Intelectualii pe care Basescu ii lasa rece [1]

Scrisoarea de sustinere a presedintelui Basescu genereaza controverse in rindul intelectualilor

. Andrei Plesu crede ca „textul este mai degraba de natura sa intretina o tensiune“.

Reactionind la scrisoarea semnata la inceputul saptaminii de saizeci de membri ai societatii civile, alte figuri importante ale scenei intelectuale din Romania isi exprima dezacordul si explica, pentru „Cotidianul“, de ce nu s-au alaturat demersului. Publicat in editia de miercuri a ziarului nostru, textul scrisorii deschise critica in termeni duri initiativa de suspendare a presedintelui Basescu si reprezenta, in acelasi timp, o declaratie de sustinere a sefului statului, considerat un garant al reformei morale de care societatea romaneasca ar avea nevoie, in opinia semnatarilor.

Basescu, eroul moral al semnatarilor

„Criza politica pe care o traim astazi isi are de fapt originea in teama celor care se simt dintr-o data amenintati de trei initiative mai importante ale actualului presedinte al Romaniei: faptul de a fi declarat razboi coruptiei, cererea de desecretizare a tuturor arhivelor Securitatii si condamnarea recenta, printr-un discurs exemplar, a comunismului si a ravagiilor facute de el in Romania“, sustin cei care semneaza apelul, printre care se numara figuri marcante ale lumii culturale, precum Gabriel Liiceanu, H.-R. Patapievici, Mircea Cartarescu sau Dan C. Mihailescu. „«Scandalurile» pe care actualul presedinte le creeaza provin din zgindarirea focarelor de infectie, ignorate pina acum, ale societatii noastre. Din ideea ca societatea romaneasca nu se poate redresa continuind sa accepte si sa bage sub covorul istoriei gunoiul politic acumulat in anii tranzitiei“, considera partida pro-prezidentiala a societatii civile.

Plesu: „Scrisoarea intretine o tensiune“

Mai multe dintre figurile care se regasesc de obicei printre initiatorii si semnatarii de apeluri si scrisori deschise in apararea valorilor democratice si europene nu sint de aceasta data pe lista. Cea mai notabila absenta este cea a lui Andrei Plesu, care, contactat de noi, a declarat ca, desi nu are obiectii majore la text, a decis sa nu il semneze fara anumite adaugari si reformulari. „As fi facut o mutare de accent, subliniind ideea unei necesare reconcilieri, singura viabila in momentul de fata. In forma actuala, scrisoarea este mai degraba de natura sa intretina o tensiune, in loc sa o aplaneze.“

„Nu vad inca lupta impotriva coruptiei“

„Cele trei puncte principale evocate in text nu mi se par convingatoare“, ne-a declarat, la rindul sau, politologul Daniel Barbu, profesor la Facultatea de Stiinte Politice. „Nu vad inca lupta impotriva coruptiei, in privinta desecretizarii arhivelor ramine de vazut daca vom avea sau nu acces, iar condamnarea comunismului o facuse deja presedintele Constantinescu. Deocamdata, nu vad motivul pentru care patria ar trebui sa fie recunoscatoare“, a explicat Barbu, adaugind in acelasi timp ca nu a fost convins nici de argumentele pentru suspendarea presedintelui.

Mircea Toma: „Avem pareri diverse“

Mircea Toma, de la Agentia de Monitorizare a Presei, se declara „deranjat“ de faptul ca, in presa, societatea civila este tratata in bloc. „Nu toti sintem de acord, avem pareri foarte diverse. Coalitia pentru un Parlament Curat functioneaza cu o metodologie clara, asupra careia cu totii am fost de acord. Noi am refuzat sa semnam un text care sprijina explicit un om politic. Ne-am compromite impartialitatea care ne da credibilitate“, a afirmat Toma.

Apartenenta la Coalitia pentru un Parlament Curat este si unul dintre motivele pentru care Alina Mungiu-Pippidi, presedintele Societatii Academice din Romania, nu a semnat nici ea textul, cu toate ca nu are obiectii de principiu. „Nu exista motive pentru suspendare, actul parlamentarilor este o pura ipocrizie. Totusi, nu vrem sa tratam clasa politica in bloc, asa cum se face in scrisoare. Speram ca nu toti politicienii sint la fel“, a precizat Mungiu, adaugind ca un alt motiv pentru care a avut ezitari este legat de apropiatele alegeri europene.

„Totul se va termina cu «Pupat Piata Endependenti»“

Analistul politic Stelian Tanase a aratat, la rindul sau, ca i s-a propus sa semneze, insa nu a facut-o, pentru ca are „alta analiza“ asupra situatiei politice actuale. „Romania nu este in fata unei lovituri de stat, cum s-a spus, nu se poate vorbi despre o refacere a Pietei Universitatii. Nu e cazul sa mobilizam lumea si sa introducem un element de tensiune in plus, cind rostul intelectualilor este sa contribuie la calmul dezbaterii. Patria nu e in primejdie. Suspendarea si biletelul nu sint decit niste dramolete pe care politicienii le joaca pentru ca noi sa ne uitam la ei. Totul se va termina cu «Pupat Piata Endependenti»“, apreciaza Tanase.

Felix: „Si eu sint intelectual“

Presedintele PC, Dan Voiculescu, a criticat ieri, virulent, initiativa unui grup de intelectuali de a solicita renuntarea la procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu. „Cine le da dreptul sa vorbeasca in numele intelectualitatii romanesti? Ei nu reprezinta intelectualitatea. Si eu sint intelectual, si colegii mei de aici (parlamentari PC participanti la conferinta de presa a partidului - n.a.), si ei nu ne reprezinta, nu pot vorbi in numele a sute de mii de intelectuali. Vreau sa-i mai intreb ceva pe stimatii intelectuali care se adreseaza cu disperare poporului: ce au facut ei pentru poporul roman? Cite locuri de munca ati creat, domnilor intelectuali, de cind sinteti pe lume?“, s-a intrebat retoric Dan Voiculescu. (L.G.)


Publicat de : Silviu Mihai
Data publicării: 09 Feb 2007 - 06:14
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23506&titlu=Intelectualii_pe_care_Basescu_ii_lasa_rece