"Romania poate juca rolul de lider in securizarea Marii Negre" [1]

Interviu in exclusivitate, realizat de corespondentul EVZ in SUA, Adina Sadeanu

Afirmatia ii apartine lui Ron Asmus, reputat analist de politica externa, director executiv al German Marshall Fund of the United States
A fost unul dintre avocatii si arhitectii largirii spre est a NATO. A fost consilier de incredere al fostului secretar de stat al SUA, Madeleine Albright, si adjunct al asistentului pe probleme de securitate europeana in administratia Clinton. Distins cu nenumarate premii, renumitul analist Ron Asmus explica, intr-un interviu acordat in exclusivitate "Evenimentului zilei", ce inseamna securizarea Marii Negre si ce rol are Romania in acest proiect.
Ministrul roman de externe, Razvan Ungureanu, afirma recent ca Marea Neagra reprezinta un punct-cheie pentru securitatea Europei, fiind o ruta cu "riscuri asimetrice" si "conflicte inghetate". Care ar fi, in opinia dumneavoasta, aceste riscuri si cum ar putea Romania sa contribuie la reducerea lor?
Cred ca interesul strategic crescind pentru Marea Neagra are la baza mai multe motive. Exista aici o fereastra de oportunitate unica de a incerca sa extindem democratia si libertatea in aceasta regiune. Am evita astfel raspindirea unor riscuri dinspre Orientul Mijlociu spre Europa prin aceasta regiune a Marii Negre. Atentia de care se bucura acum Marea Neagra este legata atit de dorinta de a extinde zona de stabilitate europeana - de la Romania si Bulgaria catre est, in Caucaz -, cit si de Orientul Mijlociu. Ideea este de a stabiliza aceasta regiune, acum cind noi, SUA, inca mai putem.
Care ar fi, concret, pericolele ce pot izbucni din aceasta regiune?
Traficul de arme de distrugere in masa, de persoane, crima organizata, toate tranziteaza intr-un fel Marea Neagra. Citi nu afirmau acum citiva ani ca Romania nu are nevoie de NATO pentru ca totul era OK in regiune?! Dar a trebuit sa ne asiguram ca stabilizam regiunea inainte de a avea o criza. Acela a fost un exemplu de politica externa si diplomatie inteligente. Integrarea Turciei si a Caucazului ar fi al treilea mare val de integrare euro-atlantica. Acesta este un proiect la fel de mare ca integrarea Romaniei in NATO, un proiect care la vremea lui a fost considerat nebunesc. Acum sint oameni care spun ca trebuie sa integram Ucraina, Georgia si restul regiunii in comunitatea internationala, pentru a putea trai cu totii intr-o lume mai buna. Altfel, riscam o criza.
"Mai degraba investitie, decit cost"
Dincolo de aspectele politico-strategice, care ar fi rolul Romaniei in acest proiect?
Intotdeauna SUA au sperat ca noii membri NATO nu vor trinti usa in urma lor, ci se vor uita mai departe in regiune, cautind stabilitatea acesteia. Iar Romania exact asta face acum: priveste dincolo de propriile granite si propria securitate. America a aplaudat faptul ca Romania s-a ridicat in picioare si a sustinut ca vrea sa fie lider in regiune, sa contribuie la raspindirea securitatii si democratiei in zona. Daca Romania va plati un pret pentru asta, cred ca este in interesul sau, pentru ca este si in beneficiul sau sa existe un climat de stabilitate si securitate. Cred ca este o investitie, mai degraba, decit un cost.
Care ar fi costurile pe care trebuie sa le suporte Romania?
Intrebarea am primit-o si invers: cit i-a costat pe contribuabilii americani integrarea Romaniei in NATO? Exista intotdeuna un pret care trebuie platit. Este pretul pe care contribuabilii americani l-au platit sa se asigure ca nu incepe un razboi in Europa centrala si de est. Acest lucru face din Romania un actor important in regiune. Uneori, glumesc despre largirea NATO si spun ca a fost "actul suprem de prevenire a unei crize". A fost un lucru foarte inteligent sa asiguram pacea in Europa centrala si de est la un pret foarte mic dupa razboaiele din Balcani. A fost o investitie in securitatea voastra si a noastra. Eforturile Poloniei si ale Romaniei de a asigura pacea in regiune sint ceea ce mentine NATO ca alianta puternica. Integrarea voastra in NATO si UE are de-a face nu numai cu asigurarea stabilitatii Romaniei, dar si cu extinderea proiectului de stabilizare a regiunii. Am vrea ca toti aliatii nostri sa faca la fel.
"Este o oportunitate pentru voi"
Ati afirmat ca Romania poate sa joace rolul de lider in regiune. Cum?
Polonia a jucat rolul de lider in definirea politicii Uniunii Europene si a NATO in privinta Ucrainei. Si Romania poate sa joace acest rol, aflindu-se in grupul principal al membrilor NATO care vor sa se implice in dezvoltarea unei strategii cu privire la Marea Neagra. Nu avem azi o strategie clara in aceasta regiune. Romania este printre putinele tari care au exprimat clar aceasta necesitate, iar cineva trebuie sa-si asume rolul de lider. Efortul este mai credibil daca vine din partea unei tari din regiune, ca Romania. Ai nevoie de o tara din regiune care sa faca asta si care sa aiba si credibilitatea conferita de apartenenta la NATO. Nu putem astepta tot timpul sa se dea tonul de la Washington sau Bruxelles. Mi se pare foarte incurajator faptul ca Romania spune ca trebuie sa avem o strategie de stabilizare a regiunii Marii Negre. Romania poate fi intre tarile care conduc efortul in regiunea Marii Negre. Este o oportunitate pentru voi.
Problema Transnistriei
Tot ministrul de externe afirma recent ca Romania poate oferi "expertiza in regiune" si poate contribui la mobilizarea structurilor europene pentru rezolvarea unor "conflicte inghetate", precum cel din Transnistria. Insist: Cum anume?
Daca as fi rege pentru o zi si as putea sa-mi indeplinesc trei dorinte in privinta strategiei pentru Marea Neagra, prima ar fi rezolvarea unor conflicte precum cel din Transnistria, din Abhazia si Nagorno Karabah. Ele nu sint inghetate, sint foarte reale si erodeaza societatile respective ca un cancer. Nu vom reusi sa atragem aceste tari decit atunci cind vom rezolva aceste conflicte.
Sa ne referim punctual la Transnistria.
Conflictul din Transnistria exista de peste un deceniu si nimeni nu i-a dat prea multa atentie. Tari precum Romania ne pot ajuta sa intelegem astfel de conflicte si sa construim o strategie. Cred ca "revolutia portocalie" din Ucraina a deschis o fereastra care poate ajuta in problema Transnistriei. Uneori, desi Moldova este in Europa, daca citesti ziarele ai impresia ca e pe alta planeta. Ceea ce a impresionat in abordarea presedintelui Traian Basescu a fost urmatorul lucru: el a aratat clar ca nu doreste sa se rezume doar la faptul ca Romania este membra NATO si va intra in UE, ci ca si-a pus problema rolului pe care tara dv. il poate avea in zona. Cred ca acest lucru este vazut foarte bine la Washington.
"Daca Rusia vrea sa coopereze cu America, bine, daca nu..."
Cum ar trebui sa abordeze Romania relatiile cu Rusia, in acest context al securizarii Marii Negre si al stabilitatii in regiune?
Atunci cind vine vorba de Rusia, este responsabilitatea SUA si a Uniunii Europene sa se implice, cu atentie, in mod egal. Vom crea stabilitate pe granita de vest si asta este cel mai bun lucru la care Rusia poate spera. Provocarea actuala este stabilizarea flancului sudic al Rusiei. Amenintarile din Orientul Mijlociu sint un pericol nu numai pentru SUA, ci si pentru Rusia. Trebuie sa convingem Rusia ca este mai bine sa coopereze cu noi, Statele Unite, pentru a crea stabilitate si a rezolva aceste conflicte, decit sa le ignoram, sa le manipulam sau sa le folosim in scopuri geostrategice. Cumva, trebuie sa cream o noua mentalitate in Rusia, care o va face sa lucreze cu noi pentru un scop comun, acela al stabilitatii in flancul sau sudic. Rusii trebuie sa realizeze ca vor beneficia din aceasta stabilitate, sa nu creada ca vor fi marginalizati sau ignorati ca jucator important. Trebuie sa fim clari: daca Rusia vrea sa coopereze cu noi, bine, daca nu, va trebui sa gasim alte modalitati. Sper insa ca Rusia va fi parte din acest proiect.
Va asteptati la rezistenta din partea celor care nu vor stabilitate in regiune? Unde ar putea duce un eventual conflict intre doua viziuni diferite cu privire la securizarea Marii Negre?
Situatia seamana cu cea din anii '90. O idee mareata este pusa pe masa si se spune ca in acea directie trebuie sa mergem. SUA se apropie de sprijinul acestei strategii pentru Marea Neagra. Trebuie sa convingem insa si marile puteri europene. Avem nevoie de o coalitie vestica unita. Cind o vom avea, vom putea convinge Rusia. Negocierile vor fi serioase abia atunci cind un vest unit va convinge Rusia de valabilitatea acestei idei. Rusii nu ne vor lua in serios decit atunci cind vor vedea ca noi luam aceasta idee in serios. Urmatorii doi ani vor fi vitali pentru asamblarea acestei coalitii. Dar acest lucru nu se va intimpla peste noapte, este un proiect de zece ani sau mai mult. Pozitia Romaniei este o veste foarte buna in acest context.
"Rusia ar putea fi o influenta destabilizatoare in regiune"
Nici o voce europeana nu a sustinut ideea securizarii Marii Negre cu taria cu care o fac SUA. Cum va explicati acest fapt?
Cred ca dezbaterea in SUA este mai avansata decit in capitalele europene. Dar am calatorit prin aceste capitale si vad ca Marea Neagra este o chestiune care trebuie discutata. Eu vad trei factori care ii fac pe europeni sa reevalueze abordarea lor: stabilizarea Europei, a Orientului Mijlociu si posibilitatea ca Rusia sa fie o influenta destabilizatoare in regiune.
Proiectul securizarii Marii Negre va aduce importante trupe americane pe teritoriul Romaniei si va antrena investitii mai mari in echipamente militare?
Decizia de a avea baze militare americane pe teritoriul Romaniei tine de mai multi factori. Cel legat de securizarea Marii Negre este doar unul dintre ei. Eu cred ca SUA trebuie sa aiba baze militare acolo, independent de chestiunea Marii Negre. La un moment dat, Romania era la periferia unei Europe stabile si democratice. Acum este aproape de centrul acestei harti, daca ne gindim la un al treilea val de integrare euro-atlantica. Romania devine un aliat din ce in ce mai important, este in centrul a din ce in ce mai multe lucruri pe care vrem sa le facem.
Publicat de : Adina Sadeanu
Data publicării: 14 Mar 2005 - 12:39
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2165&titlu=__Romania_poate_juca_rolul_de_lider_in_securizarea_Marii_Negre__