Ordonanta lui Ponta pentru Ponta, „intre nelegitima si incompleta”. Critici la adresa actului normativ care modifica Legea Educatiei [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Deputatul PNL Radu Zlati a criticat ordonanta care modifica Legea Educatiei, astfel incat cei care au un titlu de doctor sa poata renunta la el

. Referitor la actul normativ, fostul consilier al lui Crin Antonescu a spus ca se afla la granita dintre "nelegitim si incompetent", mai ales ca a fost data pentru un singur beneficiar: Victor Ponta.

"Bajbaind mereu intre util, nelegitim si incomplet, initiativele legislative ale Guvernului Ponta si ale ministrilor Educatiei Nationale girati de catre acesta continua sa fie carpiri ale unui univers educational care are nevoie de o reforma profunda. Reforma pe care actuala guvernare nu este, in mod evident, nici doritoare nici capabila sa in realizeze", a transmis Radu Zlati, printr-un comunicat de presa.

Ordonanta pentru un singur om, care prevede faptul ca cei care vor sa renunte la titlul de doctor sa o poata face atunci cand doresc, a fost adoptata luni, in sedinta de Guvern, in conditiile in care, in urma cu aproximativ doua saptamani, premierul Victor Ponta a anuntat pe Facebook ca va renunta la titlul de doctor.

"Resping ideea emiterii unei legi pentru o singura persoana – mai ales cand, prin acea lege, persoana respectiva incearca sa isi acopere din punct de vedere legal o culpa. Cu alte cuvinte, domnul VV Ponta emite, ca sef al Guvernului, o OUG prin care sa ingroape scandalul mediatic si politic al acuzatiei de plagiat. Acuzatie care, strict legal, a fost respinsa, in 2012, tot prin modificari ale legislatiei pertinente in domeniul recunoasterii titlurilor stiintifice. Respinsa dar nu si uitata, caci un plagiat (daca el exista) este un plagiat indiferent daca o comisie a negat sau nu existenta sa. Explicatiile noului ministru al Educatiei Nationale nu ma satisfac. Domnia sa nu a reusit sa explice daca exista vreo prevedere similara in legislatia vreunui stat civilizat, nici in ce consta necesitatea si urgenta unei astfel de modificari legislative (alta decat dorinta premierului de a sterge o pata din CV-ul personal). In locul unei decizii din partea Justitiei sau a unui for stiintific ni se propune o renuntare din partea plagiatorului a titlului stiintific obtinut prin frauda intelectuala", a adaugat Zlati.

In plus, liberalul vorbeste si despre comparatia facuta de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, cu medicii care pleaca sa profeseze in strainatate, comparatie despre care Radu Zlati spune ca nu se aplica in aceasta situatie.

"Chiar in cazul in care nu ar mai profesa, medicul este, totusi, detinator al Diplomei de studii, pe care o poate pierde numai in urma unei hotarari judecatoresti. Pe de alta parte, domnul Ponta a beneficiat si beneficiaza de urmari ale titlului de doctor, urmari de natura financiara, de cariera profesionala, de statut social, etc. Sa amintim numai de calitatea sa de cadru didactic universitar, calitate strans legata de detinerea titlului doctoral", a explicat deputatul PNL.

Referitor la cea de-a doua modificare a Legii Educatiei, cea privind invatamantul dual, Radu Zlati o considera binevenita, dar incompleta.

"In comisiile reunite ale Parlamentului, Guvernul nu a sprijinit amendamentul PNL prin care se cerea marirea numarului de burse pentru invatamantul profesional – aceasta in conditiile in care multi dintre elevii care ar fi urmat aceste cursuri apartin unor medii vulnerabile economic. Acest fapt, coroborat cu acela ca Ministerul de resort nu detine nici un program de finantare a scolilor si liceelor, astfel incat acestea sa fie dotate cu necesarul de echipamente pentru infiintarea unor clase profesionale, intreaga greutate fiind lasata asupra parteneriatelor cu agentii economici, face modificarea legislativa sa fie mai mult o figura de stil, la orizontul anului scolar 2015-2016", a adaugat el.

Guvernul a adoptat luni, 29 decembrie, o ordonanta de urgenta care aduce sase modificari la Legea Educatiei, printre care si posibilitatea ca cineva care detina titlul de doctor sa poata renunta la el, fara sa mai fie nevoie de o hotarare judecatoreasca.

"Titularul unui titlu stiintific poate solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii renuntarea la titlul in cauza. In acest caz, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice ia act de renuntare printr-un ordin de revocare emis in acest scop. Actul administrativ constatator al titltului stiintific - este diploma, cartonul emis de universitate in baza ordinului de ministru - devine nul de la data emiterii ordinului de revocare", a explicat ministrul Educatiei.

De altfel, Sorin Cimpeanu a precizat ca, pana acum, nu are la cunostinta decat de un singur beneficiar, si anume Victor Ponta. Premierul a transmis, la mijlocul lunii decembrie, o scrisoare rectorului Universitatii Bucuresti in care il anunta ca renunta la titlul de doctor obtinut  in 2003, precizand ca dupa ce va parasi viata politica va incepe „un nou demers doctoral, respectand toate standardele si cerintele de la acel moment”. Anuntul a fost facut de Ponta pe Facebook.

Citeste si DW, despre inceputul mandatului noului presedinte: Klaus Iohannis a ratat startul Citeste si SONDAJ. Ce nota i-ati da lui Victor Ponta pentru activitatea de premier? Citeste si SONDAJ. Cata incredere aveti in presedintele Iohannis?
Publicat de : ---
Data publicrii: 31 Dec 2014 - 06:25
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=42932&titlu=Ordonanta_lui_Ponta_pentru_Ponta__aintre_nelegitima_si_incompletaa__Critici_la_adresa_actului_normativ_care_modifica_Legea_Educatiei