Vadim merge la cacealma [1]

Corneliu Vadim Tudor a renuntat la presedintia PRM, iar formatiunea pe care a condus-o vreme de 14 ani si-a schimbat titulatura in Partidul Popular Romania Mare.

Aceste evenimente imprevizibile s-au petrecut acum doua zile, la plenara Consiliului National al PRM. Miscarea a fost facuta de ochii Europei, cum sincer recunoaste deputatul Dumitru Dragomir. Eficienta politica va fi probabil egala cu zero. In primul rind pentru ca Vadim, acum presedinte onorific al PPRM, a dat asigurari ca de fapt el conduce formatiunea, deci Europa va trebui sa discute tot cu el. In al doilea rind, pentru ca un C.V. Tudor "cu fata umana" nu poate fi nicicum pe placul celor care altadata ii aplaudau initiativa judecarii pe stadioane a coruptilor. Fara indoiala, electoratul dur pe care se baza Vadim se va reorienta spre un alt partid, care va specula linia nationalista.
PRM si-a schimbat simbata denumirea in Partidul Popular Romania Mare (PPRM), decizia fiind luata, la propunerea presedintelui Corneliu Vadim Tudor, de Plenara Consiliului National al PRM. Anuntul a fost facut de vicepresedintele partidului, Lucian Bolcas.
In urma dezbaterilor si votului membrilor Plenarei Consiliului National, presedinte al Partidului Popular Romania Mare a fost ales deputatul Corneliu Ciontu, iar prim-vicepresedinte este senatorul Dorel Constantin Onaca.
S-a mai decis, la propunerea Biroului Permanent al partidului, sa se infiinteze functia de presedinte de onoare, senatorul Corneliu Vadim Tudor optind pentru aceasta functie.
"Europa asta vrea"
"Europa asta vrea", a explicat deputatul Dumitru Dragomir, precizind ca partidul se adapteaza ideilor europene. El spune ca Vadim ramine "sufletul partidului", pentru ca el l-a infiintat, si ca va fi consultat in legatura cu deciziile care vor fi luate. "Europa a vrut, si noi ne-am transformat intr-un partid popular modern. Cred ca Vadim Tudor a gindit foarte bine. Am mers pe mina lui si vom merge pe mina lui in continuare", a declarat Dragomir. C.V. Tudor prefata vineri schimbarea, spunind ca formatiunea politica pe care o conduce o sa isi asume, "in mod deschis", identitatea de partid conservator moderat, national, popular si crestin".
Intrebat despre evolutia negocierilor privind aderarea PRM la Partidul Popular European, el declara ca acestea sint pe un drum bun, ca din partea PPE exista o monitorizare pozitiva, dar si ca PRM va trebui sa faca o serie de compromisuri.
Acum presedinte de onoare al Partidului Popular Romania Mare (PPRM), Corneliu Vadim Tudor a declarat simbata, intr-o conferinta de presa, ca schimbarea denumirii partidului si optiunea sa pentru aceasta functie reprezinta "o miscare strategica". Referitor la optiunea lui pentru functia de presedinte de onoare, Vadim a explicat ca acest lucru nu trebuie interpretat ca o "retragere in linia a doua". "Eu conduc in continuare PPRM, dar nu mai am timp intotdeauna sa ma ocup de toti nebunii din filiale, de toate orgoliile locale si de toate certurile pe functii". El a recunoscut ca decizia de schimbare a numelui partidului este cea mai buna miscare pe care partidul a facut-o "pentru a da jos etichetele infame" puse PRM.
Politicienii nu cred
Presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, este de parere ca totul este "doar o schimbare de fatada", care nu are relevanta asupra fondului problemei. Liderul PD Emil Boc s-a marginit sa spuna un proverb: "Lupul isi schimba parul, dar naravul, ba!". Vicepremier si presedinte al UDMR, Marko Bela asteapta inca o minune: "Demisia PRM, dupa demisia lui Vadim".
Eugen Barbu, Mircea Musat si Vadim au fondat partidul
Partidul Romania Mare (PRM), copiind titlul revistei cu acelasi nume, a luat fiinta in vara anului 1991. Printre fondatori se numara Eugen Barbu, Mircea Musat si Corneliu Vadim Tudor. Partidul a fost inscris la tribunal pe 20 iunie 1991 si a reusit sa obtina 174 de posturi de primari la alegerile locale din 1992. A intrat in parlament la primele alegeri generale la care a luat parte, in septembrie 1992, obtinind 22 de fotolii de parlamentari. In anii 1993-1994 a sustinut in parlament, fara a intra la guvernare, PDSR-ul lui Iliescu. Aceea coalitie din care mai faceau parte PUNR si PSM a fost numita in presa vremii "patrulaterul rosu".
La alegerile din 1996, PRM a obtinut 27 de fotolii de parlamentar. In acelasi timp, presa internationala cataloga partidul ca fiind unul extremist, C.V. Tudor fiind deseori comparat cu Jirinovski, conducatorul celui mai extremist partid din Rusia. Alegerile din 2000 reprezinta maximul atins de PRM. A avut atunci 126 de senatori si deputati, iar presedintele partidului a intrat in turul doi al prezidentialelor, unde a fost invins detasat de Ion Iliescu.
In 2004, partidul a obtinut numai 13% la alegerile parlamentare, aflindu-se pe o panta descendenta. Liderul PRM, C.V. Tudor, a obtinut un scor sub cel al partidului.
Stelian Tanase: "Nu ajunge!"
"Schimbarea numelui si retragerea aparenta a lui Vadim sint mutari care nu ajung sa convinga PPE, pentru ca este clar ca mutarea a fost facuta si in aceasta directie europeana. Trebuia insa sa se intimple ceva pentru ca, in ultimele sondaje, PRM a ajuns la 7a. Vadim trebuia sa faca ceva sa opreasca declinul in plan electoral, dar si in plan politic. PRM a fost mereu in opozitie, insa toate partidele au declarat, in special dupa ultimele alegeri, ca nu colaboreaza in plan guvernamental si parlamentar cu PRM. Orice partid s-ar dezintegra la o asemenea incercare. Vor sa revina in sistem, vor la guvernare, asta-i parerea mea. Pina atunci insa trebuie sa faca si proba democratizarii, sa faca anumite gesturi politice, sa accepte institutiile democratice si jocul democratic. E un prim pas, dar nu ajunge", a declarat ieri analistul politic Stelian Tanase.
Ion Cristoiu: "Totul depinde de forta lui Vadim"
Gazetarul Ion Cristoiu nu crede ca deciziile adoptate de PRM la sfirstul saptaminii trecute sint suficiente. "Din declaratiile partidelor se vede deja o anumita neincredere in disponibilitatea lui Corneliu Vadim Tudor de a se retrage definitiv din viata partidului. Indiferent de prevederile din statut, indiferent de prerogativele presedintelui de onoare, totul depinde de forta lui Vadim de a nu se amesteca in viata partidului, de a nu mai vorbi in numele lui. Din acest punct de vedere, un enorm dezavantaj pentru schimbarea imaginii partidului il va constitui postura lui Corneliu Vadim Tudor, de sef de reviste si de ceea ce el numeste moderator de televiziune. Mai mult ca sigur, el nu se va stapini sa nu fie si interesant in scris si pe micul ecran, si astfel toate iesirile sale vor fi nu ale publicistului si scriitorului, ci ale presedintelui de onoare. Singura solutie salvatoare pentru partid ar fi ca domnul Corneliu Ciontu sa intre in polemica publica cu Vadim. E greu insa de crezut ca se va intimpla asta. In plus, ceea ce s-ar putea cistiga in planul reabilitarii PRM ca imagine interna si externa se va pierde insa in plan electoral daca Vadim se disociaza de partid. Capitalul electoral tine de Vadim, iar un Vadim "de treaba" are un impact negativ in electoratul PRM", a declarat Ion Cristoiu.
"Tribunul" intra pe furis pe piata media
Corneliu Vadim Tudor a afirmat, printre altele, ca isi va rezerva timpul liber pe care il are pentru ca nu mai este presedintele PRM, conducerii unui nou post de televiziune, "al partidului", si anume Cosmos TV. La sfirsitul lunii trecute, EVZ anunta primirea licentei pentru Cosmos TV si Cosmos FM de catre o firma patronata de Ciprian Tanasescu, fiul presedintelui filialei Ilfov a Partidului Romania Mare. La acel moment, ziarul nostru a demonstrat legaturile dintre patronul de la Cosmos TV si PRM. Tatal acestuia a negat legatura dintre viitoarea televiziune si partid, dar ea a fost recunoscuta simbata chiar de C.V. Tudor.
Vadim a mai spus si ca va modera o emisiune: "Imi pare rau pentru posturile dvs. de televiziune, dar o sa va radem tot ratingul, pentru ca in fiecare seara voi face eu un talkshow. Voi fi in fiecare seara in studio si voi aborda problemele grave ale societatii romanesti".
Ciontu: "Gasim noi ceva"
Legea audiovizualului interzice insa ca un parlamentar sa fie moderatorul unei emisiuni sau sa fie invitat permanent la un talkshow. "La ora actuala, dupa legile in vigoare, nici un ales nu poate sa modereze emisiuni tv sau radio, ori sa fie invitat permanent. Conform cu aceasta lege, domnul Cioroianu, Adrian Paunescu si fostul primar de la Mogosoaia, Dan Claudiu Tanasescu, au fost nevoiti sa-si inceteze aparitiile", spune Attila Gasparik, presedinte interimar al CNA. Legat de faptul ca Vadim Tudor a identificat Cosmos TV ca apartinind partidului pe care l-a condus pina simbata, Attila Gasparik considera ca aparitia PRM pe piata media a fost facuta "pe furis". "Consider ca era mult mai cinstit daca spuneau de la inceput ca va fi un post al PRM, ar fi primit si in acest caz licenta. Nu inteleg de ce, dupa 15 ani, trebuie sa vina cineva pe furis in media. Membrii CNA afla astfel din presa cui au dat licenta. Nu este ceva ilegal, dar este putin imoral", a continuat Gasparik.
Corneliu Vadim Tudor nu a putut fi contactat, in schimb EVZ a discutat cu Corneliu Ciontu, noul presedinte al fostului PRM, transformat in Partidul Popular Romania Mare.
Circ la TV
"Daca CNA va mentine aceasta aberanta decizie, va exista un alt moderator. E o chestiune care oricum urmeaza sa se reglementeze cu CNA. O sa avem grija sa nu incalcam legea. Gasim noi ceva. Nu o sa fie in studio in fiecare seara, o sa fie o data la doua seri. Si vor veni si alti lideri ai partidului nostru", a declarat Ciontu. Daca va beneficia de cit mai multe aparitii la Cosmos TV si Cosmos FM, in limita permisa de lege, Corneliu Vadim Tudor are toate sansele sa "faca rating". Pe 8 martie, "Tuca Show" unde era Vadim invitat a batut alte doua emisiuni, una la care se afla Calin Popescu-Tariceanu si alta la care era Mona Musca. Pe intervalul orar in care cele trei emisuni s-au suprapus, Vadim a atins 4,9 puncte de rating in timp ce Tariceanu si Musca au avut 2,9, respective 0,7.
In ceea ce priveste emisiunile politice, publicul romanesc a demonstrat de multe ori ca este interesat de invitati "exotici" ca C.V. Tudor sau Gigi Becali, decit de emisiuni serioase. Pina si exclusivitatea cu Traian Basescu de la Washington nu a adus foarte mult public pentru "Nasul" lui Radu Moraru. Desi se aminase meciul Steaua-Villarreal, cele 45 de minute cu presedintele Romaniei nu au avut decit 2,9 puncte de rating, adica in jur de 300.000 de telespectatori.
"Specialistul"
De proiectul Cosmos TV se ocupa in acest moment Silviu Prigoana, care a declarat zilele trecute pentru EVZ ca trebuie sa "dea la cheie" televiziunea pe 31 martie. De la acesta am aflat ca proiectul, care a costat 500.000 de euro, prevede echiparea a doua regii de emisie, precum si semnarea de contracte pentru difuzare in plan national, dar si retransmisie pe plan european si chiar peste ocean printr-o firma a sa.
Publicat de : EVZ
Data publicării: 14 Mar 2005 - 12:42
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2167&titlu=Vadim_merge_la_cacealma