Ce vor bucurestenii de la noii primari si consilieri generali: blocuri reabilitate, cladiri istorice renovate si siguranta pentru copii [1]

Autori: Andreea Neferu , Gabriel Razi 11

.06.2012

Duminica dupa-masa. Bucurestiul se topeste la peste 30 de grade. Sectiile de votare din zona Pietei Romane nu sunt ticsite de alegatori, insa cei care si-au facut timp ieri sa aleaga primarii si consilierii locali stiu ce vor de la noua administratie: reabilitare termica, renovarea cladirilor istorice, securitatea cetateanului, locuri de munca.



In zona Romana, cea mai aglomerata sectie de votare este numarul 61-62, de la Liceul Economic Virgil Madgearu. Cativa pensionari, dar si tineri de 20-30 de ani stau la coada pentru a intra in una din salile liceului, unde sunt amenajate urnele. Nimic nou: unei doamne de 60-70 de ani i se face rau, iar un baiat propune sa cheme salvarea, insa doamna refuza. Mai departe, o batrana care se sprijina in baston inainteaza ajutata de fiica sa. "Mama are aproape 100 de ani", spune aceasta.

La iesirea de la vot, bucurestenii nu se sfiesc sa spuna nici cu cine au votat, nici ce vor de la noua administratie, fie ca aceasta se va schimba sau va ramane aceeasi.

"Noul primar sa respecte monumentele istorice, care risca sa fie daramate. Sa aiba in primul rand grija de oameni, de securitatea lor. Parcurile arata mai bine acum, e mai curat, dar mai sunt lucruri la care trebuie lucrat", spune Stefania Tautu, pensionara. Probleme a intampinat la alegerea consilierilor locali, fie ca e vorba de cei pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), fie ca e vorba de cei de la consiliul de sector. "Am votat in functie de partid, nu am stat sa citesc lungile liste de consilieri", mai spune pensionara. Intr-adevar, listele sunt stufoase si greu de urmarit avand in vedere ca aproape 1.000 de nume si-au facut loc pe listele partidelor pentru cele 55 de locuri din CGMB. Desi am parcurs listele cu candidatii la CGMB, doar cateva nume mai cunoscute ne-au sarit in ochi, asa cum este George Becali, Corneliu Vadim Tudor sau Robert Negoita.

Un alt alegator, Gheorghe I., profesor doctor la un spital de urgenta din Capitala, spera ca in mandatul 2012-2016 primarii sa puna accentul pe "infrastructura, circulatie, securitatea cetatenilor". El mai spune ca "in ultimii patru ani, lucrurile s-au schimbat in bine".

La nici zece minute din sectia de votare intalnim un alt alegator. El este si primul care reaminteste ca viitorii primari au in fata o misiune grea avand in vedere ca Grecia se afla din nou pe marginea prapastiei, iar economia spaniola este zguduita din temelii de turbulentele de pe pietele financiare. "Noul primar trebuie sa faca fata situatiei care va fi in urmatoarea perioada. Primul lucru pe care il astept este sa faca locuri de munca, mai degraba sa ia masuri pentru pastrarea locurilor de munca", subliniaza Ion C., de profesie inginer.

Intrebat daca a fost multumit in ultimii patru ani de actualii primari, alegatorul adauga ca lucrurile s-au schimbat in bine atat in Bucuresti, cat si in Romania.

La aceeasi sectie de votare a pus stampila pe buletinele de vot si Andreea V., o tanara de 36 de ani, care a iesit din casa cu speranta ca viitorii primari vor continua proiectele deja incepute. Pentru ea cea mai mare miza o au proiectele de reabilitare termica a blocurilor, o afacere de peste 300 mil. euro gestionata de primarii de sector.

"Trebuie sa continue proiectele deja incepute. Sper sa se finalizeze reabilitarea termica a blocurilor si sa fie terminate autostrazile suspendate in oras", spune Andreea V., care a venit la votare alaturi de cainele sau de rasa Bernese Mountain, ce suferea vizibil din cauza caldurii. "Lucrurile s-au schimbat in ultimii ani. Avem unele parcuri unde sa ne plimbam animalele. Spre exemplu, la noi in sector au pus pungute menajere pentru animale".

In capatul opus al Pietei Romane este mult mai putina agitatie decat la liceul din apropierea hotelului Howard Johnson. Astfel, la celelalte sectii de votare de langa Piata Romana, agitatia scade. La sectia 92, de la Scoala generala nr. 186 Elena Vacarescu, doar pancarta cu numarul sectiei si un paznic dau de gol faptul ca aici se voteaza. In cele 10 minute petrecute in fata scolii generale un singur om a iesit de la vot.

Cateva sute de metri mai incolo, la sectiile de votare 93-94-95 de la Colegiul Goethe nu e deloc agitatie, insa din cand in cand mai apare cate un bucurestean care tocmai a pus stampila pe buletinul de vot.

"Speram la mai multa curatenie si, de asemenea, speram ca primarul de sector sa renoveze nu numai blocurile, ci si cladirile vechi", spune Daniela Pandelas, functionar public.

Mult mai putin multumit de actualii alesi din Capitala este Alexandru, 69 de ani, un pensionar ce locuieste in sectorul 1. "Am venit sa votez un primar care trebuie sa continue ce a inceput actualul edil. In ultimii ani a fost o mult prea usoara crestere spre civilizatie si moralitate".

Voturile celor 1,8 milioane de bucu­res­teni au contat ieri pentru alegerea unui primar general, a sase primari de sector, 55 de consilieri generali si 166 de consilieri locali de sector, din care 31 in sectorul 3 si cate 27 in celelalte sectoare. In Capitala au fost deschise 1.223 de sectii de votare la alegerile de ieri: 161 in sectorul 1, 200 in sectorul 2, 262 de sec­tii in sectorul 3, 175 in sectorul 4, 196 in sectorul 5 si 229 de sectii de votare in sectorul 6.

In cursa pentru fotoliul de primar general au candidat 18 persoane, printre care Sorin Oprescu (candidat independente, susti­nut de USL), Silviu Prigoana (PD-L), Anghel Iordanescu (UNPR), George Becali (PNGCD) si Irinel Columbeanu (PPPS).


Publicat de : ---
Data publicării: 12 Iun 2012 - 05:25
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39486&titlu=Ce_vor_bucurestenii_de_la_noii_primari_si_consilieri_generali__blocuri_reabilitate__cladiri_istorice_renovate_si_siguranta_pentru_copii