PSD se reformeaza, dar nu se schimba [1]

Asa cum am prevazut imediat dupa alegerile din decembrie, reforma in PSD s-a incheiat inainte de a incepe. A aparut un nou post in structura de conducere, cel de presedinte executiv, spre a-i acomoda pe domnii Ion Iliescu (care se indreapta, fara contracandidat, catre fotoliul de presedinte) si Adrian Nastase, “retrogradat” ca urmare a pierderii puterii.

Nu cred ca exagerez daca afirm ca aceasta incremenire a PSD in propriul proiect, chiar daca tine de esenta nedemocratica a acestei organizatii, a fost mult facilitata de asaltul dat de presedintele Traian Basescu. Punand permanent sub presiune partidul si amenintand cu organizarea de alegeri anticipate, presedintele i-a obligat pe liderii PSD sa-si tempereze elanurile razboinice si sa se aseze cuminti in spatele dlui Ion Iliescu, perceput ca unicul reper care poate asigura partidului, prin priza sa la o parte din electorat, acel minimum de 25% din voturi care i-ar scuti pe social-democrati de griji, in orice conjunctura.
E o chestiune de tactica politica pe care presedintele ar fi trebuit sa o stie: atunci cand agresezi un sistem aflat in criza, acesta are tendinta naturala de a se coagula rapid intr-o structura de lupta, chiar daca interesele individuale ale componentilor sunt divergente.
Fireste, n-am de gand sa ii reprosez presedintelui ca nu a dat timp social-democratilor sa se reformeze. Presedintele nu este o dadaca a partidelor, iar singura limita a demersurilor sale este Constitutia. Cata vreme nu o incalca (si, deocamdata, a spus Curtea Constitutionala, nu a incalcat-o), poate face ce crede de cuviinta pentru binele tarii.
E numai si numai vina PSD ca a asteptat, practic, sa piarda puterea pentru a se moderniza si pune de acord cu exigentele europene.
E numai si numai vina PSD ca n-a gasit, chiar si intr-o situatie de criza ca aceasta, o solutie mai buna decat incremenirea intr-o solutie simpla: transferarea raspunderii pe umerii dlui Ion Iliescu. Insa, daca dl presedinte Basescu a sperat ca va impinge PSD in colaps, anuntand alegeri anticipate, s-a inselat. Partidul s-a inchis in propria carapace.
Mai grav este ca spectrul stangii ramane in continuare ocupat de cei pe care insusi viitorul presedinte al PSD, dl Ion Iliescu, i-a definit drept “capitalisti de cumetrie”. Adica, nici capitalisti, nici socialisti, ci oligarhi politici, care au guvernat asa cum au guvernat (prost, in opinia mea) si au pierdut cea mai importanta batalie a Romaniei: batalia pentru credibilitate.
In PSD raman, asadar, aceleasi figuri. Tot dl Miron Mitrea, tot
dl Dan Ioan Popescu, tot dl Octav Cozmanca, tot dl Mircea Geoana. Sincer sa fiu, nu stiu cum doreste acest partid sa ne convinga ca e altul, ca s-a schimbat, daca, in afara de dl Ion Iliescu (care nu e prea nou nici domnia sa), nu a schimbat nimic. Cum putem noi crede ca va face alta politica, daca oamenii cu care se prezinta sunt aceiasi care au facut, pana la alegeri, politica pe care o stim cu totii? Cum putem noi crede ca e capabil sa ii sanctioneze pe cei care au gresit fata de tara, daca e incapabil sa ii elimine pe cei care au gresit fata de partid?
PSD va continua, prin urmare, social-democratia cu parapon si fite, in care oamenii de la conducere sunt social-democrati numai in masura in care au functii. Caci toata batalia data in subteranele partidului nu a vizat nici eficientizarea politica a acestuia, nici recastigarea propriului electorat, de stanga. Ci numai si numai functiile! Dl Geoana e social-democrat numai daca e vicepresedinte, dl Tanasescu, la fel, dl Dan Ioan Popescu, mai modest, doar daca e presedintele organizatiei de Bucuresti. Or, noi stim ca partidele social-democrate, nu numai cele din Europa, dar si cele de la noi (dinainte de 1947), sunt partide de activisti, de oameni modesti, care cred intr-o idee. Structura unui partid social-democrat modern e minimala si flexibila, deschisa catre teritoriu si catre baza sindicala a miscarii politice. PSD, insa, ramane ceea ce a fost si este, cu atat mai mult cu cat structurile din teritoriu, ca si cele sindicale, par “clonate” dupa organizatia centrala.
Pe scurt, in PSD reforma ramane o iluzie. Sa vedem cati alegatori se vor mai multumi cu iluzii.
Publicat de : RAZVAN VONCU
Data publicării: 11 Mar 2005 - 09:57
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2087&titlu=PSD_se_reformeaza__dar_nu_se_schimba