Roberta Anastase ar putea fi primul deputat suspendat de la lucrarile Parlamentului. Ziarul ?Puterea? va prezinta ?rechizitoriul? din ?dosarul Anastase? [1]

Liderii Opozitiei parlamentare i-au pus gand rau presedintelui Camerei Deputatilor

. Pentru ca n-o pot schimba din functie, deputatii PNL si cei ai PSD pregatesc planul B: suspendarea din calitatea de deputat. Pentru 15 sedinte de plen.

Incalcarile repetate a regulamentului Camerei chiar de catre presedinta institutiei, Roberta Anastase, i-a determinat pe liderii deputatilor Opozitiei sa treaca la masuri extreme. Astfel, PNL si PSD au depus deja un memoriu la Comisia juridica a Camerei, prin care reclama faptul ca, la mai multe sedinte de plen, Anastase nu a tinut cont de prevederile regulamentare si solicita sanctionarea acesteia, in calitate de deputat, cu excluderea de la lucrarile Camerei pe o perioada de 15 zile. In calitate de presedinta a Camerei, Roberta Anastase are imunitate 100% si nu poate fi sanctionata, dar in calitatea de deputat, ea poate fi sanctionata. Pentru ca sanctiunea sa fie pusa in aplicare, se asteapta, in aceasta saptamana, raportul Comisiei juridice, dar acesta este consultativ, iar decizia o ia Biroul Permanent al Camerei, dupa care urmeaza votul in plen. Cum sunt si deputati din PDL care nu o agreeaza pe Anastase, nu ar fi exclus ca in cazul in care s-ar ajunge (probabil saptamana viitoare) la votarea suspendarii, rezultatul sa-i fie defavorabil presedintei Camerei. Daca va fi suspendata, Anastase nu va avea acces in plen pe o perioada de 15 sedinte.

 

Numirea lui Nicolicea a umplut paharul

Pe parcursul acestui an au existat mai multe conflicte intre reprezentantii Opozitiei si Roberta Anastase, inregistrandu-se in primavara chiar o greva parlamentara de o saptamana a deputatilor PNL si PSD. De atunci, Anastase a mai fost acuzata si in alte randuri de incalcarea regulamentului, dar paharul s-a umplut pe 7 septembrie, cand sefa Camerei a introdus ilegal pe ordinea de zi o hotarare prin care un reprezentant al independentilor din grupul UNPR (Eugen Nicolicea) era desemnat (tot contrar regulamentului) membru in Comisia de Regulament. Scandalul a fost unul monstru, si a reizbucnit a doua zi, cand Anastase a validat votul asupra respectivei hotarari, desi nu exista cvorum de sedinta, parlamentarii PNL si PSD parasind plenul. Tot pe 8 septembrie, dupa plen, PSD a solicitat oficial reluarea votului, dar deja hotararea votata era trimisa la Monitorul Oficial.

Roberta Anastase are sanse mici de a bloca demersurile pentru suspendarea sa. Miercurea trecuta a recidivat si a validat votul pentru Legea pensiilor tot fara sa fie cvorum in plen, iar joi, 16 septembrie, nu a reusit o conciliere, pe cale amiabila cu liderii deputatilor Opozitiei. Acestia i-au cerut sa renunte la demersurile ? contrare regulamentului - privind acordarea de drepturi similare cu cele ale gruparii independentilor (UNPR) oricarui partid parlamentar, dar ea a refuzat.      

 

Ce acuzatii i se aduc Robertei Anastase

-          1 martie: Introduce, fara a exista aprobarea Comitetului liderilor de grup parlamentar, pe ordinea de zi proiectul de lege privind modificarea statutului functionarilor publici, proiect care conserva puterea in teritoriu a clientelei politice a PDL.

-          2 martie: Rezultatul votului la proiectul de lege privind functionarii publici este masluit, in sala neexistand cvorum de sedinta ? deputatii PNL si PSD fiind in greva parlamentara.

-          1 iunie: Refuza sa valideze votul pentru un judecator la Curtea Constitutionala, sustinand ca nu s-a inregistrat majoritatea calificata, desi Art. 76, alin. 2 din Constitutie prevede: Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera (majoritatea simpla ? n.a.). Desemnarea in speta respectiva s-a facut prin hotarare a Camerei.

-          8 iunie: In ciuda votului din BP al Camerei, refuza sa valideze votul dat initial pentru desemnarea unui judecator la Curtea Constitutionala si trece pe ordinea de zi revotarea, desi Comitetul liderilor de grup nu-si daduse acordul.

-          30 iunie: Imediat dupa ce deputatii refac si voteaza articolele din legea prin care erau taiate salariile cu 25% considerate de Curtea Constitutionala ca fiind neconstitutionale, sefa Camerei nu mai acorda termenul de 48 de ore pentru o eventuala sesizare a CCR si trimite legea direct la promulgare. Drept consecinta, o a doua sesizarea a CCR este respinsa pe procedura din cauza ca legea deja intrase in Monitorul Oficial.

-          7 septembrie: Modifica ordinea de zi fara aprobarea Comitetului liderilor de grup si introduce in plen dezbaterea unei hotarari prin care se da dreptul unui deputat neafiliat sa faca parte din Comisia de regulament.

-          8 septembrie: Valideaza rezultatul votului la hotararea mai sus amintita, desi nu exista cvorum de sedinta ? PNL si PSD au anuntat parasirea salii ? trecand la prezenta si pe cei cativa deputati PNL si PSD care se aflau in drum spre iesire din sala. 

 

Motivele pentru care PNL si PSD au fost in greva

Va prezentam o lista cu incalcari ale regulamentului din zilele de 1 si 2 martie, citita presei de catre Eugen Nicolescu (PNL), pe 3 martie 2010:

 

*Termen de depunere a amendamentelor stabilit pe 1 martie 2010 (Decizie luata de Biroul Permanent al Camerei pe 23 februarie) - nu a existat.

? Termen de depunere a Raportului stabilit pe 8 martie 2010 - nu s-a respectat.
? Sedinta ?speciala? a Comisiei pentru administratie publica pe 1 martie 2010, convocata prin SMS, doar cu participarea deputatilor din arcul guvernamental.
? Inexistenta avizelor consultative ale Comisiilor de munca, juridica si egalitate de sanse.
? Introducerea de catre presedinta Camerei, Roberta Anastase, pe ordinea de zi a plenului Camerei pe 1 martie 2010, fara ca raportul comisiei sesizate pe fond sa fi trecut prin Biroul Permanent al Camerei si fara ca deputatii sa intre in posesia lui.
? Apel nominal incorect facut in plen pe 2 martie 1010 de catre Dumitru Pardau, secretar al Camerei din partea PDL.
? Consemnarea incorecta a rezultatului votului (2 martie) de catre presedinta Camerei, Roberta Anastase.

 

 

 



Publicat de : ---
Data publicării: 20 Sep 2010 - 05:57
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=36639&titlu=Roberta_Anastase_ar_putea_fi_primul_deputat_suspendat_de_la_lucrarile_Parlamentului__Ziarul_?Puterea?_va_prezinta_?rechizitoriul?_din_?dosarul_Anastase?