Basescu cere anticipate, Tariceanu s-a facut ministru la Externe [1]

Restructurare guvernamentala sau alegeri parlamentare anticipate

. Acestea sint solutiile presedintelui Basescu pentru iesirea din criza politica.

Dupa o zi de aSteptare, seful statului si-a precizat, aseara, concluziile in urma consultarilor pe care le-a avut marti la Palatul Cotroceni, cu partidele parlamentare.

Basescu propune, intr-o scrisoare adresata liderilor formatiunilor parlamentare, doua solutii pentru iesirea din criza politica. Prima se refera la restabilirea „unui raport transparent intre Guvern si majoritatea parlamentara“. Cea de-a doua indica convocarea de alegeri anticipate, daca in urma restabilirii amintitei majoritati parlamentare nu rezulta un guvern restructurat. Basescu aduce ca argument pentru restabilirea majoritatii din Legislativ faptul ca „nici o guvernare nu este democratica daca raportul Guvern-Parlament este discontinuu si netransparent“.

Cu guvernul la examenul de incredere

Ca sa nu se ajunga la un astfel de raport, seful statului considera ca este necesar „ca actualul Guvern, sau un guvern restructurat, sa se prezinte de urgenta in fata Parlamentului, pentru a obtine votul de incredere menit sa consfinteasca granitele unei majoritati parlamentare care-si asuma politic sustinerea Executivului si ii ofera, astfel, o veritabila legitimitate democratica“.

Cu toate acestea, presedintele atrage atentia ca, si in cazul in care Parlamentul ar acorda votul unui guvern eventual restructurat, „nu avem garantia ca, dupa investitura, vom elimina riscul perpetuarii unor majoritati conjuncturale“.

Guvernul minoritar

In opinia sa, „problema de fond este generata de faptul ca actualul Guvern, aflat in minoritate, alimenteaza o relatie ambigua intre putere si opozitie“. Basescu insista asupra faptului ca „este oportuna degajarea unei majoritati care sa-si asume explicit guvernarea, pe baza unui program convenit de catre partidele componente“. Parerea sa este ca „numai o majoritate parlamentara functionala poate garanta continuarea reformelor din domenii precum sanatatea, invatamintul, justitia, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene si continuarea energica a luptei impotriva coruptiei“. El adauga si faptul ca „interesul national pretinde un guvern puternic si stabil, care sa poata face fata cu succes prioritatilor postaderare“. Seful statului ia in calcul si situatia in care „votul de incredere nu va fi solicitat, iar precizarea majoritatii parlamentare existente nu se va realiza“. In aceasta situatie, pentru presedintele Basescu, „solutia democratica obligatorie pentru intreaga clasa politica este organizarea de alegeri anticipate“. Argumentul sau este ca „in lipsa unor solutii politice transparente, specifice democratiei, nimeni nu are dreptul de a-i interzice poporului roman, ca titular al suveranitatii, deplina libertate de a-si exprima optiunile electorale“.

Majoritatea fluctuanta, pericol extrem

La avansarea acestor solutii, Basescu a avut in vedere ca, dupa parerea sa, „in Parlament functioneaza acum o majoritate fluctuanta, care se modifica de la o zi la alta, schimbindu-si compozitia chiar si la nivelul dezbaterii unor articole de lege“. Apoi, a aparut „dorinta legitima a formatiunilor politice parlamentare de a gasi, la propriul nivel, o solutie pentru depasirea acestei situatii generatoare de instabilitate politica si care poate afecta buna functionare a institutiilor statului“.

Presedintele a luat in calcul si faptul ca „relatiile din interiorul coalitiei de guvernare s-au deteriorat, ceea ce face mai putin probabila gasirea unei solutii viabile in interiorul arcului guvernamental“. Basescu se declara optimist si isi exprima speranta ca partidele, indiferent de interesele partizane, vor „lua deciziile capabile sa garanteze buna guvernare a tarii, in respectul sincer al tuturor cetatenilor Romaniei si al valorilor europene“.

PD, mereu pe aceeasi linie cu presedintele

Emil Boc sustine ca scrisoarea adresata de seful statului partidelor politice „arata deschiderea presedintelui spre a sustine o solutie cu adevarat stabila si democratica“. Boc spune ca „PD a analizat toate variantele si nu crede ca in actuala compozitie parlamentara exista sanse reale pentru a se demarca o majoritate stabila si functionala pentru ultimii doi ani ai mandatului“, iar pentru asta i-au propus lui Basescu solutia anticipatelor.

Reactia partidelor PNL: Basescu incalca din nou Constitutia

Liberalii il acuza pe Basescu de incalcarea legii fundamentale. „Presedintele Traian Basescu incalca Constitutia. El nu are competenta de a dicta Parlamentului daca si cind sa acorde votul unui guvern si nici nu are dreptul constitutional de a cere primului-ministru sa isi restructureze sau nu cabinetul, ori de a-i spune cind sa o faca“, sustine presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

PC: Atac la autoritatea premierului

Conservatorii considera ca scrisoarea lui Basescu reprezinta un „atac la autoritatea premierului, Cabinetului si Parlamentului“. Liderul PC, Bogdan Ciuca, a amintit, in acest sens, ca unul dintre capetele de acuzare formulate de Comisia Voiculescu la adresa lui Basescu este acela ca ataca institutiile statului.

PRM: O scrisoare banala

„Scrisoarea este de o banalitate si o platitudine desavirsite si foloseste tonul dictatorial in probleme care nu sint de competenta presedintelui“, a declarat vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas.

UDMR: Ighen

Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely considera ca scrisoarea reprezinta „o radiografie corecta“ a situatiei politice actuale si contine propunerile facute de UDMR la intilnirea de marti de la Palatul Cotroceni. Liderul UDMR crede ca trebuie luata o decizie mai intii la nivelul Coalitiei, care nu a avut pina acum o discutie pe fond legata de restructurare si de obtinerea sustinerii unei majoritati parlamentare. „Nimeni nu s-a dezis, pina acum, de protocolul Coalitiei“, a conchis Borbely. (D.D., R.B.)

Tariceanu, ministru interimar la Externe

Tariceanu a anuntat ieri ca va asigura interimatul in fruntea Ministerului de Externe pina cind Curtea Constitutionala se va pronunta cu privire la sesizarea facuta de el pe 13 martie. Curtea trebuie sa se pronunte in termen de 30 de zile din momentul sesizarii.

Primul-ministru a luat aceasta decizie dupa ce presedintele Basescu i-a trimis in weekend o scrisoare prin care isi exprima refuzul de a-l numi in functie pe Adrian Cioroianu. „Din pacate, in acest moment, MAE se afla intr-o stare de blocaj din cauza lipsei unui ministru. Acest blocaj este cauzat de faptul ca presedintele Traian Basescu a refuzat propunerea de numire a ministrului pe care am facut-o“, a spus premierul.

Tariceanu considera ca senatorul liberal este pregatit sa ocupe functia de ministru de Externe si ca presedintele Basescu a respins candidatura „fara sa invoce un motiv intemeiat, demonstrind ca pune interesele si ambitiile personale mai presus de interesele Romaniei“.

Potrivit Constitutiei, Tariceanu poate asigura interimatul in fruntea MAE cel mult 45 de zile.

„Premierul a trimis presedintelui Basescu o scrisoare prin care il informeaza cu privire la faptul ca a preluat functia de ministru de Externe. Urmeaza ca presedintele sa semneze pentru numirea in functie pe perioada interimatului“, a spus Camelia Spataru, purtator de cuvint al Guvernului.

Gestul premierului Tariceanu este mai degraba un gest de politica interna, in lupta cu Traian Basescu, decit o reala preluare a responsabilitatilor MAE, considera vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu. Acesta este convins ca „politica externa nu-si va gasi nici un fel de rezolvare in aceasta nominalizare“, pentru ca premierului Tariceanu i-ar fi practic imposibil sa se achite de indatoririle unui ministru, pe linga cele de prim-ministru, pe care deja le detine.

PSD este in dilema Mircea Geoana era ieri  plecat in Kosovo, asa ca o pozitie oficiala si ferma din partea PSD n-a fost exprimata. Mai multi lideri pesedisti, cu care am stat ieri de vorba, spun ca scrisoarea lui Basescu reprezinta o invitatie facuta PSD-ului de a se decide pe cine vrea sa sprijine: PD sau PNL? In PSD lucrurile nu sint deloc clare. Exista doua principale curente de opinie: solutia sprijinirii unui guvern minoritar PNL (pozitie sustinuta de Ion Iliescu, de Mircea Geoana si de apropiatii acestora), respectiv varianta unei colaborari cu PD (idee preferata de Grupul de la Cluj). In prima varianta, PSD ar ramine in opozitie, sprijinind din Parlament guvernul minoritar PNL. In cel de-al doilea caz, PSD ar putea intra la guvernare, cel mai probabil alaturi de PD si de UDMR. „Daca s-ar reveni la situatia din 2004, in care PSD, cel mai important partid parlamentar, ar primi functia de prim-ministru, atunci am putea gasi solutia pentru formarea unei majoritati“, ne-a declarat ieri unul dintre liderii Grupului de la Cluj. Pina una-alta, purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, a reactionat ieri, oficial, destul de prudent, spunind ca scrisoarea lui Basescu „nu aduce nimic nou“. „Sigur ca e nevoie ca Guvernul sa-si caute o majoritate sau alta. Modul in care se construiesc majoritatile reprezinta insa optiunea politica exclusiva a partidelor parlamentare. Alegerile anticipate sint ultima solutie“, a declarat Diaconescu. (C.S.)
Publicat de : Cristian Oprea, Miha
Data publicãrii: 22 Mar 2007 - 05:15
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24207&titlu=Basescu_cere_anticipate__Tariceanu_s_a_facut_ministru_la_Externe