PDL isi aduce aminte de referendumul lui Basescu doar in campanie. Mincinosii [1]

Partidul de suflet al lui Traian Basescu reia din ianuarie tema Parlamentului unicameral si reducerea numarului de parlamentari

. Uitat prin sertarele PDL in ultimul an, rezultatul de la referendumul din 2009 va face parte si din campania pentru alegerea noii sefii a democrat-liberalilor.

Urmasii lui Basesecu in PDL nu au mai scos anul acesta nici un cuvintel despre reducerea numarului de parlamentari la 300 si despre Parlamentul unicameral. S-au facut ca uita rezultatul de la referendumul din 2009, cand populatia a decis ca vrea un parlament cu o singura camera, care sa cuprinda nu mai mult de 300 de alesi. Amnezia pedelista a atras speculatiile ca de fapt democrat-liberalii nici nu-si mai doresc sa aplice vointa poporului exprimata la referendum. In replica, democrat-liberalii se apara, spunand ca perioada politica tulbure nu le-a mai permis sa se ocupe de modificarea Constitutiei. De la anul, promit ei, se pun din nou pe treaba.

Cu unicameralul in campanie

Surse din PDL au declarat pentru ziarul ?Puterea? ca tema unicameralului va fi din nou abordata de la inceputul anului viitor. ?A fost o perioada politica tulbure, agitata. Am avut discutii atat la Guvern, cat si la Cotroceni, si am convenit ca din ianuarie sa ne apucam din nou de treaba?, au declarat pentru ?Puterea? sursele citate.

Tema unicameralului se va afla de altfel si pe agenda bataliei pentru conducerea partidului, eveniment ce va avea loc in aprilie 2010. Sever Voinescu, care si-a anuntat deja intentiile de a candida pentru o functie de conducere in PDL, spune ca in mod cert subiectul va fi abordat in batalia interna pentru sefia PDL. ?Din punctul meu de vedere, este obligatoriu ca aceia care vor candida la functiile de conducere a partidului sa aiba ca obiective Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Eu ma astept ca aceia care vin in fata partidului pentru a solicita functii de conducere sa promoveze un program de centru-dreapta, program de modernizare a statului prin reducerea sa si, implicit, prin modificarea Constitutiei, asa cum a fost ea votata la referendum?, a declarat Sever Voinescu pentru ?Puterea?.

Comisia-fantoma pentru modificarea Constitutiei

Acuzele ca PDL ar taragana reducerea numarului de parlamentari si trecerea la unicameral au aparut si din cauza ca in Parlament nu s-au mai facut demersuri in acest sens. Conform legilor romanesti, pentru trecerea la un Parlament unicameral este nevoie de revizuirea Constitutiei. Primul pas pe care il facuse PDL in rescrierea Legii Fundamentale a fost infiintarea unei comisii parlamentare comune a Senatului si Camerei Deputatilor pentru Revizuirea Constitutiei. Infiintata cu tam-tam in aprilie anul acesta, comisia nu a lucrat pana acum. Nici macar nu s-a intrunit niciodata. ?Eu stiu despre aceasta comisie tot atat cat stiti si dumneavoastra?, afirma penelistul Tudor Chiuariu, membru al Comisiei. ?Referendumul acela si apoi infiintarea Comisiei pentru Revizuirea Constitutiei a fost o chestie propagandistica a domnului Basescu. Nu s-a intrunit niciodata pentru ca presedintele ei, domnul Daniel Buda, nu a convocat-o niciodata. Neintrunindu-se niciodata, nu a avut cum sa isi stabileasca un regulament intern de functionare. Neavand acest regulament, singura modalitate  de intrunire a sa este daca o convoaca presedintele comisiei?, a declarat Chiuariu ziarului nostru.

Contactat de reporterii ?Puterea?, presedintele Comisiei, pedelistul Daniel Buda sustine ca nu a convocat-o niciodata pana acum din cauza ca nu e gata proiectul de lege al Guvernului. ?Asteptam proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Constitutiei. Din cauza ca pana acum nu am avut acest proiect, nu am avut obiectul muncii. Dupa ce va fi finalizat proiectul Guvernului se va intruni comisia?. Buda se apara si spune ca partidul sau sustine in continuare modificarea Legii Fundamentale. ?Nu este adevarat ca PDL nu-si mai doreste revizuirea Constitutiei. Ceea ce PDL doreste sa modifice sunt, evident, cerintele votate de populatie la referendum. Si mai sunt de clarificat si raporturile dintre institutiile statului, eu personal, mi-as dori acest lucru, in special dintre Parlament si Curtea Constitutionala?, afirma Daniel Buda.

Simulare: Cati parlamentari ar pierde PDL?

Daca s-ar reduce numarul de parlamentari la 300, iar PDL ar obtine la vot scorul cu care este creditat acum in sondaje pierderea printre alesii democrat-liberali ar fi substantiala. Cele mai recente sondaje, ii plaseaza pe democrat-liberali pe la 14% in intentia de vot. Daca vor obtine si la vot acelasi procent, ei ar mai ramane cu putin peste 40 de parlamentari, dintre cei 174 cat sunt in prezent.

Consens greu de obtinut

Conform Constitutiei in vigoare, modificarea Legii Fundamentale este un proces care implica vointa politica a peste doua treimi din parlamentari. Din acest motiv, senatorul PSD Dan Sova, membru si el in Comisia pentru Revizuirea Constitutiei, este sceptic ca Legea Fundamentala va putea fi revizuita. ?Eu, personal, nu cred ca in urmatorii 10 ani Constitutia va fi modificata. Singurul moment cand s-a reusit modificarea Constitutiei la noi a fost inainte de aderarea la Uniunea Europeana. Tratatul de aderare impunea statelor candidate modificari ale constitutiilor lor inainte de aderare. Deci, daca voiam sa aderam, trebuia sa ne modificam Constitutia inainte. Aderarea la UE a fost cauza care a produs atunci o vointa politica comuna. Acum nu mai e cazul de asa ceva. Partidele parlamentare nu vor ajunge la un consens si din acest motiv, revizuirea Constitutiei va esua?, a declarat Dan Sova pentru ?Puterea?.

Ce spune legea?

Articolul 150

(1) Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.

Articolul 151

(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

(3) Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

 



Publicat de : ---
Data publicării: 29 Noi 2010 - 06:03
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=37094&titlu=PDL_isi_aduce_aminte_de_referendumul_lui_Basescu_doar_in_campanie__Mincinosii