Un presedinte de judet costa 500.000 de euro

Seful CJ este de zece ori mai costisitor pentru partide decat un parlamentar

. Partidele pot cheltui pana la 500.000 de euro pentru alegerea fiecarui presedinte de consiliu judetean, potrivit modificarilor aduse saptamana trecuta de guvern Legii de finantare a formatiunilor politice si a campaniilor electorale. Suma este de zece ori mai mare decat cea admisa pentru alegerea unui deputat sau senator.
Actul normativ le interzice partidelor si aliantelor sa puna la bataie mai mult de 3.500 de salarii minime brute pe tara pentru castigarea sefiei unui CJ. La 1 ianuarie 2008, Executivul a fixat la 500 de lei valoarea lefii garantate, astfel incat alegerea unui „presedinte de judet" poate costa cel mult 1.750.000 de lei. Daca un partid sau o alianta ar hotari sa cheltuiasca aceasta suma pentru fiecare candidat al sau la postul respectiv, din toate cele 41 de judete ale Romaniei, ar trebui sa scoata din vistierie nu mai putin de 20.500.000 de euro. Banii nu sunt alocati in totalitate din bugetul statului, de unde formatiunile politice primesc sume proportionale cu numarul de voturi obtinute la alegerilor parlamentare si la cele locale. Restul fondurilor sunt acoperite, conform actului normativ amintit, din cotizatii, donatii si alte venituri obtinute din activitati proprii.
Parlamentarii sunt mai „ieftini"
Legea de finantare a formatiunilor politice si a campaniilor electorale stabileste, pentru alegerea senatorilor si deputatilor, o limita maxima a cheltuielilor echivalenta cu 350 de salarii minime brute pe economie, respectiv 175.000 de lei (aproximativ 50.000 de euro). In cazul alegerilor pentru reprezentantii Romaniei in Parlamentul European, partidele au voie sa cheltuiasca maximum 2.500 de salarii minime, la fel ca si pentru desemnarea primarilor de municipii, orase si sectoare ale Capitalei. Cele mai mari sume pot fi folosite in campania pentru scrutinul prezidential, unde partidele, aliantele sau candidatiii independenti pot pune la bataie pana la 3,5 milioane de euro (25.000 de salarii minime brute pe tara).
Ce face un presedinte de consiliu judetean?
Potrivit Legii adminis­tratiei publice si locale, presedintele consiliului judetean reprezinta judetul in relatiile cu celelalte autoritati publice, cu persoanele fizice si juridice romane si straine, precum si in justitie. Presedintele consiliului judetean raspunde de buna functionare a aparatului propriu de specialitate pe care il conduce si il controleaza. Cel care ocupa scaunul de sef de CJ asigura punerea in aplicare a legilor, a decretelor, a hotararilor si ordonantelor guvernului, coordoneaza si controleaza activitatea institutiilor si serviciilor publice de sub autoritatea consiliului judetean. El exercita functia de ordonator principal de credite si intocmeste proiectul bugetului propriu al judetului. Seful de CJ poate propune numirea si eliberarea din functie, in conditiile legii, a conducatorilor institutiilor publice si serviciilor publice de sub autoritatea consiliului judetean.

Publicat de : ---
Data publicării: 29 Mar 2008 - 06:07
 

Link știre