Daniela Popa răspunde inițiatorilor Pactului cu Statul de drept [1]

Președintele Partidului Conservator a transmis astăzi o scrisoare ONG-urilor care au inițiat “Pactul cu Statul de drept” în care precizează că problemele justiției, ordinii de drept și anticorupției sunt mai profunde decât apar în rapoartele de țară ale experților C.E., fiind de datoria societății civile, instituțiilor statului și forțelor politice interne să le monitorizeze și să le rezolve.

Liderul conservator mai spune că expunerea de motive a viitorului „Pact” trebuie să cuprindă, în proporția cuvenită, recomandările Comisiei Europene, citite însă obiectiv, profesional și cu simțul măsurii, nicicum cu aprecieri preluate din retorica politică. În scrisoare Daniela Popa mai arată că un asemenea “Pact” este util și și este de dorit să fie încheiat cât mai curând și îl desemnează, din partea PC, ca persoană împuternicită să negocieze documentul pe deputatul Sergiu Andon, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Vă redăm integral textul scrisorii:

"Conducerea Partidului Conservator a studiat cu atenție și cu deosebit interes mesajul intitulat „Societatea civilă propune partidelor un pact cu statul de drept”, asupra căruia își exprimă primele considerente prin scrisoarea de față. Deoarece din cuprinsul documentului nu rezultă care este organizația neguvernamentală, dintre cele semnatare, care dispecerizează schimbul de mesaje (înțelegem că „Inițiativa pentru o Justiție Curată” este un proiect și nu o entitate) ne permitem să transmitem acest răspuns către S.A.R., cu rugămintea de a fi redirecționat, dacă va fi cazul.

Subliniem de la bun început că salutăm ideea încheierii unui asemenea „Pact” și suntem gata să participăm la redactarea și susținerea lui, cu ținta reală a conturării unei adevărate reforme a justiției în România și a dinamizării acțiunilor necesare înfăptuirii ei. Spre exemplu, punctul 4 (!) din „angajamentul electoral în trei (sic !) puncte ” ni se pare foarte important, sperând, bineînțeles, că el a rămas și în viziunea inițiatorilor după ce au modificat numărul punctelor propuse.

Iată că, spontan, începem răspunsul nostru cu exprimarea preferinței pentru o redactare cu acuratețea minimă pentru un document de asemenea importanță. Ne referim nu numai la scăpări de natura celei deja menționate, sau de exprimări de felul „refuzul de a judeca cazurile”, ci la stilul general de amestecare a ideilor serioase și lucide cu alegații, imprecații, insinuări și aprecieri tendențioase. Pentru că demersul nu poate fi așezat decât pe sinceritate și dorință de conlucrare, vă spunem cu sinceritate că stilul actual, imprecis și pătimaș, e chiar sub nivelul unui pamflet de ziar local.
Mai grav, probabil datorită presiunii timpului, proiectul de document apare ca fiind doar un pretext pentru susținerea candidaturii unei sau unor persoane determinate din aparatul judiciar, chiar cu prețul nesocotirii Constituției. Nu putem crede că documentul a fost inițiat numai ca un pretext pentru acte de favoritism drapate cu fâșii de principii, mai ales că intervenția, care nu stă în căderea Dvs. și a noastră, e asociată, culmea, cu anticorupția, a cărei antecameră este chiar favoritismul.

Inexacte sunt și multe argumente, cum ar fi împărțirea partidelor în formațiuni care susțin statul de drept și partide care ar avea ca program „fățiș sau ascuns” (?!) „subminarea statului de drept”. În primul rând că un partid care ar avea un asemenea program s-ar situa în mod automat în afara ordinii constituționale și ar trebui imediat interzis. Noi nu avem informații de acest gen, dar societățile Dvs., dacă dețin date, ar trebui să-și ia răspunderea și să sesizeze imediat organele în drept pentru interzicerea acelei formațiuni. Chiar dacă, în spațiul dezbaterilor publice apar și ziceri nesăbuite, ori se fac aprecieri despre existența unui „partid prezidențial”, al cărui unic scop ar fi instaurarea unei așa-zise „A treia republici”, noi nu putem merge cu suspiciunile atât de departe încât să considerăm că există un program împotriva statului de drept. Oricum, este ilogic și ipocrit să chemăm o eventuală asemenea formațiune, dacă ar exista, îndreptată programatic împotriva statului de drept, să subscrie împreună cu noi chiar „Pactul cu statul de drept”.

În altă ordine de idei, ne exprimăm acordul ca expunerea de motive a viitorului „Pact” să cuprindă, în proporția cuvenită, recomandările Comisiei Europene, citite însă obiectiv, profesional și cu simțul măsurii, nicicum cu aprecieri preluate din retorica politică evident partizană. De altfel, punctul de vedere al Partidului Conservator, pe care îl vom susține și la întocmirea documentului, este acela că problemele justiției, ordinii de drept și anticorupției sunt mai extinse și mai profunde decât apar în rapoartele de țară ale experților C.E., fiind de datoria noastră – societate civilă, instituții ale statului și forțe politice interne – să le cunoaștem, să le monitorizăm, să le rezolvăm.

Sperăm ca stilul nostru franc să contribuie la o întemeiere cât mai serioasă a lucrului la documentul preconizat. Repetăm și subliniem: da, credem în utilitatea lui  și dorim să-l încheiem cât mai curând ! Fie ca documentul să prefigureze și să înlesnească reforma justiției și a ordinii de drept atât de necesară în România și dorită, în primul rând, de cetățenii ei.

Desemnăm ca persoană împuternicită să negocieze documentul pe domnul Deputat Sergiu Andon, Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților".


Publicat de : ---
Data publicării: 11 Aug 2008 - 05:34
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=30720&titlu=Daniela_Popa_raspunde_initiatorilor_Pactului_cu_Statul_de_drept