Nastase: PSD, in declin evident. Din 2004 incoace a pierdut peste un milion de votanti [1]

Din 2004 incoace PSD a pierdut pe toate fronturile, ceea ce dovedeste ca se afla intr-un declin evident, al carui punct clminant a fost inregistrat in 2007, sustine presedintele Consiliului National al partidului, Adrian Nastase, pe blogul sau

. El citeaza rezultatele obtinute de PSD la ultimele scrutine electorale, si acuza actuala conducere a PSD ca a contribuit la pierderea a peste un milion de votanti din 2004 pana in prezent. Liderul CN al PSD mai remarca faptul ca "nu exista niciun judet" in care la alegerile prezidentiale din 2009 partidul sa fi obtinut mai multe voturi decat in 2004, cel putin in primul tur de scrutin - atunci cand formatiunea a participat cu fortele proprii la confruntarea pentru Cotroceni.

2007, punctul culminant de declin

"Desi momentul cel mai dramatic din ultimii ani a fost depasit intr-o oarecare masura, suntem inca departe de a mai fi principalul partid de pe scena politica interna. In perioada 2004-2007, ne-am aflat in cel mai mare declin. Faptul ca la europarlamentare (unde intr-adevar, prezenta la urne este mai mica) am luat cel mai mic scor ne indica faptul ca, inainte de 2007, nucleul nostru dur se aflase in degringolada. Brusc, treceam de la peste 4 milioane de voturi la prezidentialele din 2004 la sub 1,5 milioane de voturi in 2007, sub PD si PLD(Stolojan). Momentul 2007 a reprezentat insa si prima noastra infrangere majora in fata dreptei, care obtinea atunci peste 2,5 milioane de voturi", apreciaza fostul premier.

Naastase trece in revista scorurile obtinute de propriul sau partid in aceasta perioada si trage concluzia: "PSD a pierdut pe toate fronturile".

"In nici un tip de alegeri nu au reusit o evolutie pozitiva, in afara europarlamentarelor, unde am reusit sa recuperam ceva dupa minimul din 2007. Cel mai dificil moment, europarlamentarele din 2007, a fost depasit totusi, dar evolutia din 2009 a fost mai degraba descendenta decat ascendenta - cel putin la nivel de procente politice, unde nu am mai atins pragul de 33% din toamna lui 2008", a afirmat liderul CN al PSD.

Peste un milion de votanti pierduti

In opinia lui Nastase, aceasta stare de fapt poate fi explicata prin pierderea de catre partid a peste un milion de votanti din masa totala de 10 milioane care se prezinta la urne.

"Nucleul de electori pe care ne putem baza in orice moment este de circa 1,5 milioane de votanti. Nu s-a mai reusit insa atingerea a 4 milioane de votanti politici precum in 2004, maximul fiind de circa 3 milioane la primul tur al prezidentialelor, cu doar 400.000 mai mult decat la localele din 2008 (care fusese maximul de dupa 2004). Evolutia electorala negativa a partidului se reflecta cel mai bine in scaderea numarului de reprezentanti politici pe care ii avem: parlamentari, primari, consilieri locali si judeteni. Peste tot am inregistrat pierderi de mandate, cu exceptia Senatului si a europarlamentarilor", mai scrie Adrian Nastase in analiza detaliata a rezultatelor alegerilor din ultimii ani.

Comparativ, fata de 2004, PSD a pierdut in 2008 654 de primari, o scadere cu 33% fata de numarul de mandate din 2004, 2.853 de posturi de consilieri locali (o diminuare cu 19% fata de numarul de mandate din 2004), 91 de consilieri judeteni ( o micsorare cu 17% a numarului acestora fata de totalul mandatelor noastre din 2004), in timp ce in paralel ce PNL si-a crecut cu 6% mandatele, iar iar PD-L si-a dublat numarul de consilieri judeteni, obtinand cu 229 mai multe mandate.

Faramitarea disciplinei de partid si migratia politica

Nastase nu uita sa vorbeasca si despre situatia actuala delicata in care se afla PSD ca reprezentativitate la inceputul acestui an. In ceea ce priveste alegerile parlamentare din 2008, Nastase identifica doua pericole care au afectat eficienta partidului: faramitarea disciplinei de partid si favorizarea migratiei politice.

"Desi noi ca partid am obtinut in 2008 cu patru mandate mai mult decat in 2004, la inceputul acestui an constatam ca lista noastra de deputati este are un deficit de 8 oameni fata de 2004 si de 12 fata de rezultatul alegerilor din 2008! Per ansamblu, lista de stanga a pierdut 11 deputati in 2008 fata de  de 2004, in vreme ce dreapta s-a imbogatit cu 67 de deputati, exclusiv pedelisti. Faramitarea partidelor anti-prezidentiale a continuat, prin transferurile care au avut loc in grupul independentilor, acestea cifrand nu mai putin de 25 de deputati (care insumeaza numai migrarile de la PSD si PNL). Nici la Senat situatia nu ne este mai favorabila. Desi nu am pierdut decat un senator fata de alegerile din 2008, iar PNL-ul a pierdut patru senatori, nu se poate spune ca evolutia fata de 2004 a foat una exceptionala. Fata de 2004, in 2008 am obtinut impreuna cu PC-ul cu sapte mandate mai putin", a mai atras atentia Nastase.

Prezidentiale primul tur: 41% in 2004, 31% in 2009

Alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului trecut ar reprezenta, in opinia lui Naastase, o alta dovada a declinului prin care trece PSD.

"Daca in 2004 reuseam in turul I, cel care conteaza in evaluarea potentialului PSD, sa obtinem 41% din voturile exprimate, acum, in primul tur am obtinut 31%, cu 1,2 milioane de voturi mai putin decat acum cinci ani. Handicapul izolarii noastre pe scena politica din 2004 a fost depasit, dar din pacate nu s-a reusit cumularea majoritatii celor 20% obtinute de Crin Antonescu (pe langa cele 20% ale tuturor celorlalti candidati, in conditiile in care Traian Basescu era acum izolat pentru turul II). Pe fond, dreapta a obtinut acum 52% in primul tur de scrutin, fata de cele 34% din 2004, in vreme ce noi am obtinut cu 10% mai putin. Mai mult, din pacate pentru noi nu am reusit ca in 2009 sa obtinem acelasi rezultat ca la parlamentare, in conditiile in care in 2004 prezidentialele au tras in sus scorul partidului" mai observa Nastase.

La nivel judetean, liderul social-democrat noteaza ca daca in 2004 PSD avea 24 de judete in care obtinuseram scoruri de peste 40%, acum mai are doar 19 judete in care a obtinut scoruri peste 35% si inca patru cu scoruri de peste 30%.

"Poate suna ciudat, dar nu avem nici un judet in care la prezidentialele de acum sa fi obtinut mai multe voturi decat in 2004, cel putin in primul tur de scrutin, atunci cand am participat cu fortele noastre proprii la confruntarea pentru Cotroceni" mai arata el.

Presedintele CN mai avertizeaza asupra pericolului cresterii PDL in domeniul rural, fief traditional al PSD pana in 2007, cand alegerile din acel an au demonstrat ca democrat-liberralii sunt cu peste 10% in fata social-democratilor, in timp ce la europarlamentarele din 2009, PD-L a egalat scorul PSD.

"Parasirea temporara a ruralului nu a fost dublata de o crestere spectaculoasa in urban, ci si acolo am scazut! (e drept, doar 12%).  In schimb, la PDL se observa aceeasi strategie de uniformizare a votului in rural si urban, dar motorul de voturi a fost tot urbanul. Declinul PDL in urban in 2009 nu s-a produs insa datorita intrarii noastre pe aceasta zona, ci pentru ca PNL a cunoscut o ofensiva importanta in urban pe parcursul anului trecut" explica Nastase.

"Suntem pusi in fata unei dileme: unde ne vom concentra resursele pentru a reusi, intr-o prima etapa, sa rezistam forcingului la care ne va supune PDL cat de curand? Vom continua sa ne dispersam energiile in conflicte interne care sunt atat de "convenabile" adversarilor nostri?" se intreaba posibilul candidat la sefia PSD.

Antena3.ro

Etichete pentru acest articol PSD,Adrian Nastase,analiza,declin
Publicat de : ---
Data publicării: 28 Ian 2010 - 06:48
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=35113&titlu=Nastase__PSD__in_declin_evident__Din_2004_incoace_a_pierdut_peste_un_milion_de_votanti