Basescu, furat de somn la pactul pe educatie [1]

 

 Dezbatere la Cotroceni

Seful statului cere factorului politic si sistemului de educatie sa achieseze la un pact national pe tema invatamantului si cercetarii, plecand de la raportul comisiei prezidentiale special infiintate, sub conducerea fostului ministru PD Mircea Miclea

. Potrivit acestuia din urma, dar si presedintelui Basescu, educatia nu mai trebuie privita ca scop in sine, ci ca problema de securitate nationala, de care depinde ?atat prosperitatea fiecarui cetatean, cat si competitivitatea economiei romanesti?.

 

 

Raportul comisiei Miclea a fost prezentat ieri la Cotroceni in prezenta a circa o suta de invitati, printre care ministrul de resort, Cristian Adomnitei, fostul ministru Ecaterina Andronescu, reprezentanti ai mediului academic, rectori, lideri sindicali, reprezentanti ai asociatiilor de parinsi si ai Colegiului Elevilor, studenti SNSPA. Ultimii, chemati probabil sa umple sala, de teama sa nu ramana goala intrucat inspectorii scolari, bunaoara, au fost convocati de minister la o analiza a rezultatelor de la Bacalaureat.

 

 

SOLUȚII. Potrivit documentului, sistemul educational romanesc este ineficient, nerelevant si inechitabil, elevii romani aflandu-se in evaluarile internationale in urma celor din Bulgaria, Ungaria sau Polonia. ?Trebuie indepartata iluzia creata in jurul olimpicilor. E adevarat ca in scolile romanesti sunt genii, uneori precoce, dar sunt exceptii?, a aratat Traian Basescu. Solutiile propuse de comisia prezidentiala pleaca de la schimbarea ciclului de invatamant, considerandu-se ca actualul examen de capacitate ? un ?examen national inutil? ­ fragmenteaza invatamantul obligatoriu de zece ani. Pe de alta parte, este desconsiderata educatia timpurie, spune comisia prezidentiala. De aceea propunerea sa vizeaza un sistem de invatamant generalizat si gratuit de 13 ani, din care zece obligatorii, pornind de la o clasa pregatitoare, apoi patru ani de invatamant primar, cinci de gimnaziu si trei sau patru (pana in clasa a XIII-a) de liceu. Salariile profesorilor sa creasca, spune raportul, la o medie europeana de 1,31 din PIB/locuitor, dar conditionata de cresterea orelor de predare si de calitatea lor, pentru ca deocamdata avem cel mai scurt an scolar din UE. De asemenea, Traian Basescu a criticat si acordarea doctoratelor pe banda rulanta, aratand ca unitatile de invatamant superior trebuie regandite si separate cele de cercetare intensiva de cele de educatie (care acorda doar licenta) si cele vocationale (institute militare, de arta, sport etc).

 

 

CONTRE. Doritul pact national sI-a primit proba realizarii inca de la reuniunea de ieri, cum avea sa remarce unul dintre vorbitori. Seful statului si ministrul educatiei s-au intepat reciproc in fata invitatilor, tanarul Adomnitiei luand cuvantul pentru a-i ura ironic lui Basescu bun venit in marea familie a educatorilor si pentru a-i atrage atentia ca unii din membrii comisiei lui au lucrat si in alte comisii la alte rapoarte pe care el, ministrul, are placerea sa i le lase spre studiu. ?Va adresati mie sau celor din sala??, l-a apostrofat Basescu, aratand ca de rapoartele invocate s-a facut deja uz in cel in discutie. ?Si dumneavoastra si invitatilor din care fac parte si eu?, a sustinut ministrul care se adreseaza siesi. Spre final, Basescu si Adomnitei au cazut de acord ca, in maximum o luna, ar trebui definitivata noua strategie, Adomnitei aratand ca oricum in toamna trimite Parlamentului un pachet de legi in domeniu. Dincolo de contre, presedintele a parut plictisit de interventiile unora dintre invitatii sai, astfel incat la un momendat el a si picotit.


Publicat de : ---
Data publicării: 13 Iul 2007 - 05:49
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25764&titlu=Basescu__furat_de_somn_la_pactul_pe_educatie_