In Parlament, intentia conteaza! [1]

"Doamnelor si domnilor deputati si senatori, va rog sa va asezati frumos pe scaune pentru ca intra presa!", suna o replica reprodusa in stenograma unei sedinte comune a conducerii Senatului si Camerei Deputatilor

. Asta pentru ca zilele cand alesii motaiau in fata unui ziar, in banca parlamentara, sunt pe cale sa apuna, iar locul lor sa fie luat de o alta manifestare a ridicolului parlamentar: propunerea unor proiecte de legi superficiale, dar contorizate ca activitate a alesului, fie el senator sau deputat.

Parlamentarii intind uneori pana la ridicol "responsabilitatea" lor de a legifera. Rezultatul - dezbateri aprinse la comisiile de specialitate si in plen, eventuale resentimente din partea initiatorului. Asta numai cu conditia ca cel care a propus proiectul de lege sa mearga cu ea prin Parlament si sa o sustina in fata colegilor, desi alesii isi abandoneaza proiectul odata ce acesta s-a contorizat ca fiind inca o initiativa legislativa.

Provocari pentru birocratie

O lege pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial al tinerilor, o alta privind modalitatea de semnare a decretelor oficiale, o lege ce vizeaza taxele judiciare de timbru pentru pensionari si o sumedenie de alte legi privind pestii mari migratori sau produsele de cereale - toate trec zilele acestea prin Parlament, pe la comisii, iau avize de la Guvern si fac subiectul unor dezbateri fasaite in plen.

Comisia de invatamant de la Camera Deputatilor, de exemplu, are in dezbatere propunerea privind "unele masuri de stimulare si dezvoltare a spiritului antreprenorial in randul tinerilor". Deputatul PSD Daciana Sarbu a initiat un proiect de lege prin care Consiliul National al Audiovizualului ar trebui sa interzica aparitia in reclame a "elementelor ce se refera la discriminarea de gen, respectiv a conditiei femeii". Atat ca o astfel de reglementare se regaseste deja intr-o anume lege a egalitatii de sanse intre femei si barbati, a punctat comisia de specialitate la care a fost trimisa initiativa. Intre timp, PRM duce rafuiala cu actuala Guvernare in Parlament, unde senatorul Funar a initiat un proiect de lege prin care cere sa se reglementeze modalitatea de semnare a documentelor oficiale de catre prim-ministru, pe motiv ca actualele ordonante ale Guvernului "nu sunt semnate olograf" de Calin Popescu Tariceanu, ci doar stampilate.

Laptele si cornul din vremea lui Nastase

La Camera Deputatilor exista trecuta pe ordinea de zi o propunere de lege a doi senatori social-democrati, ramasi sa continue reformele fostului Guvern Adrian Nastase. Cei doi au propus completarea hotararii fostului executiv prin care fiecare elev de scoala primara si fiecare prescolar isi primeste cornul si laptele de dimineata, astfel incat tratatia sa le fie oferita si elevilor de gimnaziu. Initiatorii, Ion Moraru si Otilian Neagoe, au sustinut ca succesul programului implementat de Guvernul Nastase i-a facut sa reconsidere aceasta posibilitate. Comisiile de specialitate au strambat din nas, senatorii s-au intrebat sec "de unde bani?" si au dat aviz negativ initiativei de relansare a cornului si laptelui in scoli. Au mai ramas deputatii sa isi dea cu parerea si sa voteze pentru acest omagiu adus Guvernului Nastase.

PRM se multumeste cu initiativa

Pe primele locuri in topul celor care initiaza legi pe banda rulanta sunt trimisii PRM in Camera Deputatilor si la Senat. Potrivit unui clasament realizat de Institutul pentru Politici Publice, primii unsprezece senatori cand vine vorba de numarul de propuneri de legi sunt de la PRM, in frunte cu Gheorghe Funar. La fel se intampla si in randul deputatilor, unde peremistii si-au impamantenit obisnuinta de a-si transforma ideile in propuneri de legi care apoi bat drumul procesului legislativ.


Publicat de : Dana Carabelea
Data publicării: 09 Mar 2007 - 05:59
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24003&titlu=In_Parlament__intentia_conteaza_