Cum au cheltuit primarii sectoarelor Capitalei 4 miliarde de euro in ultimul mandat? [1]

Autor: Radu Racu 07

.06.2012

Toti cei sase primari ai sectoarelor Capitalei, care au ocupat fotoliul de primar pentru o perioada cumulata de 52 de ani, mai bine de jumatate de secol, vor sa fie realesi. Care au fost realizarile lor si cum au gestionat banii astfel incat sa merite cate un nou mandat?



O "cursa" cu o miza de peste 2 miliarde de euro pe an va avea loc in Bucuresti pe data de 10 iunie: alegerile pentru primaria generala si pentru cele de sector.

Cu toate ca atentia va fi indreptata in primul rand catre primaria generala, conteaza la fel de mult si rezultatele sectoarelor, unde "se joaca" o poveste mai discreta, insa care in materie de bugete este cel putin la fel de importanta.

Primarii in functie, dintre care unii spera sa intre in cel de-al patrulea mandat, cum se intampla la sectoarele 2 si 5, au avut in ultimii patru ani pe mana bugete cumulate de trei-patru miliarde de euro.

Business Construct si-a propus sa ii scoata "la raport" pentru a-si prezenta realizarile din mandatele anterioare, in conditiile in care acesti edili au anual bugete comparabile cu cele ale celor mai mari orase din tara.

Cu 1 miliard de euro in fiecare an in buzunare, din care sume cuprinse intre 20 si 40% sunt destinate investitiilor, primarii din sectoarele Capitalei ar trebui sa arate cum au cheltuit banii.

Cat de mare este miza?

Fiecare primarie de sector a avut in ultimii patru ani de mandat un buget de investitii care a depasit chiar 100 de milioane de euro, cum a fost cazul sectorului 1, cea mai bogata unitate administrativa din tara, dupa primaria Capitalei.

In ultimul deceniu veniturile tuturor administratiilor locale din Romania au crescut de circa sapte ori, pana la aproape 44 de miliarde de lei (10 miliarde de euro).

Circa 10% din acesti bani intra in conturile celor sase pri­marii de sector din Bucuresti anul acesta, respectiv aproape un miliard de euro, cu o pondere mai mare insa pentru sectoarele 1,2 si 6. Spre comparatie, primaria orasului Cluj-Napoca, cea mai bogata municipalitate din Romania, exceptand Bucu­restiul, si-a proiectat pentru anul 2012 un buget de aproximativ 220 de milioane de euro, bani din care trebuie sa administreze o suprafata care reprezinta circa trei sferturi din aria totala a Capitalei.

Ce se poate construi cu un buget de 100 de milioane de euro? Aproximativ 3.000-4.000 de locuinte, 6-7 spitale cu cate 100 de paturi fiecare sau, in conditiile in care Primaria Capitalei si cea a Sectorului 1 stau de mai multi ani in cladiri de birouri inchiriate, cu 100 de milioane de euro se afla in constructie turnul de birouri Sky Tower, in ale carui spatii ar putea incapea angajatii tuturor primariilor din oras.

Pe de alta parte, spaniolii de la Hercesa au schimbat cu 15 mil. euro imaginea Hotelului Cismigiu din Bucuresti, cu o istorie de peste 100 de ani, in conditiile in care in apropiere mai multe cladiri de pe Lipscani stau sa cada, pasate an de an de la primariile de sector la cea a Capitalei.

In sectorul 6, zona de vest a Capitalei, una dintre cele mai aglomerate divizii urbane, cu circa 1.600 de blocuri si o densitate a popu­latiei de aproape 10.000 de persoane pe kilometru patrat, bugetul de investitii din perioada 2008-2012 a fost de circa 110 milioane euro.

Principalele proiecte pe care primarul Cristian Poteras, aflat de opt ani in functie, le-a facut sau le-a inceput in acest mandat sunt reabilitarea termica a 273 de blocuri, cu fonduri de aproape 35 de milioane de euro,

modernizarea parcului Dru­mul Taberei, o suprafata de sapte hectare, cu 18 milioane de euro, bani care provin insa si din fonduri de la Uniunea Europeana si contributii de la bugetul de stat, si proiectul de constructie a unei sosele de legatura intre calea Crangasi si soseaua de centura, care va costa circa 5 milioane de euro.

In problema parcarilor, una dintre cele mai acute in sectorul in care locuiesc circa 360.000 de bucu­resteni, Primaria sectorului 6 afirma ca cea mai importanta investitie a fost de 700.000 de euro in amenajarea a 500 de locuri pe platforma autogarii Militari.

Intr-un sector in care zilnic sunt ridicate zeci de masini parcate neregulamentar, iar rascumpararea autovehiculelor costa aproape 700 de lei, primaria a investit o suma de 25 de ori mai mare in reabilitarea parcului Drumul Taberei decat in cel mai important proiect de parcare.

La Sectorul 4, spatii verzi si credite

Sectorul 4, dominat de cartierele Berceni si Tineretului din sudul Capitalei, a avut in ultimii patru ani un buget de investitii de circa 90 de milioane de euro la dispozitia primarului Cristian Popescu Piedone, aflat la primul mandat.

Principalele proiecte de investitii? Reabilitarea a 54 de strazi, inclusiv prin refacerea retelelor de canalizare, lucrari care au costat 7 mili­oane de euro. Conform datelor anterioare obtinute de ZF, pri­maria a cheltuit doar in anul 2010 18 milioane de euro pentru intre­tinerea spatiilor verzi.

Principalele proiecte de dezvoltare acum? Reabilitarea termica a blocurilor, intre 50 si 120 de unitati, conform datelor care vin de la primarie, ceea ce ar scoate din buget pana la 35 de milioane de euro, conform estimarilor Business Construct. De unde vin banii?

Municipalitatea incearca sa ia un credit de 100 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii, care va ajunge la scadenta in urmatorii 20 de ani.

Celelalte primarii de sector nici nu au fost dispuse sa raspunda la solicitarile Business Construct pentru detalii legate de politica de investitii din ultimul man­dat si proiectele de dezvoltare.

Fara site sau "prinsi cu campania"

La sec­torul 2, unde Neculai Ontanu a detinut scaunul de primar in ultimii 12 ani, reprezentantii biroului de presa sustin ca sunt "prinsi cu campania electorala" si nu au timp sa furnizeze raspunsuri. Nicio infor­matie despre investitiile din sectorul cu cea mai mare densitate din Bucuresti si cu cele mai mari probleme la locurile de parcare. Programul vedeta? Reabilitarea termica, pentru care s-au alocat 82 de milioane de euro numai in acest an.

La sectoarele 3 si 5 nici macar site-urile oficiale nu functioneaza la jumatatea lunii mai.

Sectorul 1, cea mai bogata unitate administrativa din tara, exceptand primaria generala a capitalei, are un buget aprobat de 265 de milioane de euro pentru anul acesta, nivel similar anilor trecuti, iar conform materialelor de presa publicate pe site circa 40% din bani merg in investitii.

Cota nu a fost aceeasi in toti anii, insa la o medie anuala estimata la 30-35%, reiese un buget total de investitii de aproximativ 350 de milioane de euro pentru perioada 2008-2012.

Doar ceva mai scumpe au fost, cumulat, cele mai importante constructii urbane din Romania din ultimul deceniu, stadionul Arena Nationala si Pasajul Basarab. In domeniul privat, unul dintre cele mai mari malluri din Bucuresti, Baneasa Shopping City, a costat 150 de milioane de euro.

Intre timp, primarul Andrei Chiliman, de opt ani in functie si cu tinta pentru un nou mandat de patru ani, sustine ca in sectorul 1 nu sunt probleme de infrastructura, s-au reabilitat sute de strazi si retele de canalizare, insa nu furnizeaza nicio informatie despre valoarea lucrarilor sau sursa finan­tarilor.

La fel ca in celelalte primarii, si sectorul 1 promoveaza pentru anul acesta un program de reabilitare termica a blocurilor de 75 de milioane de euro.

In aceste conditii, polistirenul lipit din bani publici pe blocurile private ale Capitalei a devenit in 2012 principala tema electorala a primariilor de sector in functie. Este suficient?

Vezi www.zfcorporate.ro/business-construct


Publicat de : ---
Data publicării: 07 Iun 2012 - 06:22
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39459&titlu=Cum_au_cheltuit_primarii_sectoarelor_Capitalei_4_miliarde_de_euro_in_ultimul_mandat?