Demisia lui Ungureanu a fost depusă la Guvern [1]

Biroul de presă al Guvernului a anunțat, luni, că demisia ministrului Afacerilor Externe a fost depusă la Cabinetul Primului-ministru.

Filmul evenimentelor care au provocat demisia ministrului:

31 octombrie 2006
Doi cetățeni români au fost arestați în octombrie 2006, sub acuzația de spionaj, pentru că au filmat și fotografiat, fără autorizație, o bază americană. Având în vedere situația specifică din regiune, precum și riscurile la care sunt expuși militarii Forței Internaționale, poliția militară americană i-a reținut pentru cercetări.

Este vorba despre Adrian Gânceanu (38 de ani), tâmplar, din Toplița, și Nelu Ilie (40 de ani), electrician din Galați. Cei doi erau angajați într-o fabrică aflată într-o bază militară americană și se ocupau de întreținerea instalațiilor de îmbuteliere a apei destinate soldaților SUA. Muncitorii români au filmat și au fotografiat fără autorizație o bază americană.

Miercuri, 31 ianuarie 2007
Aflat la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a fost intrebat daca va cere sprijinul Uniunii pentru cei doi cetateni, asa cum a facut Bulgaria pentru asistentele din Libia, Basescu a spus ca, Romania este capabila sa isi rezolve situatia mentionata singura, insa inainte trebuie clarificata situatia celor doi din punct de vedere juridic.

"Daca au incalcat legea, vor raspunde in fata justitiei pentru faptele lor", a spus seful statului, nemultumit de intrebare, adaugand ca, in caz contrar autoritatile romane vor depune eforturi pentru eliberarea lor.

Joi, 1 februarie
Președintele Băsescu a declarat că poziția sa de ieri a fost doar o confuzie generată de faptul că era concentrat pe definitivarea discursului. 'Am fost informat că ziariștii cer informații despre doi cetățeni răpiți în Irak. L-am invitat pe ministrul de Externe, care mi-a spus că este vorba despre doi cetățeni reținuți pentru că au făcut poze într-o bază militară din Irak', a declarat Băsescu.

'În acel moment nu am făcut legătura cu evenimentele care îmi fuseseră raportate de minister pe data de 13 noiembrie 2006, legat de doi cetățeni care au fost reținuți de poliția militară în Irak. A fost o confuzie generată de faptul că eram concentrat pe definitivarea discursului, dar am cerut ca seara să mi se facă o informare.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu: „Informațiile în legătură cu cei doi români reținuti în Irak le-am aflat ieri, ca dumneavoastră, din presă. Am verificat dacă au existat la mine la Cabinet informații pe acest subiect, din păcate nu au ajuns informații pe acest subiect. În acest moment vă pot spune că am primit o informare de la Ministerul Afacerilor Externe, cu puțin timp înainte. Este interesul nostru de a face anumite demersuri pentru a ajuta situația celor doi români. Este o chestiune mai degrabă de ordin juridic', a declarat Tăriceanu.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat joi că „i se pare anormal” că, în calitate de prim-ministru, nu a fost informat despre faptul că doi cetățeni români au fost arestați în Irak și că a avut deja o discuție pe această temă cu ministrul afacerilor externe, Mihai Răzvan Ungureanu.

"Mi se pare anormal ca, în calitate de prim-ministru, să nu fi fost informat. Am primit abia astăzi o notă de la SIE”, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat joi seara, în emisiunea "100%" difuzată de Realitatea TV, în cadrul unei intervenții telefonice, că Ministerul Afacerilor Externe se confruntă deseori cu situații similare precum cazul românilor arestați în Irak.

Întrebat dacă avea obligația să-l informeze și pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, nu numai pe președintele Traian Băsescu, despre cazul românilor reținuți în Irak, ministrul de Externe a răspuns că: "Nu confundați MAE cu o agenție de știri (...) MAE a reacționat nu doar instituțional, ci cât se poate de normal, așa cum trebuie să reacționeze orice instituție de gen în lume. Nu este obligat să dea informații fără să fie întrebat, pe de o parte, și oferă informațiile în momentul în care această întrebare reprezintă obiectul legii care privește transparența firească pe care trebuie să o ofere față de opinia publică orice instituție de stat".

Ministrul a precizat, de asemenea, că motivul pentru care cei doi muncitori români au fost arestați de americani în Irak este legat de încălcarea regulamentelor unei baze militare, nicidecum de spionaj.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Adriana Săftoiu, a declarat joi seara, la Realitatea TV, că scopul notei pe care MAE a transmis-o președintelui Băsescu pe data de 13 noiembrie anul trecut, referitoare la cei doi români reținuți în Irak, era de a-l atenționa pe șeful statului în cazul în care această problemă s-ar fi putut ridica în discuții bilaterale.

'Altfel, președintele nu primește informări despre toți românii arestați. Aici era un caz special pentru că era vorba despre o bază americană și putea să existe o suspiciune. Iar președintele intervine atunci când instituțiile îi semnalează, de exemplu, că români, chiar arestați, sunt abuzați. Atunci președintele are obligații, dar în acest caz nu i s-a semnalat președintelui, timp de trei luni, că este nevoie de intervenția sa', a declarat Săftoiu.

'Președintele a făcut o confuzie pentru că nu i s-a precizat, în momentul în care a primit informațiile, că este vorba despre același caz din noiembrie', a declarat Adriana Săftoiu, menționând că i se pare regretabil că declarația președintelui privind această confuzie este pusă sub semnul întrebării.

Vineri, 2 februarie
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, vineri, că cei doi români reținuți de poliția militară americană au fost predați ambasadei României la Bagdad și se vor întoarce în țară în curând.

"La ora locală 10.00 (Bagdad), cetățenii români au fost predați reprezentanților ambasadei României la Bagdad. Cei doi se află în prezent la ambasadă, fiind demarate formalitățile pentru trimiterea lor în țară: actualizarea documentelor de călătorie și studierea posibilităților de transport. Starea lor de sănătate este bună.

Premierul Tăriceanu: "În această după-amiază am avut o discuție cu Mihai Răzvan-Ungureanu, ministrul de Externe, în legătură cu problema celor doi muncitori români care au fost reținuți în Irak o lungă perioadă de vreme. I-am cerut ministrului de Externe să își dea demisia, având în vedere obligația care îi revenea de a mă informa, în calitatea mea de șef al Guvernului, în legătură cu această situație anormală și în care Guvernul ar fi trebuit să acționeze prompt pentru eliberarea cetățenilor români. Este obligația Guvernului de a se îngriji de soarta cetățenilor români, oriunde s-ar afla aceștia. În urma acestei discuții cu ministrul, acesta a acceptat să își depună demisia"

Sâmbătă, 3 februarie
Ministrul afacerilor externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, a revenit, sâmbătă, de la Viena, după câteva zile de concediu. Răspunsul acestuia la solicitarea premierului Călin Popescu Tăriceanu de a demisiona a mai întârziat o zi.

Duminică, 4 februarie
Ministrul afacerilor externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, a anunțat, într-o conferință de presă, că va demisiona din funcție în cursul zilei de luni. Ungureanu a anuntat că va rămâne în PNL. 


Publicat de : ---
Data publicării: 06 Feb 2007 - 07:46
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23393&titlu=Demisia_lui_Ungureanu_a_fost_depusa_la_Guvern