Basescu va intreba alegatorii ce fel de uninominal doresc

Intalnirile echipei prezidentiale cu societatea civila vor continua Reprezentantii societatii civile au avut ieri la Palatul Cotroceni o prima consultare cu presedintele Basescu pe tema introducerii votului uninominal

. Controversele asupra tipului de vot uninominal care ar trebui sa fie asimilat in sistemul politic romanesc au facut sa curga rauri de cerneala, imediat dupa anuntul sefului statului in Parlament privind intentia de a declansa un referendum pe aceasta tema. Fara a preciza data, presedintele Basescu a anuntat ieri ca va invita la Palatul Cotroceni pentru consultari pe aceasta tema si partidele politice. Basescu a criticat Parlamentul marturisind ca are "senzatia" ca acesta se situeaza cateodata deasupra legii si a Constitutiei. Doua sisteme de vot uninominal - cel care cuprinde unul sau doua tururi in circumscriptii sau cel propus de Asociatia Pro Democratia - sunt propunerile pentru care opteaza presedintele.

Parlamentul, uneori deasupra Constitutiei

"Voi consulta partidele politice, dar va reamintesc ca intentia mea spusa de la inceputul mandatului a fost ca trebuie sa corectam Constitutia si sa eliminam disfunctionalitatile", a  afirmat seful statului, atragand atentia ca nu trebuie ignorat faptul ca legea fundamentala trebuie adaptata la realitatile prezente. "Doar Parlamentul poate sa modifice Constitutia, eu mi-as dori sa o fac, dar nu pot. Avem o Constitutie care nu ne da solutii, in principal legat de relatiile dintre Parlament si presedinte. Nu mai vorbesc de alte tipuri de relatii", a spus presedintele, precizand ca are "senzatia" ca Parlamentul se situeaza cateodata deasupra legii si Constitutiei. "Am declansat procedura pentru votul uninominal. Constitutional ar fi ca solicitarea presedintelui sa se analizeze cu prioritate. Nu stiu daca Parlamentul va proceda astfel", a spus Basescu. "Joi, Parlamentul se reuneste pentru a lua act de solicitarea mea, am inteles ca apoi se trimite la Comisia juridica, dupa care e convocat din nou plenul pentru adoptarea hotararii. Aici nu mai e o chestiune de respectare a prevederilor Constitutiei ca mesajele presedintelui se analizeaza cu prioritate, ci e o chestiune de respect a Parlamentului pentru electorat", a spus seful statului afirmand ca ii este greu sa inteleaga conflictul sau cu Parlamentul aratand ca singurul moment conflictual a fost momentul condamnarii comunismului.

Multi invitati

La consultari au fost prezenti Cristian Pirvulescu (Asociatia Pro Democratia), Adrian Moraru (Institutul de Politici Publice), Radu Filipescu (Grupul pentru Dialog Social), Nicolae Stefanescu Draganesti (Liga Apararii Drepturilor Omului), Victor Alistar (Transparency International), Ioana Avadani (Centrul pentru Jurnalism Independent), Andrei Oisteanu (Grupul pentru Dialog Social), Radu Nicosevici (Academia de Advocacy).

Ce fel de sistem?

"Trimiterea decretului inseamna formularea exacta a intrebarii", a subliniat seful statului solicitand ca alte propuneri ale societatii civile sa fie centralizate Consilierul prezidential Theodor Baconski a fost desemnat sa acumuleze propunerile societatii civile la consilierul prezidential Teodor Baconski. Basescu a anuntat ca intrebarea ce va fi cuprinsa in decretul prezidential ce va contine si data referendumului trebuie sa fie simpla si clara pentru a nu se da posibilitatea Parlamentului sa interpreteze vointa populara. In acest context, Basescu le-a spus celor prezenti ca va mai avea loc cel putin o discutie cu ei inainte ca intrebarea sa fie formulata definitiv.
Presedintele a afirmat ca ar fi de ales intre doua sisteme de vot uninominal, si anume cel care cuprinde unul sau doua tururi in circumscriptii ori cel propus de Asociatia Pro Democratia. Primul dintre aceste sisteme presupune sa fie declarati alesi parlamentarii care in primul tur de scrutin au intrunit in circumscriptie mai mult de 50% din voturile exprimate, iar, in cazul in care nici unul dintre candidati nu intruneste acest prag, primii doi clasati sa mearga in turul doi. Basescu considera ca acest sistem ar face foarte puternici parlamentarii fata de sefii de partide. Cel de-al doilea mentionat de seful statului si propus de Pro Democratia este un sistem mixt, o combinatie intre votul uninominal si cel proportional.

Basescu face apostolat pentru uninominal

Presedintele LADO, Nicolae Stefanescu Draganesti, a atras atentia asupra faptului ca cetatenii din zonele rurale nu vor putea intelege ce inseamna cuvantul uninominal. Sfatos, Draganesti l-a indemnat pe seful statului sa mearga sa cunoasca problemele reale ale romanilor. "Puneti o sapca pe cap si ochelari de soare, si mergeti", a spus Draganesti. Basescu a replicat ca vorbeste cu oamenii: "Cand ma duc cu sotia la restaurant, atunci se afla pentru ca suna ospatarii: «Veniti ca presedintele-i aici!»" Presedintele Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, a atras atentia asupra posibilitatii ocuparii fotoliilor parlamentare de catre multi actori, sportivi, cantareti de muzica populara in detrimentul politicienilor de cariera. Replica prezidentiala a fost prompta: "Cred ca ar putea sa ajunga in Parlament ansambluri folclorice intregi". Adrian Moraru de la IPP a afirmat ca ar fi vrut sa vina la Cotroceni cu DEX-ul pentru a demonstra ca nu figureaza cuvantul uninominal. Si aici Basescu a replicat ca este vorba de un neologism acreditat public. Moraru a mai afirmat ca nu ar trebui impuse restrictii ca parlamentarii sa reprezinte doar judetele in care au domiciliul. "Este  neconstitutional, am lega parlamentarii de glie si i-am face baroni locali", a afirmat Moraru. Victor Alistar a precizat ca este nevoie de o comunicare eficienta pentru asimilarea termenilor. Basescu a afirmat ca va merge in teritoriu. "Va trebui facut apostolat si explicat din judet in judet, iar eu voi fi unul dintre acestia", a afirmat seful statului.

Publicat de : ---
Data publicării: 27 Feb 2007 - 06:00
 

Link știre