Primarii: ideea ca ANAF sa colecteze taxele pe proprietate contravine descentralizarii [1]

Sefii administratiilor locale, indiferent de apartenenta politica, se declara idignati de posibilitatea ca ANAF sa colecteze impozitele pe proprietate, spunand ca ideea contravine descentralizarii cerute de autoritatile locale si ca ar reprezenta "bomboana de pe coliva", informeaza <a href="http://www

.mediafax.ro">Mediafax. 

Posibilitatea ca ANAF sa colecteze taxele pe proprietate, in numele autoritatilor locale, este mentionata in scrisoarea suplimentara de intentie agreata la inceputul lunii august de autoritatile romane cu Fondul Monetar International.

Majoritatea primarilor se tem insa ca daca ANAF va colecta aceste taxe si impozite banii nu ar mai ajunge integral in bugetele locale sau nu vor fi primiti la timp. Aceasta, in conditiile in care cel putin 20 la suta din bugetul primariilor provine din banii incasati din astfel de taxe.

De asemenea, in eventualitatea in care ANAF va prelua colectarea taxelor si impozitelor pe proprietate si mijloace de transport, primariile ar putea fi obligate sa disponibilizeze angajati de la directiile de venituri.

Primarul Bistritei: La cat de multe tampenii se intampla, aceasta ar fi bomboana de pe coliva


Primarul municipiului Bistrita, Ovidiu Cretu (PSD), considera ca intentia ANAF de a prelua de la primarii colectarea impozitelor pe proprietate este o idee "proasta", care nu face altceva decat sa contravina ideii de descentralizare ceruta de autoritatile publice locale. 

"La cat de multe tampenii se intampla, aceasta ar fi bomboana de pe coliva. Daca ANAF va colecta aceste taxe si impozite, nu ne va mai da banii la timp. Ii va folosi pentru te miri ce alte scopuri. E o idee proasta care contravine descentralizarii pe care noi, autoritatile publice locale, o tot cerem. Tot ce e centralizat e prost la fel. Noi cerem demult si ca marii contribuabili sa revina la primarii, nu sa plateasca taxele si impozitele direct la ANAF, sa ne lase sa gestionam noi resursele in folosul comunitatilor pe care le conducem fiindca de aceea am fost alesi", a declarat Cretu.

El spus ca, in eventualitatea in care ANAF va prelua colectarea taxelor si impozitelor pe proprietate si mijloace de transport, va fi obligat sa disponibilizeze angajati de la Directia de venituri a Primariei.

"Fireste ca va trebui sa dam afara angajati de la Directia de venituri a Primariei Bistrita care se ocupa acum de incasarea acestor taxe. Sa nu isi imagineze cineva ca bistritenii vor merge la Bucuresti sa le achite. ANAF va trebui sa infiinteze structuri teritoriale ca sa poata incasa aceste taxe. Totusi, sper ca nu se va intampla asa ceva. E o aberatie", spune Ovidiu Cretu.

Potrivit raportului de activitate al primarului Bistritei pentru anul 2011, in cursul anului trecut municipalitatea a incasat din impozite si taxe pe proprietate suma de 18,5 milioane de lei, iar din taxe pe mijloace de transport inca 5,3 milioane de lei, in total peste 23,8 milioane de lei.

Avand in vedere ca veniturile Primariei Bistrita s-au cifrat, in 2011, la 159 de milioane de lei, banii proveniti din impozite si taxe pe proprietate si pe mijloace de transport reprezinta peste 15 la suta din veniturile totale incasate de municipalitate.

Potrivit Primariei Bistrita, la capitolul impozite si taxe pe proprietate s-au facut urmatoarele incasari: impozit pe cladiri persoane fizice - 4,2 milioane de lei, impozit pe teren persoane fizice - 571.621 lei, impozit/taxa pe cladiri persoane juridice - 10,9 milioane de lei, impozit/taxa pe terenuri persoane juridice - un milion de lei. De asemenea, s-a mai incasat impozit pe teren extravilan - 378.592 de lei si taxe judiciare de timbru - 1,4 milioane de lei.

Din taxa pe mijloace de transport de la persoane fizice, Primaria Bistrita a obtinut peste 3 milioane de lei, iar din aceeasi taxa incasata de la persoane juridice inca 2,3 milioane de lei.

Primarul Clujului: Resping o asemenea solutie; ar incalca principiul autonomiei locale
 

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, respinge si el propunerea ca ANAF sa incaseze impozitele pe proprietate in locul primariilor, considerand ca se incalca principiul autonomiei locale. 

"O asemenea propunere, ca ANAF sa incaseze impozitele pe proprietate in locul primariilor, nu este benefica, resping o asemenea solutie. Primarii au cel mai mare interes in incasarea impozitelor pentru ca ei trebuie sa poata finanta proiectele din bugetul local, nu cei de la Bucuresti, de la Ministerul Finantelor, sa ia o decizie. Colectarea acestor impozite de catre ANAF s-a facut pana in 1999, iar dupa ce operatiunea a trecut la primarii s-a constatat o crestere a veniturilor", a spus Boc.

Potrivit acestuia, o decizie de colectare a impozitelor de catre ANAF ar incalca, pe de alta parte, si principiul autonomiei locale.

"ANAF sa se ocupe de colectarea banilor la bugetul national, unde sunt gauri mari inca. Odata banii incasati de ANAF, la Bucuresti, nu mai avem certitudinea ca se vor intoarce toti la Cluj-Napoca sau la primarii. Se incalca principiul autonomiei locale", a afirmat Emil Boc.

Impozitul pe proprietate in municipiul Cluj-Napoca reprezinta opt la suta din veniturile incasate la bugetul local, suma estimata pentru anul 2012 fiind de 80 de milioane de lei.

Bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru acest an este de 962 de milioane de lei.

La randul sau, Mircea Morosan (PDL), primarul orasului Huedin, unde traieste o importanta comunitate de romi, spune ca asteapta detalii privind incasarea impozitelor pe proprietate de catre ANAF.

"Trebuie sa stim exact cine ce face, ce se intampla cu banii colectati de ANAF, daca raman toti la primarii sau un procent va merge la Bucuresti. Daca ANAF ar colecta, iar banii ar ramane toti la primarii ar fi foarte bine, dar noi, primarii din opozitie, ne asteptam la ce e mai rau", a spus Morosan.

Potrivit acestuia, un sfert din bugetul local al orasului, care este de opt milioane de lei, provine din impozitul pe proprietate, iar gradul de incasare este de circa 70 la suta.

"Noi am facut o analiza la nivelul Primariei Huedin privind gradul de incasare a impozitelor pe proprietate intre romi, pe de-o parte, care au palate in Huedin si masini scumpe, si cetatenii romani si maghiari. A reiesit ca romii si-au achitat aceste impozite in proportie de 62 la suta, in timp ce romanii si maghiarii de peste 75 la suta", a afirmat Morosan.

Potrivit acestuia, in cadrul Primariei Huedin se ocupa de taxe si impozite cinci functionari care, in cazul in care activitatea de colectare a impozitelor va fi preluata de ANAF, vor fi redistribuiti.

"Avem un numar de 18 posturi lipsa in organigrama, deci cei cinci functionari de la taxe si impozite ar avea unde sa fie redistribuiti", a spus Morosan.

Primarul Devei: Nu exista cadrul legal pentru preluarea colectarii impozitelor pe proprietate de catre ANAF


Primarul din Deva, Petru Marginean (PC), sustine ca preluarea colectarii impozitelor pe proprietate de catre ANAF nu se poate realiza fiindca nu exista cadrul legal.

"Astea sunt vorbe, nu este logic, nu exista cadru legal. Orice schimbare de acest fel se realizeaza prin legi, nu prin propuneri si scrisori ale unor foruri, indiferent ca sunt FMI, Banca Mondiala sau cum or mai fi. Tehnic este aproape imposibil si deloc eficient", a spus Marginean.

La randul sau, directorul economic al Primariei Deva, Viorica Nicula, spune ca aceasta propunere a mai fost testata in urma cu cativa ani si s-a demonstrat a fi o solutie gresita.

"Aceste venituri sunt venituri proprii ale primariilor si sunt reglementate de Codul Fiscal. Au mai existat propuneri in acest sens in urma cu 12 - 15 ani si nu a mers. S-a dovedit atunci ca nu exista interes de colectare din partea celor de la autoritatea nationala fiindca erau banii administratiilor locale. Statistic e demonstrat ca atunci cand aceste impozite sunt colectate de autoritatile locale eficienta creste", a afirmat Viorica Nicula.

Totodata, Nicula a spus ca din anul 1999 aceste impozite sunt colectate de catre administratiile locale, iar pe aceste bugete sunt angajate credite pe termen lung pe care le-au accesat primariile si care sunt rambursabile in mai multi ani.

La nivelul Primariei Deva, din totalul veniturilor proprii de 87 de milioane de lei, circa 10 milioane sunt reprezentate de veniturile pe proprietate. In 2011, gradul de colectare a veniturilor pe proprietate a depasit 90 la suta.

Primarul din Targu Mures: Primarii nu pot accepta sa fie cobaii unor guverne care sa faca experimente pe ei
 

Primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea (PDL), considera si el ca ideea preluarii colectarii taxelor pe proprietate de catre ANAF ar insemna "exact opusul principiului descentralizarii" si chiar "un experiment" facut de Guvern pe seama administratiei publice locale.
 

El a aratat ca Asociatia Municipiilor din Romania, unde este vicepresedinte, nu a fost consultata in acest sens si ca ii cere public ministrului de Finante sa nu ia nicio masura de acest fel inainte de a consulta acest for. 

"Nu acceptam, nu stiu daca pot face chiar asa, sa fim cobaii unor guverne, sa se faca experimente pe noi. Nu are de ce prelua ANAF, primariile trebuie sa colecteze aceste taxe, conform legii. Nu cred ca poate prelua ANAF, daca o face, ar avea posibilitatea sa ne amane virarea banilor sau chiar sa ascunda din sume. E o idee prin care se centralizeaza totul, exact opusul principiului descentralizarii. Nu cred ca pot face asa ceva. Ii cer public ministrului de Finante sa consulte Asociatia Municipiilor din Romania inainte de a lua o masura de acest fel, sa nu ia nicio decizie fara consultarea AMR. Asociatia Municipiilor din Romania nu a fost consultata, nimeni nu stie de existenta vreunui astfel de proiect", a spus Florea.

El a adaugat ca, daca ANAF doreste sa aiba un control asupra colectarii acestor taxe, ca sa depisteze proprietatile multiple si sa le impoziteze diferentiat, administratia publica locala ii poate pune la dispozitie baza cu datele privind proprietatile "si n-au decat sa opereze orice soft vor pe ele".

Florea a apreciat ca o astfel de masura ar incalca grav principiul autonomiei administratiei publice locale, subliniind faptul ca, de cand colectarea a fost preluata de primarii, din 1997, gradul de incasare este mult mai bun ca inainte.

Potrivit acestuia, exista o serie de taxe care se colecteaza din Mures - precum taxa de viciu si taxa de mediu - care ar trebui directionate si spre primarii, in proportie de 60 la suta, "nu sa fie la discretia ministrilor".

"Si administratiile publice locale au ajutat Romania sa treaca prin criza. Zece la suta din impozitul pe venit nu ni s-a dat inapoi nici acum. E revoltator ca taxele notariale au fost luate de la primarii, se duc si imbogatesc cabinetele notariale: acestea iau 80 la suta si doar 5 la suta administratia publica locala, iar restul Guvernul. Daca se ia o astfel de masura, nu se rezolva nimic, din contra, se creeaza suspiciuni. N-ar fi corect sa se inchida toate pe bugetul primariilor: daca nu-s bani de salarii, sa ia de la acestea. Dimpotriva, eu cred ca descentralizarea financiara e obligatorie", a aratat el.

Intrebat ce se va intampla cu angajatii care colectau aceste taxe, daca ANAF va prelua colectarea taxelor pe proprietate, Florea a spus ca fiecare primarie trebuie sa-si "recalibreze personalul" in perioada de criza, iar o serie de administratii publice locale - printre care si cea pe care o conduce - au optat deja pentru externalizarea unor servicii.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Primariei Targu Mures, veniturile din taxele pe proprietate - din impozitele pe cladiri si terenuri si taxele pe mijloacele de transport - au reprezentat 39,5 la suta din totalul veniturilor municipalitatii, avand un grad de colectare de 94 la suta.

Primarul Zalaului: Ar fi o greseala, mai ales ca vorbim tot timpul despre descentralizare

La randul sau, primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu (PNL), crede ca preluarea de la primarii de catre ANAF a colectarii impozitelor pe propietatear fi "o greseala" si ca, in conditiile in care se vorbeste mereu despre descentralizare, aceasta masura ar fi exact opusul. 

"Am auzit ca ANAF ar putea prelua colectarea de la primarii a impozitelor pe proprietate, dar din punctul meu de vedere este o greseala aceasta intentie, mai ales ca vorbim tot timpul de descentralizare, iar aceasta masura, daca s-ar pune in practica, ar insemna total opusul. Administratia locala s-a straduit sa puna la punct posibilitati de plata si de colectare a impozitelor si taxelor locale, gestioneaza situatiile contribuabililor si detine evidente ale acestora", spune Radu Capilnasiu.

Potrivit acestuia, de la inceputul anului si pana in 31 iulie Serviciul Impozite si Taxe Locale al Primariei Zalau a colectat de la persoane fizice suma de 2,1 milioane de lei - la capitolul impozit pe cladiri, prevederile bugetare pentru anul in curs fiind de 2,9 milioane de lei. La acelasi capitol, de la persoane juridice a fost incasata suma de aproximativ 6,1 milioane de lei, prevederile bugetare pentru intreg anul fiind de 8,7 milioane de lei.

La capitolul impozit pe terenuri, in perioada 1 ianuarie - 31 iulie, de la persoanele fizice din Zalau s-au colectat impozite si taxe in total de 169.000 de lei, prevederile bugetare pentru intreg anul fiind de 203.000 de lei De la persoanele juridice, la acelasi capitol, s-a incasat suma de 472.500 de lei, in timp ce prevederile bugetare pentru 2012 sunt de 586.000 de lei.

Referitor la impozitul pe mijloacele de transport detinute de cetateni, edilul a spus ca, pana in 31 iulie, s-a incasat de la persoane fizice suma de 1,8 milioane de lei, prevederile bugetare pentru intreg anul fiind de 2,7 milioane de lei. De la persoanele juridice, in acelasi interval de timp, s-au colectat impozite pe mijloace de transport detinute in valoare de 972.000 de lei, prevederile bugetare pentru intreg anul fiind de 1,7 milioane de lei.

Primarul Brasovului: Este o idee nastrusnica si absurda


Primarii mai multor localitati brasovene, precum Brasov, Rasnov sau Predeal, considera si ei ca posibilitatea ca ANAF sa colecteze taxele pe proprietate este "o idee nastrusnica si absurda", in conditiile in care impozitul pe proprietate reprezinta sursa principala de venit la bugetele locale.

"Este o idee nastrusnica, in conditiile in care se doreste o autonomie bugetara. Gradul de colectare pe municipiu este de 97 la suta din impozitul pe proprietate. Masura poate insa sa aiba aspecte pozitive sau negative, in functie de ce se are in vedere cu asta. Dar daca ne gandim la o autonomie bugetara, atunci cred ca este o idee proasta", afirma primarul municipiului Brasov, George Scripcaru (PDL).

Primaria Brasov a incasat, in primele sapte luni ale acestui an, din impozite pe cladiri, terenuri si autoturisme, de la persoane fizice si juridice, 114,2 milioane de lei, fata de 110,3 milioane lei in aceeasi perioada a anului 2011.

Nici primarul din Predeal nu este incantat de idee, spunand ca va analiza la momentul potrivit acest aspect.

"Daca ANAF ar prelua colectarea impozitului, primariile nu ar mai putea functiona. Veniturile unei primarii se bazeaza cu priopritate pe taxele de la agentii economici. La Predeal, gradul de colectare este undeva la 60-70%", spune Liviu Cocos (PNL), primarul Predealului.

Adrian Vestea (PNL), primarul localitatii Rasnov, considera ca o astfel de masura ar fi absurda, dorindu-se astfel centralizarea bugetara.

"E o masura absura, deoarece sa centralizezi absolut totul si ulterior tot ce va insemna alocare de fonduri nu va mai reflecta situatia din teren. Cu cat ai in administrare mai multe cladiri si mai multe masini trebuie sa acorzi celor care platesc impozite mai multe conditii, cum ar fi sa asfaltezi strazi. Pare o masura gandita de persoane care nu se gandesc deloc la autoritatile locale", afirma Vestea, precizand ca venitul principal al primariilor este tocmai cel colectat in urma impozitelor pe proprietate.

Primarul Ploiestiului: Motivul ca astfel ANAF ar avea acces mai usor la bazele de date nu se sustine
 

Primarul municipiului Ploiesti, Iulian Badescu (PSD), spune ca eventuala colectare a taxelor si impozitelor pe proprietate de catre ANAF ar "influenta nefavorabil" colectarea taxelor si impozitelor si ar contrazice masurile privind descentralizarea administratiei luate in ultimii ani.

"Aceasta actiune nu va face altceva decat sa influenteze nefavorabil colectarea taxelor si impozitelor locale. Motivul ca astfel ANAF ar avea acces mai usor la bazele de date nu se sustine, pentru ca acest acces exista deja, o recentralizare, din punctul meu de vedere, nu ar face altceva decat sa contrazica actiunea de descentralizare pe care noi o desfasuram incepand din 1989", spune primarul municipiului Ploiesti.

Horia Tiseanu (PDL), primarul celui de-al doilea municipiu din judetul Prahova, este si el de parere ca eventuala colectare a taxelor si impozitelor locale de catre ANAF nu este oportuna.

"Nu cred ca o asemenea masura ar fi buna, pentru ca nu s-ar mai putea vorbi de descentralizate, ci ar fi mai degraba o centralizare. Daca ne gandim la autonomia locala, cred ca este bine sa pastram sistemul actual. Cred ca ANAF se descurca si asa destul de greu si asta ar fi o sarcina in plus pentru cei de acolo", afirma primarul municipiului Campina.

Viceprimarul Slatinei: Nu e normal sa primim banii cand vrea ANAF

Viceprimarul din Slatina, Minel Prina (PSD), spune ca nu i se pare normal ca impozitele pe locuinte sa fie colectate de ANAF.

"Din punctul meu de vedere, o asemenea propunere nu este in regula. Nu mi se pare normal ca impozitele pe cladiri sa fie colectate la ANAF pentru ca noi depunem eforturi mari sa strangem banii ca sa putem investi ulterior in proiecte pentru oras. Noi am reusit anul trecut sa colectam 85% din impozite de la contribuabili si am strans 270 de miliarde de lei vechi din impozitele pe cladiri si terenuri. Noi ne-am creat o structura eficienta de colectare a banilor, sunt aproximativ 20 de angajati care sunt angrenati in acesta activitate, iar cu acestia nu stim ce s-ar intimpla in aceste conditii. In plus, nu mi se pare normal sa primim banii cand vrea ANAF-ul, pentru ca noi avem nevoie de bani in fiecare zi", a precizat Minel Prina.

El a mai spus ca, din punctul sau de vedere, Guvernul ar trebui sa ia aceasta masura in cazul primariilor de la tara, "unde gradul de colectare este scazut, nu in municipii, unde gradul de incasare este mare".

Primarul Craiovei: Nu stim daca ANAF se va implica suficient pentru a colecta impozitele pentru noi


Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu (PSD), critica si ea ideea ANAF.

"In principiu nu suntem de acord cu aceasta propunere pentru ca nu stim daca ANAF se va implica suficient de mult pentru a colecta impozitele pentru noi. La Craiova, ce-i drept, anul trecut nu s-au colectat prea multi bani, iar in plus 80% din impozite au fost calculate in mod gresit. Noi avem un plan si consideram ca putem, cu ajutorul tehnicienilor in domeniu, sa reglementam aceasta problema poate mai bine decat ANAF. Cu angajatii nu am avea o problema in situatia in care ANAF ar colecta aceste impozite pentru ca acestia pot fi mutati la alte servicii, unde nu avem personal suficient", a declarat primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu.

Primarul Vasluiului: E o tampenie ca ANAF sa preia colectarea impozitelor pe proprietate, ne intoarcem la hipercentralizare? 

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Paval (PSD), se declara indignat de intentia ca ANAF sa preia colectarea impozitelor pe proprietate, considerand ca este "o tampenie" care va afecta semnificativ bugetul local. 

"Este o tampenie sa preia ANAF colectarea impozitelor pe proprietate. Unde mai este autonomia locala de care tot vorbim de ani de zile? Ne intoarcem din nou la hipercentralizare? Pai daca se ia aceasta masura, atunci desfiintam circumscriptiile financiare si ne ducem cu totii acasa. Ce o sa facem de acum? O sa ne ducem din nou cu caciula in mana la Finante poate ne mai da si noua cate-un leu? Nu-i corect daca se gandeste asa, mai ales ca noi ne-am facut un program de colectare a acestor venituri, care se fac sursa sigura de venit la bugetul local", spune primarul municipiului Vaslui.

Autoritatile vasluiene sustin, insa, ca preluarea colectarii impozitelor de catre ANAF nu ar duce la disponibilizari in randul angajatilor, intrucat Primaria Vaslui functioneaza in prezent cu jumatate din normativul de personal, astfel incat personalul de la Serviciul Financiar ar putea fi redistribuit catre alte sectoare de activitate.

Primarul Sucevei: Cel mai corect si just este actualul sistem de colectare a taxelor
 

Primarul Sucevei, Ion Lungu (PDL), sustine ca sistemul actual de incasare a taxelor de proprietate si de colectare a acestora de catre administratiile locale este sistemul "cel mai corect si just".

El a aratat ca va putea comenta mai mult doar daca va exista o propunere clara care sa precizeze exact care ar putea fi taxele ce ar urma sa fie colectate de ANAF in numele autoritatilor locale, daca este vorba despee taxele restante sau de taxele care urmeaza sa fie achitate.

"In ceea ce priveste taxele pe proprietate consider ca cel mai corect si just este sistemul de azi", a spus primarul.

El a aratat ca in ultimii ani s-a imbunatatit colectarea taxelor pe proprietate de la persoanele fizice, dar ca a scazut gradul de incasare de la persoanele juridice, in special ca urmare a procedurilor de insolventa care au fost declansate in cazul mai multor societati.

La mijlocul acestui an, executia bugetara a fost de 114 milioane de lei, iar veniturile proprii ale Primariei au fost de 61 de milioane de lei, din care din impozitele pe proprietati la bugetul local s-au adunat 16,75 milioane de lei.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar putea prelua de la primarii colectarea impozitelor pe propietate, dupa ce Guvernul a decis in iulie ca taxarea sa se realizeze in functie de destinatie, si nu de calitatea proprietarului cladirii sau al terenului.

Taxele pe proprietate sunt reprezentate in principal de impozitele pe cladiri si terenuri si taxele pe mijloacele de transport.

"Vom studia posibilitatea ca ANAF sa colecteze taxele pe proprietate, in numele autoritatilor locale", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie agreata la inceputul lunii august de autoritatile romane cu Fondul Monetar International.

In luna iulie, Guvernul a modificat baza de impozitare, iar taxarea va varia in functie de utilizarea proprietatii, circuit comercial sau privat, si nu de natura proprietarului, persoana fizica sau persoana juridica, asa cum se calcula pana in prezent.

In aceste conditii, impozitul platit de o persoana fizica sau o firma ar putea fi similar daca imobilele detinute au aceeasi destinatie.

Anul trecut, autoritatile locale au incasat din taxele pe proprietate circa aproape 4 miliarde de lei, iar pentru acest an se estimeaza o crestere a incasarilor cu 4,5%, la 4,2 miliarde lei.

Decizia de transfer a colectarii acestor taxe de la autoritatile locale la ANAF ar putea avea legatura cu noul departament privind controlul marilor averi, care ar putea accesa astfel direct o importanta baza de date.

Tot in scrisoarea de intentie se mentioneaza ca ANAF cauta finantare pentru a achizitiona sisteme IT la departamentul de control al marilor averi necesare pentru analiza de risc.
 

 

Publicat de : ---
Data publicării: 27 Aug 2012 - 05:47
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39879&titlu=Primarii__ideea_ca_ANAF_sa_colecteze_taxele_pe_proprietate_contravine_descentralizarii