideea pe care republica franceza o are despre demnitatea femeii. Burka nu este un semn al religiozitatii, ci al supunerii. Nu va fi binevenita pe teritoriul republicii franceze”, mai spunea atunci seful statului. Trei ani mai tarziu, tara sa avea sa fie a doua din Europa care avea sa interzica oficial valul islamic in public, dupa Belgia. Doar niqabul, dar nu si valul clasic, care acopera doar parul. Contrazicand norma, tot mai multe femei – circa 100.000, majoritatea nascute in Franta, tara in care traiesc 5 milioane de musulmani, au adoptat tinuta traditionala, incluzand si valul care le acopera fata.

Detaliul vestimentar a intrat si in reglementarile altor state. Astfel, in Turcia, valul care acopera capul este interzis in spatiile publice, inclusiv in scoli, universitati si in cladirile oficiale. In Italia, parlamentul a aprobat pachetul de legi impotriva terorismului. Potrivit legii, sa iti ascunzi trasaturile in public, inclusiv prin purtarea valului, este o ofensa.

In Belgia, in Maaseik, este interzisa purtarea valului care acopera toata fata, in afara de ochi.

De peste ocean insa au venit critici. Presedintele SUA, Barack Obama a criticat legile europene privind imbracamintea. America pretuieste libertatea de religie si nu le va spune oamenilor ce sa poarte, a declarant Obama.

Indiferent de denumire - val, burka (burqa), feregea, abaya sau hijab -, rochia care acopera trupul femeii musulmane reprezinta un cod vestimentar islamic. O datorie in fata lui Allah, o forma de respect si de decenta.

Foto: Le Monde / Diferitele tipuri de voal musulman: hijab, niqab, burqa si chador

Valul si-ar avea originea in Mesopotamia, unde exista obiceiul ca femeile de familie buna sa se acopere, spre deosebire de scalve. In unele tari arabe, „hijab” este sinonim cu modestia, intimitatea si moralitatea, cerinta impusa de Coran atat femeilor cat si barbatilor.

In Orientul Mijlociu, in state precum Liban, Kuweit, Iordania si Siria, valul islamic nu este obligatoriu. In alte parti insa, precum in provincial indiana Kashmir, femeile se acopera de teama posibilelor pedepse pe care le-ar putea suferi. In Kashmir de exemplu, un grup de fundamentalisti musulmani a cerut femeilor sa poarte valul Islamic. Pentru ca apelul le-a fost ignorant, au creat militia de strada si au aruncat cu acid pe fetele femeilor ale caror fete erau descoperite. Extremismul atinge forme dramatice insa. In regimul Taliban, femeile nu poarta doar burqa albastra obligatorie, care le acopera fata si ochii, ci le este interzis sa poarte incaltaminte cu toc, pentru ca barbatii nu trebuie sa le auda pasii si nici vorbind.

Conservatoarea in privinta purtarii valului a ramas si Arabia Saudita, unde abaya neagra este port traditional. Pentru a se asigura ca se respecta hijabul, pe strazi patruleaza permanent politia religioasa, mutaween, iar pedepsele corporale sunt dure si aplicate public. Sunt femei care aleg sa-si acopere si mainile cu manusi lungi si negre. In acelasi timp, o alta tara musulmana, Tunisia, interzice purtarea valului, considerat a fi de origine sectanta, straina de Coran.

In Turcia e libertate deplina. La inceputul anului 2008, premierul turc a fost de acord cu introducerea unei legi prin care femeilor sa li se permita din nou purtarea valului islamic in institutiile de stat, scoli si universitati. Femeile care au fost crescute in spiritul republicii laice se tem ca legea reprezinta un pas inapoi si ca ar putea fi doar inceputul retragerii libertatilor lor si al introducerii sharia (legea islamica). Pe de alta parte, musulmanele care au imbratisat hijabul din convingere sun ca e dreptul lor sa-si respecte credinta si sa-si urmeze studiile, nefiind nicio contradictie intre cele doua.

In Iran, legea islamica, in vigoare in tara de la revolutia din 1979, obliga femeile sa poarte haine largi si hijab, un val care acopera parul si gatul. O unitate a politie "moralitatii" are ca misiune sa urmareasca respectarea legii si nu ezita sa impuna amenzi sau chiar sa le aresteze pe cele care nu se supun.

Dar numeroase femei au inceput sa poarte in ultimul an valuri mai lejere, care le acopera doar putin din par, haine mai stramte sau tunici in locul mantourilor lungi sau a unui chador traditional.

Acest lucru a generat proteste in randul deputatilor si responsabililor religiosi care se plang ca legea nu mai este respectata si ca politia moralitatii nu mai vegheaza la aplicarea ei in mod corespunzator.

Proiectul de lege, intitulat "sustinere pentru cei care promoveaza virtutea si combat viciul" a fost respins de Consiliul gardienilor, desemnat sa verifice daca legile sunt conforme cu Constitutia si sharia.

Agentia oficiala Irna a afirmat, citand un purtator de cuvant al consiliului, ca proiectul in 24 de puncte contine 14 care sunt in "contradictie cu Constitutia si nu a fost aprobat", fara alte precizari.

Deputatii vor in cadrul acestei legi sa ofere militiei islamiste a regimului, Bassidj, mai multa putere si protectie pentru a le da avertismente femeilor despre care se crede ca sunt imbracate incorect. Aceasta respingere nu inseamna totusi ca legea a fost abandonata definitiv. Consiliul a trimis proiectul in Parlament in vederea introducerii unor amendamente, potrivit agentiei. Presedintele Hassan Rohani, un moderat ales in iunie 2013 dupa ce a facut campanie pentru mai multa libertate culturala si sociala, a luat distanta de acest proiect in octombrie. "Nu ar trebui sa ne focalizam doar pe un subiect, pentru a preveni viciul", a declarat el.  

Citeste si Atentat la Charlie Hebdo. Jurnalist din Franta, pentru Gandul: „Este un atac la adresa meseriei noastre”. Ce se intampla acum in Paris
Publicat de : ---
Data publicrii: 08 Ian 2015 - 05:52
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43002&titlu=Controverse_religioase_in_Franta__Scandalul_valului_islamic