Traian Basescu, batut in cuie pe scaunul de la Cotroceni [1]

Prin decizia Curtii Constitutionale, presedintele Romaniei poate fi demis doar prin votul a jumatate plus unu din totalul alegatorilor din Romania

.

Curtea Constitutionala a decis: presedintele Romaniei nu poate fi demis decat cu aprobarea a 50% plus unu din alegatorii cu drept de vot. A doua decizie a Curtii este aceea de a anula interdictia simultaneitatii referendumului si alegerilor. Nu in ultimul rand, Curtea a decis ca premierul nu e obligat sa o revoce pe Monica Macovei, chiar daca Senatul a aprobat o motiune de demitere a ministrului justitiei.

Opozitia ramane fara preocupare

Curtea Constitutionala a examinat ieri sesizarea PD privind neconstitutionalitatea modificarilor la Legea referendumului. Cu majoritate de voturi ea a decis ca prevederea privind demiterea presedintelui Romaniei prin voturile a 50% plus unul din cei care se prezinta la referendum este neconstitutionala.

Decizia a dat o grea lovitura demersului opozitiei de suspendare a sefului statului. Inainte de a incepe procedura de suspendare, PSD, PRM si PC au trecut la modificarea Legii referendumului pentru a simplifica mecanismul. Opozitia a propus si aprobat in parlament o conditie mai relaxata de demitere a sefului statului. Si anume prin votul a 50% plus unu din cei care se prezinta la referendum, si nu cum era anterior, cu 50% din numarul alegatorilor inscrisi pe liste. Curtea a stricat planurile coalitiei anti-Basescu. Cum e greu de crezut ca, in cazul unui referendum pentru demiterea presedintelui, se vor prezenta 9 milioane de alegatori care sa spuna „DA”, decizia Curtii Constitutionale face inutil demersul de suspendare a sefului statului.

„In intelepciunea lor, judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa explice cum poti obtine 9 milioane de voturi, cand vin 7 milioane de alegatori la vot”, a comentat, sarcastic, Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor PSD. Aceasta nu a fost singura lovitura primita de opozitie din partea Curtii Constitutionale.

Alegerile europene nu se mai amana

Desi PSD a incercat din rasputeri sa amane alegerile europene, acest lucru nu mai este posibil. Curtea a decis ca interdictia simultaneitatii alegerilor cu referendumul este neconstitutionala.

Acest lucru inseamna ca se poate organiza referendum pentru demiterea lui Traian Basescu fara ca acest lucru sa afecteze desfasurarea alegerilor europene la data de 13 mai. In acelasi timp, se poate organiza si referendumul pentru introducerea votului uninominal fara ca acest lucru sa afecteze data stabilita a euroalegerilor.

Liberalii, neplacut surprinsi

Anularea modificarilor aduse Legii referendumului i-a nemultumit, in parte, si pe liberali, care votasera favorabil, cot la cot cu opozitia. Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, nu a ascuns ca „regreta” decizia, argumentand: „Este firesc sa fii demis cu aceeasi majoritate cu care ai fost ales”.

Cu voie de la curte

Macovei ramane la justitie

Monica Macovei poate pastra functia de ministru al justitiei in ciuda votului de blam primit saptamana trecuta in Senat. La sesizarea liberalilor privind obligativitatea demiterii lui Macovei dupa rezultatul votului din Senat, judecatorii Curtii au raspuns ca „adoptarea unei motiuni simple nu il obliga pe primul-ministru sa propuna revocarea unui membru al guvernului a carui activitate a facut obiectul motiunii”. Scaunul lui Macovei nu mai este astfel in pericol, premierul Calin Popescu-Tariceanu anuntand in repetate randuri ca va respecta decizia Curtii.

PSD nu a primit prea bine decizia Curtii, insa liderii acestui partid au declarat ca o respecta. Potrivit lui Mircea Geoana, Macovei este „simbolic” demisa. Liderii PSD spun ca iau in calcul depunerea unei motiuni simple si la Camera Deputatilor. In acelasi timp, reprezentantii opozitiei au amenintat cu o motiune de cenzura la adresa guvernului. Vizat este Tariceanu, caruia opozitia i-a pus in vedere ca, daca nu o demite pe Macovei, isi va pierde scaunul de prim-ministru.

Opozitia a mai amenintat si cu alte miscari. Senatorul PSD Antonie Iorgovan a avertizat ca, daca Macovei nu va fi demisa, parlamentarii opozitiei se vad nevoiti fie sa blocheze legile in comisii ori in plen. Mai mult, Iorgovan a amenintat ca se ia in calcul si o greva parlamentara daca Tariceanu nu o demite pe Macovei.

Traian Basescu poate sa ocupe linistit pana in 2009 fotoliul de la Cotroceni


Publicat de : ---
Data publicării: 23 Feb 2007 - 06:16
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23752&titlu=Traian_Basescu__batut_in_cuie_pe_scaunul_de_la_Cotroceni