Coalitie la Senat intre PSD, PRM si PC pentru demisia ministrului justitiei [1]

  Ministrul justitiei Monica Mocovei risca sa devina primul demnitar al Guvernului Tariceanu inpotriva caruia o camera parlamentara adopta o motiune - lucru care ar putea conduce la indepartarea sa din cadrul Executivului, desi acest lucru nu este cerut de Constitutie

.

Un numar de 64 de senatori PC, PSD si PRM au depus ieri la Biroul Permanent al Senatului o motiune simpla care urmeaza a fi dezbatuta saptamana viitoare si in care se cere demiterea titularului justitiei, care - in opinia semnatarilor - s-ar eschiva de la realizarea reformei in domeniu.

In actuala conjunctura exista toate premisele pentru ca aceasta motiune sa fie adoptata - ar fi prima in actuala legislatura -, intrucat Guvernul nu mai are majoritate in Senat. Partidele semnatare ale motiunii au impreuna 72 de voturi din totalul de 137 de mandate in Senat, asadar peste majoritatea care este de 69 de voturi. PD si PNL care vor vota impotriva motiunii dispun, alaturi de UDMR (nesigur pe ce va face), de 52 de mandate, in vreme ce independenti sunt in numar de 13. Acestia - proveniti in majoritate din randurile fostei disidente liberale grupate acum in PLD - vor vota foarte probabil impotriva motiunii, insa impreuna cu PNL si PD nu pot strange decat 65 de voturi - insuficient pentru a opri adoptarea motiunii, daca opozitia isi mobilizeaza oamenii la vot.

Constitutional, una dintre camerele parlamentare poate adopta o motiune simpla "prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari" (art. 112 din Constitutie).

Asadar, adoptarea motiunii nu este obligatorie pentru Guvern - in cazul nostru, nu este obligatoriu ca ministrul sa fie demis. Un alt argument, in continuarea celui de mai sus, ar fi acela ca un ministru a fost investit odata cu intreg Cabinetul in sedinta comuna a celor doua camere parlamentare, drept urmare nu poate fi demis prin vointa unei singure camere. Acest punct de vedere a fost sustinut de-a lungul vremii de constitutionalisti, precum profesorul Ioan Stanomir. Alti juristi sustin insa ca o decizie a unei camere parlamentare reprezinta mai mult decat exprimarea unui punct de vedere, iar Guvernul este obligat intr-un anume fel sa tina seama de ea, daca nu vrea sa-si deterioreze grav relatiile cu respectiva camera.

In conditiile in care titularul justitiei nu se mai afla in relatii foarte bune nici cu premierul, nici cu unii dintre reprezentantii PD (partid care o sustine), iar cu cei din UDMR cu atat mai putin, este posibil - sustin surse din cadrul coalitiei - sa se puna problema indepartarii ministrului, desi acest lucru nu este cerut in mod expres de Constitutie. Unul dintre argumente ar fi, sustin sursele citate, ca Executivul nu-si poate permite in randurile sale un ministru care a pierdut - prin adoptarea motiunii - increderea unei camere, in cazul nostru Senatul.

Monica Macovei a aratat ieri ca va merge in Parlament pentru a le vorbi senatorilor in legatura cu ce s-a facut in domeniul Justitiei, ca raspuns la initiativa unor senatori care i-au cerut demisia.

Desi nu a semnat motiunea, UDMR, prin vocea presedintelui ei Marko Bela, a criticat-o ieri dur pe Monica Macovei, despre care a spus ca nu a reusit o reforma a sistemului judiciar si s-a concentrat pe realizarea unor "instrumente mai puternice in mana organelor politienesti".

Acuzatiile PSD, PRM si PC impotriva ministrului

Nu a prezentat un minimum de program coerent, corect, realist, care sa schiteze macar o idee fundamentala despre reforma sistemului justitiei.

Raporturile ministrului justitiei cu CSM au fost programate a fi tensionate pana la paroxism printr-un sir necontenit de tipete, acuze, jigniri, discreditari.

Auto-aureolarea cu merite si culpabilizarea celorlalti au constituit singura strategie a ministrului.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) nu a fost ceruta de oficialii europeni, iar o asemenea institutie nu exista in statele occidentale.

Ordinea de drept este grav compromisa.

Ministrul nu iubeste dreptatea - exemplul fiind acela al casei nationalizate subdobandite de parintii domniei sale si disparitia din tara a lui Omar Hayssam, cu concursul structurilor de care raspundea direct - penitenciarele (cabinetul medical) si Parchetul.


Publicat de : ---
Data publicării: 09 Feb 2007 - 06:14
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23508&titlu=Coalitie_la_Senat_intre_PSD__PRM_si_PC_pentru_demisia_ministrului_justitiei