Referendum pentru schimbarea primarului [1]

Localnicii din Tortomanu, judetul Constanta, vor sa-l inlature pe edilul pesedist Gheorghe Panait, pe care il acuza de comportament discretionar

.

Tortomanu, o comuna aflata la 50 de kilometri de Constanta, spre Cernavoda. Are 1.915 locuitori saraci. Fosta IAS si fosta ferma de animale s-au inchis de mult, iar oamenii traiesc de pe o zi pe alta.

In 2000 l-au ales primar pe Gheorghe Panait, de la PRM. Era carciumarul satului si cat a fost campania electorala, locuitorii au avut de mancare si mai ales de baut. La fel s-a intamplat si in 2004, dar de data asta primarul a candidat din partea social-democratilor.

Oamenii spun ca acum le-a ajuns cutitul la os. La initiativa mai multor persoane din comuna, s-au adunat semnaturi, vreo 351, s-au scris nemultumirile la adresa primarului si au fost trimise la Prefectura Constanta.

Oamenii cer referendum pentru destituirea primarului Gheorghe Panait. Localnicii il acuza pe acesta de comportament discretionar al alesului, de cheltuirea "nesabuita" a banului public si de faptul ca se plimba prin Europa pe banii localnicilor, dar mai ales ca pamantul care li se cuvine ar fi dat unor persoane din cercul de apropiati al edilului.

"Atmosfera este cumplita"

Nemultumirile au luat amploare in urma cu cateva luni, cand primarul a blocat, practic, activitatea in primarie. A suspendat-o din functie pe secretara consiliului local si i-a inchis biroul.

Femeia nu mai poate semna nimic si toate hotararile de consiliu sunt parafate de un consilier juridic care lucreaza cu jumatate de norma.

"Sunt ilegale, va dati seama", spune  Aurelia Popescu, secretara, care s-a mutat in birou cu referentul agricol Tudorina Ungureanu. Nici ea nu mai are drept de decizie si toate actele care tin de acordarea dreptului de proprietate sunt blocate.

Din afara biroului lor se aud urletele primarului care le acuza ca stau toata ziua si fumeaza sau beau cafele. Tudorina Ungureanu plange. "De luni intregi ne terfeleste asa, ne face putori, javre, mafiote", spune femeia. Aurelia Popescu o completeaza: "Atmosfera e cumplita, traim numai cu distonocalm, ne acuza ca lucram pentru SRI. L-am dat in judecata".

Parerile oamenilor despre primar sunt impartite. Unii il sustin si spun ca nu au nimic cu el. "De cate ori vin la primarie reusesc sa-mi rezolv problemele, asa ca nu sunt de acord cu referendumul", spune Elena Raileanu.

Ion Bucur, un localnic care pana nu de mult a fost in greva foamei in fata primariei, sta cu o punga de documente in brate. "Sa-l schimbe. Il facem cioban la oi. Panait a venit la primarie sa faca afaceri pentru ai lui, nu sa ajute lumea. Eu am hotarare definitiva si nu-mi da pamantul".

Problemele s-au adunat, la fel si nemultumirile oamenilor. Consilierul Petre Prisacaru, profesor de istorie, spune ca primarul a devenit "foarte violent cu oamenii, ii injura, ii jigneste, pe preot l-a dat afara din primarie si l-a facut securist, l-a obligat sa puna steag la biserica, nu elibereaza adeverinte, certificate de proprietate."

Verificari de la prefectura

Edilul din Tortomanu ne primeste cu multa amabilitate. Isi pune esarfa tricolora si incepe sa explice ca in spatele campaniei impotriva lui sunt fostii securisti ai lui Ceausescu.

"Nu le convine ca Panait nu vrea sa intre in echipa mafiota care a pus mana pe bunurile comunei Tortomanu, nu suporta asta si, drept dovada, fostii securisti, actualii SRI-isti, umbla cu asemenea manevre ca sa-mi inchida mie gura", afirma sigur pe el primarul Panait.

Incercam sa discutam despre acuzatiile din cererea pentru referendum. Nu-i chip. Spune ca agentii sub acoperire, precum Petre Prisacaru si altii vor sa-l omoare. A fost chiar la CNSAS si a cerut dosarul dusmanilor din comuna, dar a fost respins politicos.

Prefectul de Constanta Danut Culetu a primit ieri solicitarea localnicilor din Tortomanu. Recunoaste ca a primit multe sesizari. A trimis, la cererea primarului, o echipa de control, dar dupa trei zile inspectorii au fost dati afara.

Prefectul spune ca va verifica daca sunt intrunite conditiile prevazute in legea administratiei locale. Pentru a elimina orice suspiciune legata de semnatarii petitiei, prefectul va verifica autenticitatea semnaturilor si apoi va urma procedurile legale.

 

Tortomanu sta pe un butoi de pulbere. Oamenii sunt nemultumiti si aduna semnaturi ca sa scape de cel pe care l-au ales de doua ori pana acum


Publicat de : ---
Data publicării: 16 Noi 2006 - 05:57
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=22086&titlu=Referendum_pentru_schimbarea_primarului