PNL vrea sa intre la guvernare prin motiune de cenzura

     *  Programul de guvernare, coordonat de Predoiu, gata pana la finele lunii februarie
       PNL vrea sa preia guvernarea prin initierea unei motiuni de cenzura impotriva Cabinetului Ponta si negocierea unei majoritati in actualul Parlament

. Potrivit declaratiilor de ieri ale co-presedintilor PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, liberalii considera ca alesii nu ar vota in majoritate pentru declansarea unor alegeri anticipate.
     Conform Constitutiei, mecanismul de dizolvare a Parlamentului si de declansare a alegerilor anticipate este determinat de respingerea solicitarii de investitura a doua propuneri de Guvern, relateaza Mediafax.
     Alina Gorghiu a precizat ca, in cursul sesiunii parlamentare care va incepe la 1 februarie, va fi depusa o motiune de cenzura, insa tema si data depunerii acesteia va fi stabilita dupa ce programul de guvernare va fi finalizat si a afirmat: "Ne dorim, in primul rand, alegeri anticipate. Desigur, nu suntem copii. Stim ca este un lucru care se poate indeplini extrem de dificil, asta este Constitutia, cu ea defilam si noi, acestor dispozitii din Constitutie ne vom supune".
     Co-presedintii PNL au mai anuntat ca programul de guvernare, coordonat de Catalin Predoiu, are termen de finalizare in 28 februarie, dar si ca stabilirea ponderilor fuziunii PDL-PNL va fi stabilita in 21 ianuarie. Validarea deciziilor politice va avea loc in 31 ianuarie, in Consiliul National al noului PNL, rezultat in urma fuziunii. Predoiu ramane optiunea PNL pentru functia de premier daca Guvernul Ponta va pica la motiunea de cenzura, a declarat ieri Vasile Blaga.
     Alina Gorghiu a mai mentionat: "Nu cred ca poti sa depui o motiune de cenzura daca nu ai un program de guvernare pe care sa-l prezinti Parlamentului in secunda doi dupa ce a picat Guvernul Ponta. Asta a fost logica demersurilor si etapizarea pe care noi astazi am stabilit-o. Nu putem sa avansam un calendar decat in acesti parametri".
     *  PNL vrea ca primarii si sefii de Consilii Judetene sa fie alesi in doua tururi de scrutin
     Liberalii au mai anuntat in cadrul conferintei de presa de ieri ca vor ca primarii si sefii de Consilii Judetene sa fie alesi in doua tururi de scrutin, iar numarul parlamentarilor sa scada. Blaga a spus ca PNL cere conducerii Parlamentului sa puna pe ordinea de zi din aceasta sesiune un proiect de lege pentru schimbarea legislatiei electorale.
     In acest scop, PNL va cere conducerii Camerei Deputatilor reuniunea comisiei care se ocupa de codul electoral in 26 ianuarie.
     Vasile Blaga a precizat ca opozitia este favorabila infiintarii partidelor cu un numar mai mic de semnaturi decat prevede actuala legislatie si renuntarii la criteriile de teritorialitate.
     De asemenea, PNL se pronunta pentru o noua lege a finantarii partidelor politice. Noua legislatie ar trebui sa prevada alegerea primarilor si a presedintilor de Consilii Judetene in doua tururi de scrutin, alaturi de introducerea unui sistem de vot mixt pentru parlament, "bicameral, dar cu numar mult mai restrans de parlamentari", potrivit liberalilor.   
Publicat de : ---
Data publicării: 06 Ian 2015 - 05:48
 

Link știre