Elemente surprinzatoare ale fugii presedintelui Ianukovici [1]

Decizia Radei Supreme de pe 20 februarie 2014, privind retragerea din strada a tuturor fortelor de ordine, ar putea fi principalul motiv pentru care fostul sef ucrainean, Viktor Ianukovici, a parasit tara, scrie ziarul The New York Times intr-o ancheta care elucideaza circumstantele fugii fostului presedinte de la Kiev

.

„Cand Rada Suprema a retras paza din jurul cladirii administratiei prezidentiale, el (Ianukovici n.r.) si-a dat seama ca trebuia sa plece”, a spus politicianul ucrainean Mihail Dobkin, citat de sursa mentionata.

Un element care a dus la decizia lui Ianukovici pare sa fi fost capturarea a sute de arme din mai multe sectii de politie si din sediul politiei regiunii Lvov, din vestul tarii. Armele au fost capturate de protestatari de extrema-dreapta, nationalisti ucraineni, in ziua de 18 februarie. Au fost circa 1.200 de arme, dintre care doar 300 au fost recuperate. Din acel moment, regimul Ianukovici s-a temut ca acest arsenal sa nu ajunga la Kiev, unde protestatarii intrati in posesia lor ar fi putut initia o lupta in toata regula cu fortele de ordine, ducand la un adevarat macel.

În amiaza zilei de 20 februarie, cand presedintele Ianukovici se pregatea sa aiba convorbiri cu ministrii de externe din Polonia si Germania si un diplomat francez, acest element a fost un factor de presiune considerabil. În timp ce se desfasura aceasta intalnire, ambasadorul SUA si mai multi diplomati europeni se intalnea cu seful asa-ziselor trupe de securitate ale protestatarilor, Andrii Parubii, caruia i-au cerut sa nu aduca in Kiev armele furate din Lvov. Parubii, venit la intrevedere cu cagula pe fata, infiintase in anii ’90 un partid de extrema dreapta in vestul Ucrainei, pe sigla caruia se gaseau si simboluri naziste. Ulterior aceasta formatiune a devenit Partidul Svoboda, care a reusit sa-si aleaga parlamentari la alegerile legislative din iunie 2014.

Parubii a declarat ulterior ca armele nu au ajuns la Kiev, insa faptul ca erau in mainile protestatarilor a contat mult la acel moment. ”Am avertizat ca daca Vestul nu va adopta o atitudine dura in privinta lui Ianukovici, evenimentele ar putea capata o dimensiune amenintatoare”, spune el.

Pe acest fond, Andrii Terescenko, un comandant al fortelor speciale Berkut aduse din Donetk (care au suferit pierderi-16 oameni ucisi) a primit ordin de la viceministrul de Interne sa se retraga din Kiev. Trupele au fost conduse in afara orasului de un deputat al opozitiei, care se pare ca preluase controlul – Serghei Pasinski. În masina acestuia fusese gasita o pusca cu luneta in timpul protestelor, insa deputatul nu a fost retinut si, mai mult, a devenit sef al administratiei prezidentiale dupa destituirea lui Ianukovici si pana la alegerea noului presedinte, in mai. Pasinski a declarat pentru New York Times ca a organizat o evacuare in masa a fortelor de ordine din Kiev – circa 5.000 de militari. Majoritatea au luat calea Donetkului.

Potrivit lui Dobkin, Ianukovici a fost socat cand a vazut de la fereastra cladirii administratiei prezidentiale ca politia, care tinea cordon in jurul cladirii sale, depune scuturile si se urca in autobuze. Dupa aceea, fostul presedinte a parasit Administratia Prezidentiala si niciodata nu a mai revenit.

Dobkin mai spune ca, in timpul unei conversatii telefonice, Ianukovici si-a anuntat intentia de a pleca „pe timp de noapte sau a doua zi dimineata devreme (22 februarie) din oras. Totusi, Ianukovici vorbea despre plecarea sa ca despre o noua vizita de lucru in estul tarii. În conversatia sa cu Dobkin, ex-presedintele Ucrainei i-a cerut acestuia sa „aleaga cateva fabrici pe care sa le viziteze”.

Politicianul ucrainean Inna Bogoslovskaya, care a fost anterior aliata lui Ianukovici, a declarat pentru The New York Times ca dupa 20 februarie Ianukovici a inteles ca Parlamentul nu mai este de partea lui.

O parte din media ucraineana anunta ca presedintele Ianukovici ar fi decolat din Kiev spre Harkov, un oras din apropierea granitei cu Rusia.

Disparitia temporara a lui Ianukovici a facut ca, in doar in cateva ore, parlamentarii ucraineni sa adopte un pachet de proiecte de legi reformiste, iar, ulterior, au votat destituirea presedintelui.

În dimineata zilei din 22 februarie, protestatarii au ocupat cladirea administratiei prezidentiale si resedinta lui Ianukovici. În aceeasi zi, de la Harkov, Ianukovici a facut ultima declaratie televizata inainte de fuga sa in Rusia.


Publicat de : ---
Data publicării: 06 Ian 2015 - 05:48
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=42955&titlu=Elemente_surprinzatoare_ale_fugii_presedintelui_Ianukovici