Opozitia, de doua ori mai agresiva [1]

Actuala Opozitie, PSD + PRM, este mult mai agresiva la acest debut de legislatura decit au fost, in lunile februarie–martie 2001, PNL, PD si PRM. In urma cu patru ani, pina la 11 martie, Puterea a fost interpelata de 66 de ori. Acum, de 148 de ori.

In primele doua luni de mandat, in 2001, PRM a avut in Camera Deputatilor cele mai multe intrebari si interpelari la adresa guvernantilor - 23. Statistic, pe locul doi s-a clasat PSD, cu 20 de interpelari. Nu este vorba insa de un paradox. Nu se poate spune ca parlamentarii partidului de guvernamint si-au „tras la raspundere“ de 20 de ori propriii ministri. 18 dintre interpelari au apartinut lui Petre Naidin, deputat care din start a intrat in disidenta fata de conducerea PSD. La vremea respectiva, surpriza a reprezentat-o numarul foarte mic de interpelari inaintate de PD - doar doua. Chiar si PNL, care in februarie 2001 avea un protocol de neagresiune cu PSD, a luat de zece ori la intrebari guvernul. In februarie-martie 2001, 14 din cei 27 de ministri au avut de raspuns la 43 de interpelari (cele mai multe adresate ministrului Finantelor, Mihai Tanasescu – noua), iar premierul Nastase, la sase.
Miclea si Flutur - cei mai atacati ministri

In februarie si in prima decada a lunii martie 2005, deputatii PSD au adresat 50 de intrebari si interpelari guvernantilor, iar PRM, 40. Chiar si partidele din arcul guvernamental au pus intrebari: 15 – PNL, 13 – PD, 11 – UDMR si opt – PUR. Premierului Tariceanu i-au fost adresate 12 interpelari, iar 20 de ministri au trebuit (si trebuie) sa raspunda la 131 de intrebari si interpelari. Cei mai „atacati“ ministri sint: Mircea Miclea – 18 interpelari, Gheorghe Flutur – 17 si Mircea Cinteza - 16. La polul opus, cei mai menajati ministri sint Mihai Voicu (secretarul general al guvernului) si vicepremierii George Copos, Adriean Videanu, ei avind de raspuns la o singura intrebare.
PSD considera Romania o tara de actionari

Pentru fostul partid de guverna-mint, care timp de 4 ani a avut „piinea si cutitul“ fiscalitatii in mina, modificarile preconizate de Cabinetul Tariceanu au generat cele mai multe nelinisti, materializate prin multe intrebari si interpelari. Situatia deducerilor suplimentare, regimul impozitarii meditatiilor, impozitarea tranzactiilor imobiliare, dublarea impozitului pe dividende, impozitarea indemnizatiei de risc maternal sint citeva dintre subiectele pentru care ministrii au fost chemati sa dea explicatii. Daca unele intrebari si interpelari sint justificate, altele, in schimb, au fost adresate doar pentru a cauta nod in papura guvernantilor. De exemplu, deputata Minodora Clivetti cere socoteala pentru impozitarea tranzactiilor imobiliare, considerind-o un atac la proprietate, desi este vorba doar de impozitarea tranzactiilor speculative. La rindul sau, deputatul Ioan Cindrea acuza dublarea impozitelor pe dividende, sustinind ca aceasta masura „va lovi milioane de romani care sint actionari la societati comerciale“, de parca Romania ar fi o tara de actionari. PSD s-a mai aratat interesat de probleme din agricultura, pensii, in timp ce PRM a atacat chestiuni punctuale din teritoriu.
Ministrul liberal, luat la intrebari de PNL

Dintre cele 15 intrebari adresate guvernarii de catre deputatii PNL, sase se refera la domeniul pastorit de ministrul liberal al Sanatatii, Mircea Cinteza. Ele vizeaza in special diferite contracte semnate de Casa de Asigurari de Sanatate, printre care si cele cu Euromedica. Deputatii PD nu si-au menajat nici ei un ministru propriu - Gheorghe Dobre, de la Transporturi - si au pus si ei intrebari ministrului Sanatatii, pe tema crizei din sistem. Rovinieta si situatia trenurilor din cadrul transportului de calatori au fost temele cu care democratii si-au luat la intrebari ministrul urmas al lui Basescu.
Publicat de : Lucian Gheorghiu
Data publicării: 14 Mar 2005 - 13:34
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2188&titlu=Opozitia__de_doua_ori_mai_agresiva