Traian Basescu este din nou presedinte dupa 52 de zile. Balciul intoarcerii [1]

de Mioara Costin Politica Taguri: Ioan_Ghise, parlament, referendum, ccr Sharevar addthis_config = ;

 

Parlamentul a transformat in balci sedinta pentru citirea deciziei Curtii Constitutionale care il trimite pe Basescu inapoi la Cotroceni

. Liberalul Ioan Ghise a incercat sa obtina o amanare a sedintei Parlamentului si a inaintat strategic doua proiecte de hotarari parlamentare care ar fi permis ignorarea deciziei CCR si demiterea lui Basescu prin votul parlamentarilor. In paralel s-a desfasurat razboiul cvorumului: deputatii si senatorii USL nu au dorit initial sa se prezinte in sala de sedinte ? insa se pare ca au fost convinsi de SMS-urile trimise de liderii Victor Ponta si Crin Antonescu.

 

Senatorul  Ioan Ghise  a prezentat in plenul Parlamentului doua proiecte prin care ataca intoarcerea lui Basescu la Cotroceni. Primul proiect prevedea ca Parlamentul sa constate ca referendumul a fost validat prin votul favorabil al celor 7,4 milioane de oameni. Ghise a argumentat ca, potrivit Legii referendumului, Parlamentul trebuie sa decida calea de urmat dupa  rezultatul referendumului, CCR nefiind abilitata sa se pronunte pe legalitatea referendumului, ci doar pe desfasurarea constitutionala a acestuia. A doua varianta era ca Parlamentul sa trimita inapoi la CCR decizia prin care referendumul a fost invalidat.

 

Senatorul Ghise a declarat luni ca CCR are competenta de jurisdictie constitutionala si nu legala si nu poate sa anuleze voturile exprimate la referendum. Iata cum si-a argumentat Ghise proiectul: ?CCR a substituit puterea judecatoreasca si si-a permis, in mod abuziv infractional, sa exercite control de legalitate. Curtea Constitutionala, conform articolului 1 din Legea CCR, are competenta de jurisdictie Constitutionala si nu legala. CCR nu are competenta sa anuleze voturile valabil exprimate. Parlamentul are obligatia sa decida procedura de urmat?, a explicat senatorul.

 

Judecatorii CCR, abuz de drept

 

Totodata, Ghise a mai  precizat ca  judecatorii care au decis invalidarea referendumului nu sunt abilitati sa decida in locul unui popor suveran. ?Referendumul este un moment al exercitarii suveranitatii poporului. Nu pot sase oameni, si daca sunt ei judecatori de la mama Leone sau de la Curtea Constitutionala, sa exercite suveranitatea in nume propriu, stabilesc ei ca ce a votat poporul suveran nu este valabil, ei neavand competenta decat pentru constitutionalitate, nu pentru legalitate. Ce au facut judecatorii este ceea ce se numeste abuz de drept, adica au hotarat ceea ce ei nu au competenta sa hotarasca. Ei hotarasc in decizia Curtii cine pleaca, cine vine. Cine esti tu in statul roman - Constitutie republicana - sa hotarasti cine pleaca, cine vine??, a spus senatorul PNL. El a sustinut ca prin decizia adoptata referitoare la referendumul privind demiterea presedintelui Traian Basescu, judecatorii au comis mai multe infractiuni, indicand uzurparea de calitati oficiale, pronuntandu-se pe chestiuni de legalitate in locul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, uzurparea suveranitatii poporului.

 

Obligatii pe jumatate

 

Pe de alta parte, senatorul PNL sustine ca CCR si-a indeplinit obligatiile fata de lege ?pe jumatate?, spunand: ?In Legea referendumului, la articolul 45 alin 1, se spune: CCR prezinta Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national si confirma rezultatele acestuia. CCR nu a depus la Parlament un astfel de raport?. Ghise a mai explicat ca pana cand CCR isi va depune raportul la Parlament pentru a-si indeplini obligatia legala prevazuta de Legea referendumului nu se poate face nimic?.

 

Senatorul care vrea demitere in Parlament

 

Senatorul Ioan Ghise, autorul interpretarilor legislative care ar permite demiterea lui Traian Basescu prin intermediul Parlamentului, este profesor de matematici intrat in politica dupa Revolutie.

 

In anul 2006, Ioan Ghise a scapat ca prin urechile acului de excluderea sa din Partidul National Liberal alaturi de Mona Musca, pe motiv de colaborare cu Securitatea. In acea perioada, CNSAS a publicat angajamentul semnat de Ioan Ghise de colaborare cu Securitatea, insa liberalul a sustinut ca nu a facut politie politica. CNSAS nu a gasit dovezi ca Ioan Ghise ar fi facut politie politica si astfel a primit adeverinta ca nu a fost collaborator, care l-a scapat de excluderea din PNL.

 

Ioan Ghise a mai initiat, in 2008, un proiect de lege prin care cerea ca posturile de radio si de televiziune sa fie obligate sa transmita stiri pozitive in aceeasi proportie cu stirile negative. Legea a fost respinsa de Camera Deputatilor, iar Ioan Ghise a votat impotriva propriului proiect. In anul 2002, Curtea de Conturi Brasov a decis instituirea sechestrului asigurator asupra averii lui Ioan Ghise, fost primar al orasului, acesta fiind anchetat pentru un prejudiciu de 4,6 milioane lei adus bugetului local.

 

Basescu, salvat de SMS

 

Intr-o sedinta furtunoasa, plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a indeplinit ultimele proceduri care permit intoarcerea presedintelui Traian Basescu la Palatul Cotroceni, respectiv prezentarea deciziei CCR privind invalidarea referendumului.

 

USL, cu liberalii in frunte, a incercat, initial, sa impiedice sau macar sa amane citirea deciziei. Motivul invocat a fost neprezentarea de catre Curtea Constitutionala a unui raport privind corectitudinea desfasurarii referendumului.

 

Aceasta strategie a fost anuntata chiar de Ion Iliescu, care spunea, intr-un interviu, ca Parlamentul trebuie sa aiba o pozitie activa, deoarece ar fi indreptatit sa intoarca decizia CCR. Dar senatorul Ioan Ghise este cel care a primit rolul principal in misiunea de a sustine o constructie juridica prin care Parlamentul sa treaca peste Curtea Constitutionala si Basescu sa fie impiedicat sa se intoarca in functie.

 

Astfel, de mai multe zile, Ghise a avut o sumedenie de aparitii televizate in care a sustinut public si vehement doua proiecte de hotarari pe care ar fi urmat sa le aprobe Parlamentul si prin care, practic, se ignora invalidarea de catre CCR a referendumului, iar Traian Basescu este declarat demis de drept.

 

Amanare dupa amanare

 

La ora 15.00, plenul reunit trebuia sa inceapa sedinta. Dar inainte de acest termen a fost organizata o sedinta a grupurilor parlamentare ale USL la finalul careia liberalii si social-democratii au anuntat ca nu vor participa la lucrari.

 

Eugen Nicolaescu si Ioan Ghise a anuntat motivele acestei hotarari: ?Unu, ca la nivelul CCR sunt documente prezentate care nu au fost luate in consideratie si care ar putea sa schimbe cu totul aprecierea pe care Curtea o are asupra indeplinirii cvorumului si doi ca un document prevazut de legea referendumului - si anume raportul - Curtea nu l-a prezentat. In consecinta, in acest moment, Curtea Constitutionala este in culpa fata de Parlament - nu si-a indeplinit obligatiile pe care le are?.

 

Au fost anuntate mai multe amanari ale inceperii sedintei. Pe la 16.40 a aparut vestea ca Victor Ponta a inceput sa trimita SMS-uri pentru a mobiliza parlamentarii PSD sa intre si sa asigure cvorumul necesar pentru a putea fi citita decizia CCR. Se pare ca si Crin Antonescu a facut acelasi lucru, dar asta s-a aflat dupa incheierea sedintei.

 

Vestile s-au confirmat la putin dupa ora 17.00, cand sala s-a umplut si cvorumul a fost indeplinit.

 

Si a inceput sedinta

 

Valeriu Zgonea a verificat indeplinirea conditiilor de sedinta si a declarat lucrarile deschise. Zgonea i-a dat cuvantul lui Ioan Ghise care a prezentat o cerere in numele grupurilor parlamentare USL de amanare cu doua zile a citirii deciziei CCR. Ghise a explicat motivele pentru care ar fi nevoie de o asemenea amanare, respectiv lipsa raportului CCR si studierea hotararilor sale. Zgonea a avut o scurta altercatie cu Ghise, incercand sa ii explice ca poate sa supuna la vot doar solicitarea de amanare a citirii deciziei CCR venita din partea grupurilor USL, dar ca proiectele de hotarari ale lui Ghise nu pot decat sa urmeze cursul legal pana la supunerea la vot.

 

In sfarsit, Zgonea a invitat plenul sa voteze propunerea lui Ghise de amanare. Aceasta, desi prezentata ca fiind a USL, a fost respinsa cu 196 de voturi ?impotriva?, doar 20 ?pentru? si 21 de abtineri.

 

Judecatorul Stefan Minea a putut prezenta, in numele CCR, decizia prin care referendumul este declarat invalid si Traian Basescu poate sa revina. Cand Minea a inceput sa citeasca documentul, parlamentarii USL au inceput sa paraseasca sala.

Odata citita decizia CCR, potrivit lui Zgonea, Curtea este cea care trebuie sa trimita documentul spre publicare in Monitorul Oficial.

 

Crin concediaza, Ponta e in Africa

 

resedintele interimar, Crin Antonescu, a semnat luni decretele pentru eliberarea din functie a consilierilor prezidentiali cu care a lucrat la Cotroceni. In schimb, Victor Ponta se afla in Africa de Sud, la un Congres al Internationalei Socialiste.

 

Potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele interimar a semnat decretele pentru eliberarea din functie a consilierilor prezidentiali Vasile Enache, Gheorghe Rotaru, Daniel Barbu, Maria-Cristina Manda, Radu Zlati si Victor Voicu, precum si a consilierului de stat Nicoleta-Ioana Nicolae.

 

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta se afla in Africa de Sud, la Congresul XXIV-lea al Internationalei Socialiste, de care apartine si PSD. Congresul are loc o data la patru ani, iar un comunicat al Guvernului informeaza ca Ponta va ramane pana joi in Africa de Sud, unde va participa la mai multe reuniuni si intalniri politice cu ocazia acestui congres, a precizat sursa citata.

 

De asemenea, prim-ministrul roman se va intalni cu Jacob Zuma, presedintele Africii de Sud, precum si cu alti sefi de guvern si lideri ai partidelor socialiste.

 

Congresul din acest an va fi primul organizat pe continentul african si va fi gazduit de Congresul National African (ANC).

 

Proteste la adresa parlamentarilor

 

Cateva zeci de persoane au infruntat ploaia de ieri dupa-masa si au protestat in Parcul Izvor fata de decizia Parlamentului de sanctionare a hotararii Curtii Constitutionale pentru reinstalarea lui Traian Basescu la Cotroceni. Grupul de protestatari si-a inceput manifestatia in Piata Universitatii, insa a decis sa isi mute actiunea in fata Parlamentului.

 

Pe holurile Casei Poporului s-au produs alte proteste: revolutionara Mariana Schicht si-a strigat nemultumirea fata de decizia parlamentarilor. Marian Schicht l-a facut ?handicapat? pe presedintele CCR, Augustin Zegrean, iar pe Basescu l-a numit ?infractor?.

 

La Focsani, membrii Miscarii Civice ?Unirea Principatelor? au anuntat ca vor protesta, timp de 30 de zile, in Piata Unirii din Focsani, fata de decizia CCR de invalidare a referendumului din 29 iulie privind demiterea presedintelui Traian Basescu. Presedintele ONG-ului, Cristian Ghinea, arata, intr-un comunicat de presa, ca la referendum a fost confirmata vointa poporului roman de a-l demite pe presedintele Traian Basescu si spune ca acesta ar trebui sa demisioneze. Intr-un memoriu care va fi inaintat prefectului de Vrancea, membrii ONG-ului solicita Guvernului condus de Victor Ponta sa respecte votul de la 29 iulie.


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Aug 2012 - 06:13
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39890&titlu=Traian_Basescu_este_din_nou_presedinte_dupa_52_de_zile__Balciul_intoarcerii