Invatatoarea grevista vede altfel realitatea din Senat [1]

In luna decembrie a anului trecut, Cristiana Anghel (PC) spunea ca va renunta la functia din Parlament daca bugetul Educatiei nu va creste

. Acum le mai da ragaz un an colegilor din Guvern.

Sursa: LIBERTATEA

Odata cu proiectul de buget pe 2013, guvernul condus de Victor Ponta a ratat testul respectarii promisiunilor electorale. Alocarea a doar 3,14% din PIB domeniului Educatiei este departe de acel 6% la care s-a angajat USL, prevazut si in Legea Educatiei.

Ajunsa membru PC, senator si chiar membra a Comisiei de invatamant, Cristiana Anghel, invatatoarea care, in 2010, a stat 70 de zile in greva foamei, nu a mai cerut nici ea mai multi bani pentru profesori, pentru ca a vazut cum stau lucrurile "in realitate".

"Nu sunt multumita de ceea ce se intampla in sistem, dar am si realizat ca anul acesta este important sa platim cele 5 miliarde de euro la FMI", a explicat, ieri, pentru EVZ, Cristiana Anghel. Senatoarea, care, in luna decembrie, ameninta cu plecarea din Parlament, daca Guvernul va amana majorarea bugetului pentru Educatie, s-a razgandit. Anul acesta le mai da o sansa guvernantilor. "Incepand de anul viitor nu voi mai intelege, mai ales daca va creste bugetul Curtii Constitutionale, de exemplu", a spus Anghel, subliniind ca banii pentru Educatie sunt "oricum" mai multi decat in 2012.

Si-a retras amendamentul

Fosta grevista a foamei nu-si aminteste ca Victor Ponta sa fi promis 6% din PIB pentru Educatie. "A spus ca va incerca sa dea invatamantului sume mai mari", il scuza ea pe premier. Anghel, de fapt, a initiat ea insasi un amendament in acest sens la bugetul pe 2013, dar si l-a retras.

Cat despre cresterea salariilor cadrelor didactice, si aceasta va trebui sa mai astepte. Intrebata despre greva foamei care a facut-o cunoscuta, fosta invatatoare explica acum ca doar primele trei zile au fost ca protest fata de neacordarea maririlor salariale promise de PDL profesorilor. "Urmatoarele zile am continuat greva nemultumita ca in Romania nu exista stat de drept", a spus ea.

Singurul nemultumit

Deputatul PSD Anghel Stanciu a fost singurul care si-a exprimat nemultumirea fata subfinantarea invatamantului. "In loc sa crestem bugetul Educatiei, plimbam acest 6% din PIB, din 2006, ca moastele Sfintei Paraschiva", a spus el. L-a pus la punct Victor Ponta: "Daca poate cineva sa inmulteasca banii din buget ca in minunile biblice, eu sunt fericit", a comentat premierul.

In Opozitie, USL vroia 6% din PIB

Pe vremea cand se aflau in Opozitie, reprezentantii USL s-au plans de multe ori ca invatamantul este subfinantat, promitand ca aceasta problema va fi rezolvata odata ce ei vor ajunge la guvernare. Cand Emil Boc a decis amanarea alocarii a 6% din PIB de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a luat foc.

Ea declara ca decizia Guvernului este ilegala si va degrada pana la colaps invatamantul. Amanarea aplicarii cu doi ani a Legii Educatiei va face ca subfinantarea invatamantului sa devina critica, mai spunea Andronescu.


Publicat de : ---
Data publicării: 31 Ian 2013 - 06:39
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=40474&titlu=Invatatoarea_grevista_vede_altfel_realitatea_din_Senat