Proiectul Netcity: Asociatia operatorilor internet acuza Primaria si grupul UTI ca vor sa blocheze in instanta regulile impuse de Autoritatea de reglementare in comunicatii [1]

Autor: Adrian Dumitrache 16

.07.2013

Primaria Capitalei si Netcity Telecom au contestat in justitie avizul ANCOM care stabileste conditiile tehnice si economice de acces al operatorilor telecom la reteaua de fibra optica a Capitalei si refuza discutiile cu asociatia furnizorilor de servicii de acces la Internet, potrivit ANISP.

 



"Dupa ce ANCOM a dat avizul, la finele lunii mai, asociatia furnizorilor de servicii de acces la Internet (ANISP) a incercat prin mai multe canale sa discute cu reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti. Netcity Telecom, operatorul retelei metropolitane de fibra optica, si PMB nu au facut nicio diligenta la notificarile noastre in vederea punerii in aplicare a prevederilor avizului. Mai mult, primaria si Netcity au solicitat, separat, in instanta suspendarea, respectiv, anularea avizului ANCOM, primul termen fiind programat pe 24 iulie la Curtea de Apel in dosarul privind suspendarea", a declarat presedintele ANISP, Mihai Batraneanu, intr-o conferinta.

La sfarsitul lunii mai, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a avizat conditiile tehnice si economice in care se va realiza accesul operatorilor telecom la reteaua metropolitana de fibra optica a Capitalei, Netcity, aviz conditionat de implementarea anumitor masuri in termen de patru luni.

Avizul a fost solicitat in baza Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii.

"Aceste masuri au fost propuse avand in vedere ca analiza efectuata de ANCOM a relevat ca ansamblul conditiilor tehnice si economice de acces la reteaua Netcity nu intruneste cerintele legale de nediscriminare, proportionalitate si obiectivitate. Avizul stabileste un termen de 4 luni pentru realizarea modificarilor si completarilor solicitate de autoritate in cuprinsul ofertei cadru generale si al contractelor cadru pentru acces la reteaua Netcity", se arata intr-un comunicat al institutiei din 30 mai.

Pentru ca tarifele serviciilor de acces la reteaua Netcity sa fie stabilite pe baze obiective, proportional cu resursele cheltuite in vederea furnizarii serviciilor de acces, ANCOM a stabilit ca este necesara fundamentarea tarifelor in functie de costuri, pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor realizat in conformitate cu un set minim de criterii.

Autoritatea a stabilit si un termen maxim de sase luni pentru realizarea acestui model de calculatie a costurilor si comunicarea sa catre ANCOM.

Cu caracter tranzitoriu, de la modificarea ofertei si contractelor cadru si pana la avizarea de catre ANCOM a conditiilor economice de acces pe baza modelului de calculatie a costurilor, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depasi 85 de euro/km/luna, fara TVA, pentru serviciul de inchiriere tubeta, inclusiv pentru serviciile furnizate pana acum de Netcity Telecom sub denumirea de "racord".

De asemenea, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depasi 22 de euro/km/luna, fara TVA, pentru serviciul de inchiriere fibra optica neechipata (dark fiber), inclusiv pentru serviciile furnizate pana acum de Netcity Telecom sub denumirea de "bransament FTTB".

"Oferta nu trebuie sa contina prevederi care sa oblige beneficiarii sa achizitioneze servicii de care nu au nevoie si pe care nu le-au solicitat, cum ar fi, de exemplu, inchirierea a minim doua tubete pe o perioada de minim cinci ani sau conditionarea furnizarii serviciilor de acces de achizitionarea si plata serviciului de supraveghere a instalarii", se mai spunea in comunicatul ANCOM.

Batraneanu a afirmat ca ANISP a depus, la 2 iulie, o plangere si la Consiliul Concurentei.

De asemenea, reprezentantii ANISP s-au intalnit, la 11 iunie, cu oficiali ai vicepresedintelui Comisiei Europene si comisar european pentru agenda digitala, Neelie Kroes, carora le-a fost prezentata situatia retelei Netcity.

"ANCOM l-a obligat pe Netcity Telecom ca in termen de patru luni sa puna in aplicare tarifele din aviz. Avizele conforme sau obligatorii se executa imediat, conform legii. Cele patru luni au fos date pentru ca PMB sa aiba timp sa le puna in aplicare, prin trecerea unei hotarari prin Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Dupa 1 octombrie 2013, daca nu aplica prevederile avizului, Oprescu (Sorin Oprescu, primarul Capitalei) va raspunde penal pentru abuz in serviciu. Prejudiciul operatorilor telecom din Capitala in ultimii trei ani depaseste 10 milioane de euro din cauza tarifelor pe care le-a practicat Netcity. La 1 octombrie, voi depune la DNA o plangere penala pentru ca PMB si Sorin Oprescu nu respecta avizul ANCOM", a afirmat presdintele ANISP.

Batraneanu spune ca, prin nerespectarea avizului ANCOM, primarul Capitalei blocheaza dezvoltarea sectorului telecom si impidica intrarea altor jucatori pe aceasta piata.

"Mai mult, prin neaplicarea acestor tarife, numerosi operatori de talie redusa, asa-numitii operatori de cartier, sunt fortati sa isi vanda afacerile si sa iasa de pe aceasta piata, poate una dintre cele mai dinamice si mai dezvoltate din Romania", a afirmat reprezentantul ANISP.

Netcity este o retea subterana de fibra optica infiintata la initiativa Primariei Generale pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stalpii furnizorilor de electricitate si ai regiei de transport in comun.

Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat in iunie 2008, pe o perioada de 49 de ani, intre Primarie si UTI Systems si Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicatii din surse private.

Valoarea lucrarilor a fost estimata la peste 200 milioane euro si ar fi trebuit sa se incheie in 2012. In decembrie 2008 Primaria Capitalei anunta finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din reteaua Netcity, in zona Unirii.

In prezent, reteaua Netcity are o lungime de 870 kilometri, potrivit datelor Netcity Telecom, operatorul retelei metropolitane.

Actionarii Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) - 99,99% si UTI Grup - 0,01%.

In 2011, afacerile Netcity Telecom s-au triplat, la 13,8 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 0,7 milioane de lei la 3,12 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor (ANISP) este o organizatie profesionala constituita in 2001 si are 38 de membri.

Scopul ANISP este acela de a promova si sprijini intereselor furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice (inclusiv Internet) in Romania.


Publicat de : ---
Data publicării: 17 Iul 2013 - 06:23
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41343&titlu=Proiectul_Netcity__Asociatia_operatorilor_internet_acuza_Primaria_si_grupul_UTI_ca_vor_sa_blocheze_in_instanta_regulile_impuse_de_Autoritatea_de_reglementare_in_comunicatii