În vistieria Casei Regale intră primele 10 milioane de euro [1]

Regele Mihai are de așteptat mai puțin de două luni pentru a intra în posesia a 10 milioane de euro, reprezentând prima tranșă de despăgubiri din partea statutului român pentru averea Casei Regale, confiscată de către regimul comunist.

Conform proiectului de lege al Cabinetului Tăriceanu, despăgubirile, în valoare totală de 30 de milioane de euro, vor fi acordate în trei tranșe egale, pe parcursul a trei ani. Actul normativ prevede ca prima parte a sumei să fie primită de către fostul suveran în termen de 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a acestei legi. Proiectul a fost adoptat de Senat prin procedura aprobării tacite, având în vedere faptul că parlamentarii nu au reușit, în 45 de zile, să îi dea o formă finală.

În ședința de plen de marți, senatorii au făcut un bâlci în toată regula atunci când au fost informați că, în conformitate cu prevederile Constituției, proiectul de lege nu va mai fi dezbătut în continuare, pentru că s-a depășit termenul-limită prevăzut de legea fundamentală. Peperemistul Gheorghe Funar a cerut extinderea acestui termen la 60 de zile, deși Constituția interzice clar acest lucru. Chiar și autoproclamatul “părinte al Constituției”, Antonie Iorgovan, s-a opus aprobării tacite, amenințând chiar cu contestarea legii la Curtea Constituțională. Drept urmare, s-a decis să se voteze dacă se acceptă sau nu procedura tacită, cu ignorarea fățișă a prevederilor Constituției. Votul din plen le-a dat câștig de cauză opozanților acestei proceduri, în speță senatorilor PSD și PPRM. Coaliția de guvernământ a contestat votul, pe motiv că pe listă figurau senatori absenți, astfel că, în premieră în actuala legislatură, votul a fost nominal. Senatorii strigați după catalog se ridicau în picioare și spuneau cu voce tare dacă susțin sau nu procedura. Alianța D.A. s-a mobilizat și, în mai puțin de zece minute, a adus în Senat cinci miniștri, drept pentru care coaliția aflată la guvernare a obținut trecerea proiectului prin aprobarea tacită.

Coaliția guvernamentală mai are însă de dat o bătălie grea la Camera Deputaților, considerată Cameră decizională. Cu alte cuvinte, deputații sunt cei care vor decide ce sumă va primi și sub ce formă va fi despăgubit Regele Mihai. Este, însă, de așteptat ca, și aici, cele patru partid din arcul guvernamental să se mobilizeze și să treacă legea în forma trimisă de Guvern. Singura modificare către care înclină și guvernanții este prelungirea de la 10 la 30 de zile a termenului la care trebuie plătită prima tranșă a despăgubirilor. Puterea susține că au fost deja prevăzute și alocate prin buget cele 10 milioane de euro, care vor fi luate din veniturile obținute în urma privatizărilor.

Conform proiectului de lege, fostul suveran la României va primi, pe lângă cele 30 de milioane de euro, și Vila Cavaleri din Sinaia, o clădire monument istoric, cu două etaje, plus terenul aferent de 13.000 de metri pătrați. Regele va primi și drept de folosință, pe durata vieții, a Palatului Elisabeta (la care au drept de folosință și Pricipele Radu și Principesa Margareta). Mihai I va avea și drept de folosință asupra castelelor Peliș, Pelișor și Foișor, dar care le vor fi utilizate de către familia regală numai pentru organizarea unor evenimente “deosebite”, în a căror organizare se implică și statul român. Banii dați fostul suveran sunt despăgubiri pentru castelele Peleș, Pelișor și Foișor, dar și pentru multe alte clădiri și terenuri, la care fostul suvernan nu va mai ridica nici o pretenție. Este vorba despre fostele grajduri regale din Sinaia - în prezent Casa Ceramicii -, spălătoria regală și gaterul (acum Hotelul Stăvilar), Complexul Furnica, Hotelul Economat și chiar Uzina Electrică din Sinaia.

Regele, în criză de lichidități
Casa Regală nu a reușit să facă propria evaluare a averii pe care ar trebui s-o primească înapoi de la statul român. Motivul este simplu: Regele n-a mai avut bani. Pentru Peleș, expertiza n-ar fi costat mult, câteva sute de milioane de lei, dar Casa Regală nu a dispus nici măcar de acești bani. Situația financiară a familiei regale a fost destul de proastă, spune avocatul lui Mihai I, Adrian Vasiliu. Potrivit acestuia, fostul suveran a fost nevoit să vândă proprietatea de la Versoix pentru care luase un credit bancar. „Nu se mai puteau plăti ratele”. O mare parte din banii pe care i-a primit, 1,3 milioane de franci elvețieni, s-au dus în plata creditului, a agenților și avocaților. „Dacă i-au mai rămas câteva sute de mii de franci...”, adaugă Vasiliu. În țară, fostul suveran mai are castelul de la Săvârșin (proprietate personală) și Palatul Elisabeta pentru care cheltuielile de întreținere sunt, de asemenea, mari. Situația imobiliară a Casei Regale mai include un imobil recuperat de pe Caragiale, 32, și o casă în curs de recuperare pe Budișteanu, 16. Cel de-al treilea imobil la care Regele ar mai avea dreptul, cel de pe strada Mureșanu, nu a fost încă recuperat.

Luați banii sau plecați!
Cele 30 de milioane de euro la cât a fost estimat Domeniul Peleș de Guvernul Năstase (sub care au pornit discuțiile) reprezintă o sumă mai degrabă simbolică. Casa Regală se simte frustrată de modul în care au decurs „negocierile”. Guvernul Năstase a adoptat o atitudine de genul „Luați cât vă dăm sau nu mai luați nimic”. Avocatul Adrian Vasiliu, care l-a reprezentat pe Rege în toate negocierile legate de recuperarea proprietăților, este nemulțumit în special de faptul că pe toată durata întâlnirilor, Executivul a ținut secretă expertiza care stabilea valoarea Domeniului.

În urmă cu o lună, reprezentanții Casei Regale au fost invitați la Senat, la o întâlnire cu ministrul pentru relația cu Parlamentul, Bogdan Olteanu: „Guvernul ne-a pus pe masă o expertiză foarte serioasă, un document cu o grosime de 25 de centimetri. Acolo am văzut că evaluarea lor, la o primă mână era de 60 de milioane de euro. Noi, pe toată durata negocierilor, nu am știut că există o astfel de expertiză. Ei știau că ne dau jumătate”. Ministrul pentru relația cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a moștenit „cazul” de la fostul secretar general al Guvernului, Șerban Mihăilescu, via Eugen Bejinariu.

Chiar dacă știe că „expertiza Guvernului este zgârcită rău”, avocatul Vasiliu spune că Regele Mihai a fost nevoit să accepte această ofertă: „A fost un joc pe care Guvernul l-a controlat de la bun început”. Casa Regală a abandonat ideea de a mai merge cu statul în instanță, deși câștigurile ar fi fost infinit mai mari.
Publicat de : Liliana RUSE, F.N.
Data publicării: 05 Mai 2005 - 09:53
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3845&titlu=In_vistieria_Casei_Regale_intra_primele_10_milioane_de_euro