Eugen Nicolaescu: CCR are suficiente informatii ca sa poata lua o decizie corecta si legala privind referendumul [1]

"Este deja cunoscut de mass-media si de opinia publica faptul ca au fost transmise de catre Guvern cifre, si subliniez, cifre, in baza solicitarii Curtii Constitutionale

. Deci nu s-au transmis liste electorale, liste actualizate sau altceva, ci o serie de cifre care au fost obtinute de Guvern fie de la autoritatile romanesti interne, fie de la autoritati straine care aveau capacitatea sa gestioneze asemenea de date. Ce stim astazi, ca urmare a cifrelor comunicate de Guvern Curtii Constitutionale, este ca in Romania sunt persoane cu drept de vot care au rezidenta in Romania si persoane cu drept de vot care au rezidenta in strainatate. Mai stim de asemenea ca sunt persoane care nu pot avea drept de vot pentru ca nu au acte de identitate cu care sa se poata verifica identitatea acestora si in consecinta nu au cum sa reprezinte persoane cu drept de vot sau sunt persoane ale caror drepturi electorale sunt interzise prin legislatie. Ca atare, listele electorale permanente care se intocmesc in Romania pentru cetatenii cu domiciliu din Romania pot cuprinde numai cetateni cu drept de vot care au domiciliul in Romania, deci care au resedinta stabila in Romania", a detaliat Eugen Nicolaescu.

 

El a remarcat ca initial s-a vehiculat numarul de aproximativ 18,2 milioane de cetateni cu drept de vot.

 

"Daca din aceasta cifra se scade cifra de 3,15 milioane de cetateni care nu au acte de identitate pentru ca le-au expirat sau le-au pierdut, persoane care au resedinta sau domiciliul stabilit in strainatate, persoane cu drepturi electorale interzise, se ajunge la cifra de circa 14,8 - 14,9 milioane de persoane care pot fi inscrise in listele electorale permanente. Cu alte cuvinte, ceea ce noi stiam demult, astazi se demonstreaza - ca in listele permanente nu au cum sa figureze mai mult de 14,8 - 14,9 milioane de cetateni care reprezinta conform hotararii Curtii Constitutionale, prin adaugire la Legea referendumului, cvorumul necesar pentru a fi considerat ca s-a desfasurat in conditii corecte, corespunzatoare, legale, referendumul din 29 iulie. Ma feresc de cuvantul 'valid' sau invalid' pentru ca legea nu prevede asa ceva, legea se refera la valabilitatea rezultatelor referendumului si de asemenea legea Curtii Constitutionale se mai refera la faptul ca prin hotararea pe care o va pronunta Curtea poate spune daca referendumul s-a desfasurat sau a fost organizat potrivit legii", a spus liberalul.

 

In consecinta, a argumentat acesta, fata de 14,7 - 14,8 milioane de cetateni care ar trebui sa se regaseasca in listele electorale, s-au prezentat la vot 8,4 milioane de cetateni - aproximativ 60% din listele electorale permanente si au votat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu 7,5 milioane, deci aproximativ 53% din populatia aflata pe listele electorale permanente.

 

"De fapt, pentru demitere au votat mai mult de 50% plus unu decat cetatenii aflati pe listele electorale permanente, deci mult mai mult decat cvorumul necesar pentru validarea referendumului. Guvernul nu a actualizat listele electorale permanente, pentru ca nu este atributia Guvernului, pe de o parte. Pe de alta parte, Guvernul nu are acces la listele electorale permanente care au fost ridicate de Parchet si se afla la Parchetul General. In conformitate cu cele prezentate, eu cred ca in acest moment nu avem decat o singura varianta de luat in considerare, si anume ca maine sau poimaine (...), nu stiu daca va avea ragazul necesar CCR ca intr-o zi sa faca toate aceste analize, evaluari, s-ar putea sa mai amane, dar CCR are suficiente informatii ca sa poata sa ia o decizie corecta, o decizie legala, o decizie care sa dovedeasca ca acest referendum a fost desfasurat si organizat potrivit prevederilor legale in vigoare", a afirmat deputatul liberal.

 

In opinia sa, din punct de vedere politic, o institutie din Romania, indiferent care este aceasta, nu poate sa nu tina cont de votul cetatenilor. El a apreciat ca, "daca prin absurd", CCR va lua decizia invalidarii referendumului din 29 iulie, "se va pune in afara statului de drept" si a anuntat ca "USL va trebui sa faca tot ce depinde politic ca sa apere votul a 7,5 milioane de cetateni", acest lucru urmand a fi decis la vremea respectiva.

/* (c)AdOcean 2003-2011, f5web_ro.Money.ro Nou.pozitiearticol */ ado.placement({id: 'ado-aVdQCHEr50s37WHQe.gZno65zvSho49MwxaUOjP5m6H.h7', server: 'realitatero.adocean.pl' });
Publicat de : ---
Data publicãrii: 21 Aug 2012 - 06:25
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39855&titlu=Eugen_Nicolaescu__CCR_are_suficiente_informatii_ca_sa_poata_lua_o_decizie_corecta_si_legala_privind_referendumul