Miscari de cadre in interiorul PSD si PNL. Cum au schimbat masa puterii Victor Ponta si Crin Antonescu [1]

Nu mai putin de opt nume noi a introdus Victor Ponta in conducerea PSD de la ultimul Congres, in acest timp eliminand cinci oameni considerati ca facand parte din echipa lui Mircea Geoana

. Si la PNL, masa puterii a cunoscut mutatii semnificative, Crin Antonescu tragand pe linie moarta cateva nume sonore, acestea fiind inlocuite cu apropiati de-ai sai. Liderii celor doua formatiuni incearca astfel sa-si consolideze puterea in partidele pe care le conduc pentru a-si impune mai usor deciziile pe care urmeaza sa le adopte in perspectiva anului electoral 2012.

Congresul PSD din februarie 2010 l-a adus in fruntea partidului pe Victor Ponta, dar echipa de conducere - Biroul Permanent National a fost ales cu precadere din oamenii lui Mircea Geoana. Astfel, presedintele social-democratilor s-a vazut nevoit sa colaboreze cu oameni care nu l-au sustinut in competitia pentru cea mai inalta functie in partid. Cu toate acestea, la un an de la Congres, structura de conducere a PSD a fost populata cu mai multe nume noi, in timp ce altele au disparut din prima linie. Prima retragere sonora a fost cea a lui Viorel Hrebenciuc, fost lider de grup la Camera Deputatilor. In septembrie 2010, omul care a condus campania prezidentiala a lui Mircea Geoana, cunoscut drept ?sforarul? sau strategul partidului, a renuntat la functia detinuta la Camera. Astfel, Hrebenciuc si-a pierdut dreptul de a participa la sedintele Biroului Permanent National, drept primit doar de liderul de grup. Competitia dintre Mircea Geoana si Victor Ponta a fost una continua pe tot parcursul anului 2010. Contrele dintre cei doi au culminat in luna decembrie cu suspendarea pentru sase luni din partid a lui Mircea Geoana. Cu toate acestea, fostul lider PSD nu a fost schimbat si de la Senat, unde detine functia de presedinte, dar i s-a interzis prezenta la sedintele conducerii timp de sase luni. Tot de la Senat, dar din functia de lider de grup a fost schimbat si Ion Toma. Pe langa aceasta pozitie pe care a pierdut-o, senatorul de Olt si-a dat demisia anul acesta definitiv din PSD, unde ocupa functia de vicepresedinte. Astfel el a eliberat doua pozitii, care au fost ocupate imediat de apropiati ai lui Victor Ponta. Cunoscut drept un adversar al presedintelui PSD, Adrian Severin a parasit si el conducerea, unde detinea functia de vicepresedinte, dar si partidul, in urma scandalului declansat in Parlamentul European privind posibile fapte de coruptie. Ultimul care a parasit echipa Ponta-PSD a fost trezorierul partidului Aristide Roibu. Acuzat ca a lasat datorii de opt milioane de euro la partid, Roibu a trecut la UNPR.

 

Noile nume

Cine sunt noile nume din conducerea PSD? Mircea Dusa a preluat sefia grupului parlamentar din Camera Deputatilor, in locul lui Viorel Hrebenciuc. Socrul lui Victor Ponta, Ilie Sarbu, a preluat functia similara de la Senat, el fiind ales in locul lui Ion Toma. In functia de vicepresedinte al PSD, in locul demisionarilor Adrian Severin si Ion Toma, au fost avansati Corina Cretu si Adrian Duicu. Si in fruntea Comisiei de Integritate, cea care decide in privinta problemelor aparute intre membrii de partid, a fost numit un prieten al lui Victor Ponta. Senatorul Dan Sova a fost preferat altor nume, in pofida opozitiei baronilor locali. Schimbari s-au inregistrat si in cadrul delegatiei din Parlamentul European. Catalin Ivan a fost ales recent in aceasta calitate, in locul Vioricai Dancila. Dupa schimbarea Statutului PSD, organizatia de pensionari a partidului are dreptul sa aiba un reprezentant in Biroul Permanent National. Astfel, Mircea Rizoiu, presedintele acestei organizatii face parte din acest an din conducerea partidului. La sedintele conducerii participa in mod constant si Bunea Stancu, seful Departamentului financiar din PSD. Astfel, cinci nume au parasit conducerea social-democratilor, in timp ce alte opt se gasesc acum la masa puterii.

 

 

Orban, Vosganian, Fenechiu, Chiliman in dizgratia presedintelui PNL

Si masa puterii din PNL a cunoscut mutatii semnificative in ultimul an, nume sonore fiind trecute pe linie moarta.

Spre deosebire de PSD, Crin Antonescu a venit in fruntea partidului cu propria lista de oameni. Cu toate acestea, si la liberali nume grele au fost trecuta pe line moarta. Prima ruptura majora s-a produs la Congres intre Crin Antonescu si Ludovic Orban. Chiar daca trebuia sa ocupe functia de prim-vicepresedinte pe lista lui Antonescu, Orban a preferat sa intre in competitie la Congres, fiind nemultumit ca nu s-a aprobat sistemul uninominal pentru alegerea vicepresedintilor. Urmatorul nume greu care a iesit din preferintele lui Crin Antonescu a fost ex-ministrul de finante Varujan Vosganian. Chiar daca acesta a lucrat la programul de guvernare al partidului, s-a trezit ca nu a fost nominalizat de presedintele PNL pe lista ?Guvernului din umbra?. In locul sau a fost preferat Claudiu Doltu. Pe lista celor care nu mai fac jocurile in PNL se numara si Andrei Chiliman si Vlad Moisescu. Ruptura dintre ei si Crin Antonescu a iesit la iveala la ultima sedinta a conducerii liberalilor. La comanda presedintelui PNL, oamenii lui Chiliman si Moisescu au fost inlocuiti din functiile ocupate in sediul din Kiseleff. Ioana Costescu si Oana Sima au fost inlocuite din fruntea Departamentului de Comunicare, secretarul general adjunct Ion Brad, dar si la consultantul politic Alin Bogdan. De asemenea, noul secretar general al PNL a devenit fostul consilier al lui Crin Antonescu, Eduard Hellvig. El l-a inlocuit in aceasta functie pe Radu Stroe, care a demisionat din aceasta functie saptamana trecuta. Nici Relu Fenechiu, Dan Radu Rusanu sau Romeo Stavarache nu se afla in relatii foarte bune cu presedintele PNL.

 

Variantele pesedistilor si liberalilor nemultumiti. Congres extraordinar sau un alt partid

Stilul autoritar de conducere impus PSD si PNL de Victor Ponta si Crin Antonescu au trezit reactii in randul membrilor de partid, dar si speculatii in zona politica. Mircea Geoana a fost la un pas de excluderea din partidul pe care l-a condus, fiind acuzat ca pune la cale o sciziune a PSD.

Cei nemultumiti de stilul de conducere impus partidelor de Ponta si Antonescu au de ales intre a continua sa activeze in PSD si PNL, sa ceara convocarea unui Congres Extraordinar sau sa formeze un alt partid. Ultimele doua variante au fost vehiculate atat de pesedisti, cat si printre liberali. Surse din PSD au declarat ca Mircea Geoana a incercat sa creeze o emulatie in partid pentru organizarea unui Congres Extraordinar. In cadrul discutiilor purtate la Ramada Hotel, oamenii din jurul presedintelui Senatului au vorbit si despre posibilitatea infiintarii unui nou partid. Conducerea PSD a aflat despre planurile lui Mircea Geoana, iar Adrian Nastase a prezentat in Biroul Permanent National un formular distribuit la Ramada, care se dorea a fi punctul de plecare pentru un viitor partid. Presedintele Senatului a dat asigurari ca nu vrea sa plece din partid si ca nu a pus la cale o sciziune a PSD. Apropiatii sai, Ion Toma si Marius Lazar nu au abandonat insa ideea formarii unui nou partid pe stanga esicherului politic. In randul liberalilor, s-a discutat despre formarea unui nou partid de dreapta, sustinut de Dinu Patriciu. Ruptura dintre omul de afaceri si Crin Antonescu a intretinut speculatiile privind aparitia unei noi formatiuni liberale. Pentru cei care nu stiu, in anii `90, Patriciu a condus o aripa a PNL, intitulata  PL-Aripa Tanara, devenita ulterior, PL 93. Printre cei care faceau parte din acel partid s-a numarat si Calin Popescu Tariceanu. Un alt scenariu al celor care nu il mai vor pe Crin Antonescu in fruntea partidului, prevede convocarea unui Congres Extraordinar in aceasta toamna pentru alegerea presedintelui PNL.

 

 



Publicat de : ---
Data publicării: 09 Mai 2011 - 05:48
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=37922&titlu=Miscari_de_cadre_in_interiorul_PSD_si_PNL__Cum_au_schimbat_masa_puterii_Victor_Ponta_si_Crin_Antonescu__