Un fleac: S-a ciuruit! Basescu il ataca dur pe Rege si isi pune lumea in cap [1]

Traian Basescu, de profesie capitan de nava, este executat pe esafodul opiniei publice in urma declaratiilor sale fara precedent la adresa Regelui Mihai, conform carora, abdicarea acestuia din 1947 a fost un act de tradare nationala

. Cele mai recente sondaje crediteaza monarhia constitutionala ca avand mai putin de 10% din sprijinul romanilor. Cu toate acestea, indiferent ca au fost premeditate sau nu, afirmatiile lui Basescu au creat in acest moment un val de simpatie pentru fostul monarh. Numerosi istorici, politicieni si alte figuri publice dezaproba afirmatiile presedintelui.  In afara de curentul regalist, Traian Basescu a deschis o usa si pentru nationalisti. Declaratiile sale s-au apropiat sensibil de mult de cele ale lui Corneliu Vadim Tudor.

?Sluga la rusi?, caracterizarea pe care Traian Basescu i-a facut-o Regelui face in acest moment turul Romaniei, iar ecourile sale se aud chiar si in presa occidentala. Istorici, jurnalisti, analisti politici, politicieni, plus o alta lunga serie de figuri publice dezaproba declaratiile presedintelui, cum ca abdicarea Regelui Mihai a fost un act de tradare. Chiar si lideri ai PDL lasa de inteles ca nu sunt de acord cu presedintele. ?Tot continuam sa consideram ca abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei, abdicarea din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere?, a declarat Traian Basescu, miercuri seara, la postul B1 TV, in contextul implinirii a 70 de ani de la ?hai sa-i spunem de la celebra ?Soldati romani, va ordon treceti Prutul??. Declaratiile presedintelui nu s-au oprit aici, el continuand cu afirmatii si mai dure. ?Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Asta (maresalul Antonescu - n.r.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averile, iar pe altii ii consideram criminali de razboi - seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam de toate pacatele?, a mai afirmat Basescu.

Curentul 1: Regalismul

Indiferent ca au fost premeditate sau nu, afirmatiile lui Traian Basescu au creat, fara doar si poate, spatii de manevra pentru doua curente de opinie: regalismul si extremism-nationalismul. Valul de voci care isi manifesta zilele acestea simpatia fata de Rege popularizeaza astfel intentia taranistilor de a reinstaura monarhia constitutionala. Reamintim ca in urma alegerii sale recente in fruntea de presedinte al PNTCD, Victor Ciorbea a lansat un program de strangere de semnaturi pentru organizarea unui referendum pro-monarhie constitutionala. Lista figurilor publice care in acest moment dezaproba public afirmatiile presedintelui este impresionant de lunga. Sociologul Cristian Pirvulescu nu crede ca va creste sustinerea populatiei pentru monarhia constitutionala ca forma de guvernare. El considera insa ca Regele in sine va fi mai simpatizat acum, dupa atacul lui Basescu. ?Exista un fenomen in psihologia sociala, si anume ca publicul se solidarizeaza cu victima. Iar in acest context, victima este Regele Mihai. Pentru Rege, cu siguranta ca declaratiile presedintelui produc un efect de crestere a simpatiei. Nu stiu daca si pentru forma de monarhie, foarte putini romani dorind acest sistem de conducere - monarhia constitutionala?, a declarat Parvulescu pentru ?Puterea?.

Curentul 2: Nationalismul

Prin declaratiile sale, seful statului se apropie sensibil de mult de discursul practicat de presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. In anul 2006, Traian Basescu tinea in Parlament celebrul discurs de condamnare a comunismului. Momentul sau oratoric era interupt atunci de Vadim Tudor, care ii striga din sala: ?Ce cauta Mihai de Hohenzollern aici!? L-a omorat pe maresalul Antonescu! Ne-a vandut soldatilor rusi?. Cristian Pirvulescu afirma ca prin atacul la Rege al presedintelui se va coagula curentul nationalist. ?Da, creeaza un culoar, nu stiu neaparat daca extremismului, dar macar nationalismului si autoritarismului, da. Pot intelege simpatia lui Traian Basescu pentru Antonescu, dar nu inteleg manifestarea sa publica. Pana una alta, el este seful statului roman, iar oficial, in Romania, maresalul Antonescu este considerat criminal de razboi. Poate ca Traian Basescu mizeaza pe electoratul nationalist in 2012, iar la B1 TV a dezvaluit din planurile sale electorale pentru 2012?, a mai declarat sociologul pentru ?Puterea?.

?Presedintele spune ce are in ficat?

Asa cum il stim pe Traian Basescu, a luat, desigur, in calcul, efectele unor asemenea declaratii scandaloase au fost luate, astfel ca ne putem intreba ce se ascunde in spatele lor. Printre ipoteze s-ar putea incercarea de a creste capitalul electoral al PDL printr-o retorica de tip PRM-FSN, o reactie dura la campania strangerii de semnaturi pentru monarhie anuntata de PNTCD, sau, poate chiar lansarea unei dezbateri pe tema monarhiei, cu gandul ca i-ar conveni sa aiba drept succesor un rege. 

Parlamentarii PDL pe care i-am intrebat refuza insa sa accepte ca in spatele atacurilor presedintelui s-ar ascunde vreo astfel de stratagema.

?E o declaratie a dansului personala despre un anumit moment istoric, despre niste fapte care nu pot fi negate. N-am nici cea mai vaga idee ce ar fi putut sta in spatele declaratiei. Dar nu e obligatoriu sa fi urmarit ceva anume. Traim intr-o tara libera si fiecare are dreptul sa aiba o opinie despre un anumit moment istoric. Nu mi se pare ca este nimic de comentat aici?, a fost declaratia deputatului PDL Daniel Buda.

?Nu a fost un atac la monarhie, altfel s-ar fi referit la toate monarhiile care sunt in Europa. Ci e vorba de parerea unui om despre alt om. Intamplator, amandoi, au fost intr-un fel sau altul, sefi de stat. Nu toate declaratiile sale sunt premeditate, ci dansul avea o vorba: ?daca am ceva in ficat, o spun?. Vad ca deja lumea s-a impartit in doua tabere, sunt si oameni din zona culturii, dar si oameni de pe strada care ii dau dreptate?, ne-a spus si Gheorghe Albu, deputat PDL.

Casa Regala: No comment

"Pana in acest moment, Maiestatea sa nu a autorizat pe nimeni sa faca declaratii pe marginea acestor afirmatii", a declarat ieri, prompt, consilierul Casei Regale Radu Ghinea. Principele Radu, care a participa, impreuna cu principesa Margareta, la vernisajul expozitiei "Romania - Spania. 130 de ani de relatii diplomatice", de la Muzeul National de Istorie, a refuzat, sa comenteze in vreun fel, la cererea jurnalisilor, afirmatiile lui Traian Basescu.

In acelasi timp, pe blogul Casei Regale si pe blogul principelui Radu au fost postate o serie de opinii apartinand diversilor comentatori care critica atacul presedintelui, inclusiv in termeni de ?nesimtire? si ?mojicie?.

Alaturi de ele sunt postate cuvintele adresate in urma cu 10 ani Majestatii Sale, de catre printul Charles (cu care este var): ?Inima mea se sfasie pentru Mihai si Ana cand stiu prin ce teribile incercari si necazuri au trebuit sa treaca. (?) In fata acestor orori si alienari de neinteles, Mihai nu s-a lasat niciodata cuprins de amaraciune sau de razbunare. El si-a pastrat intotdeauna umanitatea sa de om de stat, valorile lui de civilizatie si linistea sa intelegatoare. El a ramas, pentru multi romani, o lumina de speranta in intuneric si conationalii lui pot acum, in sfarsit, sa vada adevarul care a fost innegurat atatia ani de minciuni si propaganda?.

Harry Truman, invocat ca martor

Ca raspuns indirect la acuzatia de lasitate din partea presedintelui, gasim si viziunea exprimata in 1946 de presedintele de atunci al SUA, Harry Truman: ?Majestatea Sa Regele Mihai I a dat dovada de un comportament exceptional de merituos in exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Natiunilor Aliate in lupta lor impotriva Germaniei hitleriste. In iulie si august 1944, Natiunea sa, sub dominatia unui regim dictatorial peste care Regele nu avea control, aliniindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reusit sa dea tel, directie ?i inspiratie fortelor interne, necoordonate pana atunci, care se opuneau conducerii dictatorului. In culminarea eforturilor sale, pe 23 august 1944, desi capitala lui era inca dominata de trupele germane, el personal, din propria lui initiativa, si in completa nepasare pentru siguranta lui personala, a dat semnalul pentru o lovitura de stat ordonand gardelor palatului sau sa aresteze pe dictator si principalii lui ministri. Imediat apoi, intr-o inspirata proclamatie catre tara adresata la radio, el a declarat tarii decizia lui de a scoate Romania de sub jugul nazist si a chemat Armata sa se intoarca impotriva trupelor germane, si sa ucida, sa captureze prizonieri sau sa-i alunge din tara. Pusi in fata acestui frontal si puternic act din partea suveranului lor, raspunsul poporului roman si al armatei romane a fost imediat si din toata inima, cu rezultatul ca, in doar cateva zile, cea mai mare parte a teritoriului Romaniei a fost eliberat de sub controlul nazist, si linia principala a rezistentei germane pe frontul de Sud-Est a fost alungat mai mult de cinci sute de kilometri spre Nord-Vest. Prin judecata lui superioara, prin ascutimea actiunii sale si prin inaltul caracter al carmuirii sale personale, Regele Mihai I a adus o contributie extraordinara la cauza libertatii si democratiei.? 

Cum a fost cu Abdicarea

Potrivit relatarilor Regelui Mihai, in momentul abdicarii (anuntat de tratamentele la care fusese supus anterior) abdicarea s-ar fi produs sub amenintarea de catre prim-ministrul comunist Petru Groza cu un pistol, si sub santaj. ?Mi-au spus: ?Daca nu semnezi imediat, suntem obligati - de ce obligati, nu stiu - sa ucidem peste 1.000 de studenti pe care-i aveau in puscarie??, a declarat Regele, intr-un interviu in New York Times din 2007. Potrivit altei versiuni publicate de revista Time, amenintarea guvernului comunist s-ar fi referit de fapt la arestari ulterioare a mii de oameni.

Liderul comunist albanez Enver Hodja relata si el ca i s-ar fi povestit la vremea respectiva de catre comunistii romani ca Regele ar fi fost amenintat cu pistolul, dar de catre liderul PCR Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar in momenul abdicarii palatul regal era incercuit. Comunistii au transmis la radio inregistrarea proclamatiei Regelui despre propria sa abdicare, iar Petru Groza a sustinut ca ?actul s-a facut prin buna invoiala?, intrucat Regele ?a inteles glasul vremurilor?. Potrivit revistei Time, Regele Mihai nu a denuntat pe loc abdicarea drept ilegala, pentru ca a trebuit sa poarte cu guvernul comunist negocieri privind recuperarea unei parti a averii lasate in Romania. In ianuarie 1948, Mihai s-a autointitulat print de Hohenzollern, recunoscand prin aceasta ca la acea data nu mai era Regele Romaniei. Totusi, in martie 1948, Mihai denunta abdicarea ca fiind smulsa cu forta si ilegala, semnandu-se, de atunci, ca "Regele Mihai de Romania".

Click aici pentru a citi reactiile




Publicat de : ---
Data publicării: 24 Iun 2011 - 05:35
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=38206&titlu=Un_fleac__S_a_ciuruit__Basescu_il_ataca_dur_pe_Rege_si_isi_pune_lumea_in_cap