Externalizarea pazei, o afacere paguboasa la Neamt

Moda externalizarii serviciilor auxiliare ale institutiilor bugetare pare sa fi apus, cel putin in domeniul pazei afacerea dovedindu-se paguboasa

. În judetul Neamt a decis mai intai Consiliul Judetean sa renunte la contractul cu alte firme pentru paza cladirilor proprii, dupa ce s-a ajuns la concluzia ca este mult mai ieftin sa angajeze paznici.

Astfel, de la inceputul acestui an, Consiliul Judetean si-a propus sa angajeze 100 de paznici, ca personal contractual, si sa infiinteze un serviciu de paza. Aceasta idee a venit dupa ce Consiliul Judetean a trebuit sa plateasca numai pentru paza cladirilor in care functionase Serviciul de protectie a plantelor, cladiri pe care nu le putea folosi, nu mai putin de 40 de milioane de lei vechi pe luna. “Noi am preluat de la Gardienii Publici niste bunuri. Pe unele le-am dat Primariei Piatra Neamt, pentru Serviciul Politia Comunitara, dar ne-a mai ramas ceva. Serviciul propriu va asigura paza scolilor speciale si la celelalte unitati din subordinea Consiliului Judetean Neamt. Ar fi mai eficient pentru noi sa nu mai avem de platit firme care angajeaza paznicii in folosul nostru. Vrem sa asiguram finantarea pentru a fi pus pe picioare, dupa care sa functioneze pe sistem de autofinantare din veniturile realizate prin prestarea de servicii. Într-o anumita perioada de timp ne vom recupera fondurile cheltuite”, a declarat Dumitru Badea, vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt. Printre obiectivele care vor fi pazite de paznicii Consiliului Judetean se numara caminele de batrani, muzeele, Compania Judeteana Apa Serv, societatile Drupo si Troleibuzul. La aceeasi concluzie a ajuns si Spitalul Municipal Roman, care are contract de paza cu firma Grup Est Security. Din cauza ca aceasta firma a notificat conducerea spitalului ca va majora tarifele cu 35-40% fata de cele practicate in 2006, s-a inteles ca si aceasta afacere este paguboasa. În aceste conditii, de comun acord, cele doua parti contractante au convenit ca, incepand cu data de 10 februarie, serviciul de paza sa nu mai fie asigurat de Grup Est Security. “În loc de 800 de milioane de lei pe an, ar fi trebuit sa platim 1,4 miliarde de lei firmei Grup Est Security. Cu 1,4 miliarde de lei cumparam medicamente pentru aproape o luna. Am decis, in acest context, sa renuntam la serviciile firmei de paza si sa infiintam sase posturi pentru paznici, posturi pe care le-am scos deja la concurs. Exista, de asemenea, posibilitatea de a identifica printre angajatii nostri persoane care au mai lucrat ca paznici la spital si sa ii redistribuim pe noile posturi create”, a declarat seful Spitalului Municipal Roman, Virgil Trofin. Astfel, Spitalul Roman ramane cu un singur serviciu externalizat, cel de termoficare, cedat tatalui Andreei Marin de la Surprize-surprize, Dan Marin. Pentru ca iarna aceasta a fost exceptional de calduroasa, conducerea spitalului inca apreciaza ca aceasta externalizare este un succes.

Publicat de : ---
Data publicării: 05 Feb 2007 - 06:03
 

Link știre