Dupa discutia Basescu-liberali, Geoana vorbeste de guvernare [1]

Puiu Hasotti (PNL):
Intre PNL si Basescu nu mai este nici o legatura

. PNL nu face pace cu presedintele pentru ca nu este vorba de pace sau razboi

Mircea Geoana (PSD):
Anticipatele pot fi declansate si jucatorul determinant este PSD. Nu se poate face o majoritate importanta fara noi

Când doi se cearta, FSN-ul câstiga
Traian Basescu s-a autodefinit: „PRESEDINTE JUC~TOR“. Dar ce mai joaca seful statului in acest moment? Elementele surpriza sunt la ordinea zilei sau ma rog prime-time-ului in traiectoria politica a lui Basescu, asa incat este destul de greu de inteles traseul pe care l-a ales seful statului intre celebra deja axa Washington-Londra-Bucuresti, pe de o parte, si Uniunea Europeana care tocmai ne-a netezit drumul dar ne-a si urecheat putin, promitand monitorizare stricta asupra Romaniei. Ca si cum nu ar fi de ajuns atatea influente, ce s-ar mai intampla daca Basescu ar mai tine cont si de opiniile unora precum Cozmin Gusa, un fost apropiat al actualului presedinte care recent relua ideea reorientarii politicii externe romanesti inspre Rusia? Singurul lucru cert in toata joaca prezidentiala este ca Basescu a ales, curajos, sa joace cu toate cartile pe masa. Asa incat ultima sa miscare, propunerile surpriza ale lui Claudiu Saftoiu si George Maior la SIE si respectiv SRI, ridica un mare semn de intrebare. Asistam oare la o reorganizare a FSN-ului? Indiferent de raspunsul la aceasta intrebare cert este ca scena politica se pregateste de un cutremur. PD negociaza cu PSD, PSD se pregateste de anticipate, liberalul Hasotti anunta ca PNL-ul nu mai are nici o legatura cu Basescu, desi partidul este implicat intr-o puternica lupta interna intre disidentii apropiati Cotroceniului si cei din aripa Tariceanu, Legile securitatii sunt blocate in Guvern, iar UDMR si-a radicalizat discursul. Deci? Vaya con Dios, Romania!

Liderul social-democrat Mircea Geoana a sustinut in urma cu doua zile la Bacau, ca alegerile anticipate pot fi declansate si „jucatorul determinant“ este PSD, pentru ca detine „cheia de control“, aceasta constând în faptul ca reprezinta cel mai mare grup parlamentar, transmite Mediafax. „Aceasta guvernare si-a epuizat mandatul dupa aderarea la UE si avem obligatia sa pregatim prin toate mijloacele, chiar prin anticipate, o guvernare stabila si coerenta. Anticipatele pot fi declansate si jucatorul determinant este PSD, pentru ca avem cheia de control si întelegem sa o folosim cu întelepciune.

Cheia consta în faptul ca suntem cel mai mare grup parlamentar si nu se poate face o majoritate importanta fara noi“, a spus presedintele PSD. Geoana a aratat, totodata, ca social-democratii cauta parteneri si aliati si în afara politicului, inclusiv în rândul sindicatelor.

Hasotti: PNL si Basescu, paraleli
Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a declarat, ieri, ca „între PNL si Traian Basescu nu mai este nici o legatura“. „În nici un caz PNL nu va cere pace lui Basescu, pentru ca nu este vorba de pace sau razboi. Între PNL si Basescu nu mai este nici o legatura“, a afirmat Hasotti. Declaratia a fost facuta in contextul in care Traian Basescu s-a întâlnit, saptamâna trecuta, cu premierul Calin Popescu Tariceanu si alti patru liberali - Decebal Traian Remes, Crin Antonescu, Puiu Hasotti si Gheorghe Flutur - însa discutiile nu au avut un rezultat concret, conform cotidianului „Gândul“. Intâlnirea a avut loc martea trecuta, la Vila Lac 3, a fost intermediata de Mircea Dinescu si a durat peste doua ore, timp suficient pentru liderii PNL si pentru Basescu sa se dueleze verbal. Seful statului a ridicat problema alegerilor anticipate, dar Tariceanu a raspuns ca are de dus pâna la capat un mandat de patru ani. La un moment dat, unul dintre liberali l-a întrebat pe Basescu daca are ceva sa-si reproseze. „Raspund eu - ar fi intervenit Crin Antonescu - ca nu a distrus PNL si ca nu l-a dat jos pe Tariceanu“, iar Basescu a râs. Când i s-a repetat întrebarea, seful statului a raspuns, tot râzând: „N-ati auzit ce-a zis Crin?!“. La rândul lui, presedintele i-a spus lui Tariceanu ca, daca mai continua cu atitudinea de pâna acum, va fi responsabil de distrugerea Aliantei. Basescu a spus din nou ca nu-l intereseaza sa-si faca un partid, dar i-a certat pe liberali pentru insistenta cu care îsi clameaza intentia de avea un candidat propriu la Presedintie. Potrivit cotidianului, singurul lucru care a parut batut în cuie, dupa întâlnirea de la Vila Lac 3, era ca presedintele va avea o întâlnire comuna cu PNL si cu PD menita sa rezolve problemele dintre cei doi parteneri de guvernare. Însa nici aceasta întrevedere nu va mai avea loc, dupa ce Basescu l-a propus pe senatorul PSD George Maior la sefia SRI. Ulterior acestei intalniri majoritatea celor prezenti au infirmat-o. Insa liderul liberal Crin Antonescu a precizat ca reuniunea a existat insa nu a fost una oficiala, ci una intre oameni politici care se cunosc de multa vreme si tocmai de aceea nu a dorit sa detalieze. El a mai adaugat totusi ca aceasta nu a fost initiativa PNL sau a premierului. Pe de alta parte liderul deputatilor PD Cristian Radulescu a mentionat ca nu vede nimic in neregula cu o astfel de intalnire intre seful statului si alti lideri politici.

PNL, sfåsiat intre doua Palate
Liderii a noua filiale PNL din Muntenia au elaborat o rezolutie, care va fi prezentata Delegatiei Permanente a partidului si care prevede „tratarea tuturor cazurilor de indisciplina din partid cu aceeasi exigenta“, a declarat, ieri, liderul PNL Arges, deputatul Adrian Miutescu, conform Mediafax. Asta in contextul in care PNL Bucuresti a decis, saptamâna trecuta, sa recomande filialelor de la Sectoarele 2 si 5 excluderea lui Theodor Stolojan, respectiv a lui Valeriu Stoica din partid, disidentii apropiati presedintelui.

Totodata, cele doua filiale PNL au amânat deciziile privind excluderea fostilor lideri de partid. Cazurile Stolojan si Stoica ar putea fi discutate si la sedinta Delegatiei Permanente a PNL care va avea loc sâmbata, la Cluj. Tot atunci ar putea fi discutata si o propunere privind excluderea din PNL a deputatilor Raluca Turcan si Cristian Boureanu pentru declaratiile publice împotriva deciziilor partidului, precum si retragerea sprijinului politic pentru seful Cancelariei premierului, Aleodor Frâncu si pentru deputatul Titu Gheorghiof, pe motiv ca au colaborat cu fosta Securitate. Deasemenea, se asteapta din partea Comisiei de Etica a PNL un punct de vedere în cazul Dinu Patriciu pentru declaratiile acestuia referitoare la o alianta cu PSD, deoarece fililala Prahova nu l-a sanctionat. Deputatul Cristian Boureanu s-a declarat, ieri, surprins de faptul ca liderii PNL l-au convocat la sedinta Delegatiei Permanente pentru a-l exclude din partid, de vreme ce el este suspendat din formatiunea liberala. El a precizat ca nu va participa la sedinta deoarece nu se va afla în tara.

Gusa: As putea sa-l sprijin pe Basescu
Liderul PIN, Cozmin Gusa, a declarat, ieri, ca nu are nici o retinere în a-l sprijini public si politic pe Traian Basescu „pentru fiecare lucru pe care-l face si care este de folos României“. Asta in contextul in care Gusa este unul dintre cei mai aprigi critici ai presedintelui. De altfel, este de amintit cea mai recenta declaratie a sa in care critica orientarea politicii externe romanesti si preciza ca Romania ar trebui sa se indrepte spre Rusia si nu spre axa lui Basescu. Afirmatia liderului PIN a venit imediat dupa ce acesta a incheiat o alta vizita in Rusia in care a initiat si un grup de lucru comun cu un partid rusesc. Liderul PIN a negat, tot ieri, faptul ca ar avea o relatie proasta cu presedintele Traian Basescu. „Nu avem nici o relatie în momentul acesta. Nu vorbim, dar nu ne-am certat la modul personal. Despartirea a fost din cauza actiunilor politice pe care el le-a promovat public si cu care eu nu am fost de acord“, a declarat Gusa. Întrebat daca se simte în competitie cu actualul presedinte datorita faptului ca si-a anuntat candidatura la Presedintie la alegerile care vor avea loc în anul 2009, Gusa a raspuns negativ. Liderul PC Sabin Cutas a anuntat la Botosani ca partidul pe care il reprezinta are toate sansele sa se retraga de la guvernare incepand cu 1 ianuarie 2007. „Noi am decis ca termen-limita 1 ianuarie, momentul când vom iesi din actualul guvern. Probabil, va trebui gasita o noua majoritate parlamentara, pentru ca e mult de munca în continuare. Actuala coalitie nu mai are cum sa functioneze“, a precizat Cutas.


Publicat de : Claudia Cristofan
Data publicării: 29 Sep 2006 - 05:49
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=21167&titlu=Dupa_discutia_Basescu_liberali__Geoana_vorbeste_de_guvernare