Vacanta de 40 de zile. Parlamentarii se intorc din concediu. Ce-si propun ei sa faca [1]

Noua sesiune parlamentara se anunta una difiila

. Doua sunt mizele mari ale sesiunii care debuteaza marti, 1 februarie: legile electorale si noul Cod al muncii.

Nimeni nu stie cum vor arata noile legi electorale. Recent a fost elaborat de catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) un Cod electoral care, pe fond, nu se deosebeste foarte mult de legislatia utilizata in 2008. In plus, se mai afla in dezbatere si un proiect al MAE privind introducerea votului prin corespondenta in diaspora. In ceea ce priveste partidele parlamentare, fiecare vine cu alte propuneri. PDL si UDMR (si pana mai ieri si PSD) propun la locale alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, principala motivatie fiind cea a reducerii cheltuielilor. Daca se va adopta o astfel de varianta, PDL si UDMR vor avea un avantaj cert, dar in acelasi timp va obliga grabirea oficializarii aliantei PNL+PC cu PSD. Pentru parlamentare, cu exceptia UDMR, toate partidele propun fie uninominal intr-un tur, fie in doua tururi de scrutin. Totusi, trimiterea in Parlament de catre AEP a Codului electoral si a proiectului MAE pentru diaspora - singurele variante avantajoase pentru PDL - ridica semne de intrebare in ceea ce priveste declaratiile privind uninominalul intr-un tur sau doua. Este posibil sa fie adoptata si propunerea UDMR de coborare a pragului electoral la 3%. 

In ceea ce priveste Codul muncii, el este respins de Opozitie, care are o sustinere masiva din partea sindicatelor si a unei parti a patronatului. Dezbaterile se anunta de pe acum ca fiind foarte tensionate, Codul muncii fiind un subiect sensibil de care depinde castigarea sau pierderea de voturi in 2012. Este greu de presupus ca se va ajunge in aceasta sesiune parlamentara la inceperea dezbaterilor pentru revizuirea Constitutiei. Pentru simplul motiv ca aici raportul Putere-Opozitie nu mai conteaza, principalele decizii fiind luate cu 2/3 din numarul deputatilor sau senatorilor.

Raportul de forte Putere-Opozitie

Chiar  pe 1 februarie, coalitia guvernamentala va incerca sa promoveze in birourile de conducere ale celor doua Camere a cate unui reprezentant al UNPR. Cum PNL si PSD nu vor sa piarda majoritatile - singurele care le-au ramas - pe care le detin in birourile de conducere - se anunta o zi extrem de tensionata si un iminent scandal de proportii. Daca Opozitia pierde majoritatile in birouri, atunci ea nu va mai conta deloc in Parlament. La nivel de plen, situatia este urmatoarea: in Senat coalitia aflata la guvernare detine majoritatea la limita: 69 de voturi (PDL - 50 senatori, UDMR - 9, UNPR - 10), adica exact atatea cate sunt necesare pentru a trece o lege organica. Opozitia beneficiaza de 67 de voturi (PSD+PC - 45 senatori, PNL - 21, un independent). Orice defectiune inregistrata in tabara Puterii va face imposibila trecerea legilor importrante, iar daca Opozitia atrage cel putin 2 senatori din tabara adversa, isi poate impune proiectele (evident, in conditiile unei prezente 100%).

La Camera Deputatilor, Puterea este ceva mai relaxata, beneficiind de 179 de voturi (PDL - 124 deputati, UDMR - 22, UNPR - 16, minoritati - 17), pentru trecerea legilor organice fiind necesare 168 de sufragii. Opozitia numara 149 de voturi (PSD+PC - 96 deputati, PNL - 53). Cei 5 deputati independenti voteaza cand cu Puterea, cand cu Opozitia.

 



Publicat de : ---
Data publicării: 31 Ian 2011 - 06:31
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=37391&titlu=Vacanta_de_40_de_zile__Parlamentarii_se_intorc_din_concediu__Ce_si_propun_ei_sa_faca_