Primaria Bacau unifica RAGC cu CET

Consilierii locali bacauani, intre decizia reducerii personalului si impartirea pierderilor Primaria Bacau a publicat anuntul de organizare a licitatiei pentru consultanta in vederea realizarii studiului de oportunitate privind asocierea dintre CET si Regia de Apa

.
Conform anuntului, municipalitatea bacauana este dispusa sa plateasca intre 25.000 si 35.000 RON (250-300 de milioane de lei vechi) pentru realizarea studiului de catre o firma care trebuie neaparat sa aiba o cifra de afaceri medie pe ultimii trei ani de 1,5 milioane RON/an. Ideea unificarii celor doua societati aflate in subordinea Consiliului Local a aparut anul trecut si a fost motivata prin faptul ca ar fi o solicitare venita de la cetateni pentru ca acestia sa nu mai plateasca doua facturi - una pentru apa rece si una pentru apa calda. Unii consilieri au spus chiar ca prin asociere ar scadea cheltuielile pentru ca nu vor mai fi doi directori si doua consilii de administratie. "Asocierea mi se pare o tampenie. Nu va fi de acord Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), insa este o metoda prin care directorul RAGC poate fi schimbat", este de parere consilierul independent Laurian Lucas. RAGC are un credit de la BERD pentru completarea grantului primit printr-un proiect ISPA de la Uniunea Europeana pentru aductiunea de apa de la Valea Uzului si pentru noua statie de epurare. Lucas spune ca RAGC trebuie sa respecte niste indicatori de performanta economica, lucru care ar fi greu de crezut ca se va mai intampla daca va fuziona cu CET, aflat intr-o situatie financiara cel putin delicata.

"E o chestie aritmetica. Nu va mai merge nici una"

Posibila unificare a celor doi furnizori de apa si agent termic nu este vazuta cu ochi buni de conducerea RAGC. Directorul Adrian Craiovan isi mentine parerea ca aceasta initiativa este inoportuna mai ales din perspectiva imprumutului contractat de la BERD. "Continuu sa sustin ca nu se poate face. çn primul rand din motive financiare. Noi avem un imprumut care s-a dat pentru anumite activitati. Aceasta unificare ne va afecta rezultatele financiare. Dar eu nu am putere sa schimb decizia daca acest consiliu local va hotari ca e oportuna. Eu nu pot sa fac decat sa ma conformez", spune Craiovan.

"Nu RAGC salveaza CET-ul, ci investitiile"

Directorul CET, Vasile Dragusanu, sustine ca acest subiect a creat foarte multe confunzii. "Se intelege gresit. Multi cred ca, o data cu aceasta asociere, CET, care merge pe pierderi, va lua din incasarile RAGC. E gresit, banii nu se duc dintr-o parte in alta. Avantajul rezida din alta parte. Se vor putea face proiecte de investitii pe infrastructura, distribuirea se va face in comun, la fel calculul productiei de apa rece si calda, precum si la incalzire", arata Dragusanu. Directorul CET vorbeste si despre avantajul incasarii in comun si emiterii unei singure facturi pentru toate utilitatile. Banii din incasari insa, specifica Dragusanu, "se pot desparti". Unificarea RAGC-CET va avea ca rezultat, mai spune directorul CET, reducerea semnificativa a personalului si eficientizarea activitatii.

Publicat de : ---
Data publicării: 16 Feb 2007 - 05:54
 

Link știre