Primaria Bacau, mai presus de instantele de judecata

Primaria Bacau incearca sa obtina dreptul de a amenda atat administratorii asociatiilor de proprietari, cat si proprietarii de apartamente care au neintelegeri cu asociatiile

. Liga Asociatiilor de Proprietari sustine ca primaria primeste o putere prea mare si ca incearca sa-si completeze bugetul pe seama locatarilor.

In problema a fost sesizat Avocatul Poporului

Proiectul prin care primarul municipiului propune instituirea unor sanctiuni contraventionale presedintilor si administratorilor de asociatii de proprietari naste un nou conflict intre reprezentantii  locatarilor si administratia publica locala. Initiativa pare sa aiba, la prima vedere, un scop de-a dreptul nobil - acela de a sprijini asociatiile, de a  le imbunatati activitatea si, mai presus de toate, de a veni in ajutorul omului de rand. In acest sens, se vor constitui comisii formate din personalul primariei si al unitatilor furnizoare de servicii populatiei, care sa organizeze adunari unde sa se dezbata problemele cu care se confrunta locatarii. Problema contestata de asociatii se refera la faptul ca oamenii primariei vor primi puterea de a le amenda conducerea, iar sanctiunile propuse sunt cuprinse intre 200 si 1.000 de lei noi. Conform proiectului, constituie contraventie inclusiv "fapta presedintelui asociatiei de proprietari de a nu convoca si organiza adunarea generala ordinara, cel putin o data pe an, in primul trimestru, sau adunarea generala extraordinara pentru situatii deosebite".
 
Si proprietarii risca amenzi

Amenzile ii vizeaza si pe proprietarii de locuinte sau chiriasi. Acestia risca sanctiuni intre 500 si 1.000 de lei daca refuza nejustificat achitarea cotei de contributie la fondul de rulment, fonduri de reparatii sau alte fonduri si daca refuza achitarea cotei-parti ce le revine din totalul cheltuielilor efectuate pentru repararea sau intretinerea spatiilor si instalatiilor comune. Si refuzul accesului in apartament al reprezentantilor asociatiei si furnizorilor de utilitati pentru verificarea, repararea, inlocuirea elementelor la instalatii de folosinta comuna sau verificarea si citirea contorilor individuali se sanctioneaza cu 300 pana la 600 de lei. Locatarii vor fi amendati cu 100-200 de lei si daca nu prezinta la asociatia de proprietari documentele necesare pentru buna desfasurare a activitatii acesteia.

Asociatiile protesteaza

Proiectul primariei a atras revolta reprezentantilor Ligii Asociatiilor de Proprietari din Bacau, care considera nejustificata si abuziva interventia administratiei locale in treburile asociatiilor de proprietari. "Exista deja o legislatie care reglementeaza functionarea si sanctionarea asociatiilor. Plus ca locatarii nemultumiti au cai de atac impotriva asociatiilor: se pot adresa Politiei Economice si instantei. In Ordonanta 85 se prevede clar ca instantele de judecata hotarasc cuantumul amenzilor. Consiliul Local si primarul se cred instanta de judecata? Eu cred ca la noi e o problema de intelegere a autonomiei locale. Primaria nu poate veni asa, oricum, in control; asociatia nu e bar, e o institutie. Apoi, sa ne gandim si la pozitia primarului, care este om politic. Vrea sa aiba o arma secreta? Eu nu zic ca nu sunt nereguli la asociatii, dar aspectele de management nu sunt problema primariei", arata vicepresedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari, Ionel Dogaru. Acesta sustine ca asociatiile nu vor accepta nici in ruptul capului sa fie la cheremul celor din primarie si se vor opune adoptarii acestui proiect. Liga Asociatiilor de Proprietari a trimis un protest la Avocatul Poporului, prefectura si primarie. Un memoriu legat de abuzurile primariei a fost transmis si Ministerului Administratiei si Internelor.  
 
"Prefectul ar trebui sa-si faca treaba si sa atace in instanta"

Doina Sarghie, expert la Avocatul Poporului Bacau, spune ca prevederile proiectului primariei nu au nicio tangenta cu legile in vigoare. "Prefectul ar trebui sa-si faca treaba si sa atace in instanta hotararea in cazul in care va fi aprobata de Consiliul Local. Primaria are, conform legislatiei, doar rol de consiliere si coordonare a asociatiilor, nicidecum de sanctionare. Asa cum nu s-a implicat in rezolvarea problemelor asociatiilor, nu ar trebui sa-si permita sa vorbeasca nici de sanctiuni. Iar cu amenzile pentru neplata fondului de rulment, ce sa spun, e absolut interesant. Este intr-adevar o obligatie, dar nu vine primarul sa dea amenda, asociatia eventual poate sa ceara in instanta obligarea omului la plata. Chiar am sa discut cu prefectul, sa vad daca a aflat de acest proiect. Oamenii trebuie sa stie ca si ei pot contesta in instanta daca proiectul se voteaza", arata Doina Sarghie.
 
Popovici: "Nu e obligatoriu sa fie adoptat in forma actuala"

Secretarul municipiului Bacau, Ovidiu Popovici, spune ca acest proiect a fost adoptat de majoritatea judetelor tarii. "Biroul nostru care tine legatura cu asociatiile de proprietari a constatat numeroase cazuri de delapidare sau alte nereguli. Este necesara aplicarea de sanctiuni pentru nerespectarea anumitor prevederi legale", spune Popovici. Cat despre prevederea care permite primariei amendarea celor care nu-i lasa pe administratorii de asociatii sa intre in casele oamenilor, Popovici spune ca nu e obligatoriu ca acest proiect sa ajunga in fata Consiliului Local in aceasta forma. "De asta l-am supus dezbaterii publice, sa vedem parerea oamenilor; daca cetatenii sunt impotriva, se va modifica", sustine secretarul municipiului.

Publicat de : ---
Data publicării: 08 Feb 2007 - 05:55
 

Link știre