"Au venit cu ideile lor si au plecat cu ale noastre" [1]

Reuniunea conducerii PSD cu presedintii de organizatii a fost una "cu final fericit", dupa cum s-a exprimat, miercuri seara, Adrian Nastase.

Happy end-ul a fost pentru conducere si mai putin pentru sefii de organizatii care, conform lui Nastase: "Au venit cu ideile lor si au plecat cu ale noastre". Viteji la ora 11, cand au ajuns la sediul din Kiseleff, revolutionarii de partid au luat-o la goana, dupa cele aproape 10 ore de sedinta. Dimineata, Marian Oprisan (Vrancea), Liviu Dragnea (Teleorman), Nicusor Constantinescu (Constanta) si alti semnatari ai diverselor declaratii si documente din ultimele zile, pareau pusi pe fapte mari si incropeau in poarta PSD diverse scheme de restructurare a partidului, astfel incat, de la un minut la altul se infatisa o alta viziune a viitorului PSD, cu alte echipe si alte programe. Desfasuratorul de sedinta i-a linistit insa pe mai toti razboinicii, care au trebuit sa astepte cuminti sa le vina randul la cuvant, in ordine alfabetica, la fel ca in clasele primare. Dupa orele parca nesfarsite de audieri, presedintii au iesit ingroziti ca dau din nou ochii cu presa si, cei mai multi, au preferat sa se prelinga de langa ziaristi. Cativa din eroii de dimineata au spus sec ca "va avea loc o conferinta de presa si veti fi informati", in timp ce alti doi, trei au vorbit fara sa spuna practic nimic despre "unitatea" PSD si "utilitatea discutiei".
Iliescu a sarit la gatul lui Rus
Una din temele centrale ale discutiei a fost aparitia in mass media a diverselor pareri despre reformarea PSD. Ion Iliescu a avut o inclestare mai dura cu Ion Rus. Fostul presedinte al PSD i-a reprosat lui Rus ca, in declaratia de la Cluj, s-a ocupat de problemele generale ale partidului, si nu de cele zonale. Surse din partid spun ca Iliescu l-a luat tare pe Rus la intrebari, analizand practic acele pasaje din declaratie in care semnatarii se refera la Ion Iliescu ca la un lider incapabil sa modernizeze partidul si pe acelea in care se vorbeste despre greselile fostului sef al statului. "Nu vad nicaieri vreo referire la problemele voastre din Transilvania. Daca sunteti un grup zonal de ce nu va ocupati de problemele voastre de acolo?", i-ar fi reprosat Iliescu lui Rus. Cu vocea gatuita de furie, Iliescu i-a imputat si ca, in declaratiile publice, l-a trimis "la lada de gunoi a istoriei". Nici Nastase nu a fost prea incantat de demersul colegilor sai, spunand ca nu a stiut nimic de el si ca era firesc sa i se spuna si lui, nu sa fie prins pe picior gresit de presa. Ceilalti initiatori de dezbateri publice, Victor Ponta, Marian Oprisan si Liviu Dragnea au primit si ei cate un perdaf, recomandandu-li-se sa mentina dezbaterea in interiorul partidului si sa nu mai faca motiuni. "A existat o discutie despre cat de mult scoatem in afara partidului dezbaterile din interiorul partidului", a sintetizat Nastase toate aceste discutii, apreciind ca solutia este undeva la mijloc, ceea ce tradus inseamna sa nu se mai discute in presa decat cu instiintarea prealabila a conducerii. "Nu trebuie sa intram intr-o zona de autoflagelare publica. Multi colegi au inteles ca discutia fata in fata ramane cel mai bun mod de a clarifica lucrurile", a mai adaugat Nastase, la final.
"PSD nu are nevoie de tutela"
Problema sefiei PSD pare a se fi rezolvat. Adrian Nastase ramane presedinte pana la Congres, probabil si dupa aceea, facand echipa cu Ion Iliescu. Pentru a i se gasi loc lui Ion Iliescu, statutul va fi modificat, pentru ca fostul sef al statului nu vrea sa se complaca intr-o situatie de tipul Cozmanca, adica sa aiba o functie nestatutara. Iliescu nu vede cu ochi buni o competitie la scena deschisa intre cei care doresc sa puna mana pe sefia partidului. Intrebat daca vor fi mai multi candidati, cu mai multe platforme, la Congres, Iliescu a raspuns: "Aceasta formula care s-a adoptat candva la FSN s-a dovedit a fi o formula gresita, care a generat atunci fractionarea acestuia. Nu aceasta este calea. Noi trebuie sa folosim toata capacitatea intelectuala pentru o actiune comuna, unitara, in elaborarea noilor documente de partid". Apoi Iliescu a reprosat presei ca trateaza problema modernizarii PSD in mod "pueril", pentru ca insista prea mult pe chestiunea viitorului presedinte al partidului. El a evitat sa spuna clar daca va candida sau nu pentru postul de presedinte al PSD. Si Nastase parea destul de iritat de insistenta cu care ziaristii vorbesc de o competitie intre el si Ion Iliescu pentru suprematia in partid, identificand in asta o strategie a dreptei care vrea ca partidul sa se scindeze: "Sunt o serie de ziaristi care ma tot impung ca nu am actiune suficient de barbateasca, ca nu dau cu pumnul in masa, ca nu rup scaunele, masa si asa mai departe... Dragi prieteni, sa ne intelegem foarte clar! Strategia in acest moment a celor care doresc ceva pe dreapta este ca noi sa cream o anumita scindare in partid. Asa au facut cu ApR in '97, va aduc aminte. Ne banuiti ca nu intelegem nimic din toate astea? Sa fim seriosi! Eu n-am o problema cu candidatura, cu Ion Iliescu. M-am inteles intotdeauna cu Ion Iliescu. Nici eu n-am nevoie de tutela, nici Ion Iliescu n-are nevoie de tutela, nici partidul n-are nevoie de tutela. Avem nevoie de o echipa de conducere care sa sustina in continuare adaptarea si functionarea eficienta a partidului in perioada urmatoare. Cum anume, o sa vedem".
Partidul vrea sa faca opozitie radicala
PSD vrea sa-si readapteze structurile de conducere perioadei de opozitie, in care doreste sa actioneze "consecvent si radical". Primul pas va fi repunerea in drepturi a Delegatiei permanente ca structura colectiva de conducere, in locul Biroului Coordonator, inventat in vara. Nastase a spus ca va fi vorba de o formula mai restransa, cu 11-12 vicepresedinti, cu o reprezentare corespunzatoare a judetelor, care, impreuna cu presedintele partidului, sa asigure conducerea operativa. Atat Ion Iliescu, cat si Adrian Nastase isi vor relua deplasarile prin tara, iar surse din partid spun ca Nastase le-a cerut presedintilor de organizatii sa mai aduca si ceva bani la partid. Cotizatiile membrilor au fost greu de strans chiar si in perioada cat partidul s-a aflat la putere, dar acum nu sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor, asa ca presedintii de filiale trebuie sa apeleze la sursele colaterale, adica la membrii de partid oameni de afaceri care mai pot scoate ceva din buzunar. Actiunea politica se va indrepta catre Guvernul Tariceanu si, de aceea, PSD reinvie grupurile de reactie rapida din Parlament, o structura in oglinda a Executivului, care va analiza tot ce se intampla la nivel de Guvern si Presedintie si vor iesi cu declaratii tematice. In acest fel, pesedistilor li s-a aratat ca preocuparea principala nu trebuie sa fie propriul partid, ci actiunile guvernamentale ale Aliantei. Adrian Nastase le-a mai zis celor din filiale ca isi asuma esecul prezidentialelor, iar presei i-a explicat ca ar fi fost gata sa-si depuna mandatul sau sa ceara vot de incredere, dar a ajuns la concluzia ca nu are rost sa se organizeze doua congrese, asa ca reuniunea din martie va rezolva toate aspectele legate de trecerea in opozitie.
Mitrea si D.I. Popescu, marii absenti ai reuniunii
Absenta a doi dintre liderii importanti ai PSD, Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu, nu a trecut neobservata, chiar daca fiecare a avut oameni la sedinta de miercuri. Explicatia oficiala a fost aceea ca cei doi sunt in concediu in strainatate si de aceea nu au venit. Cu toate ca s-a lasat sa se inteleaga ca daca erau in tara cei doi ar fi fost prezenti, lucrurile nu stau chiar asa. La sedinta nu au fost invitati decat sefii de organizatie si trei persoane din conducerea centrala. Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu sunt vazuti ca persoane care incearca sa-si faca acum jocul in PSD si de aceea invitarea lor n-ar fi fost oportuna, mai ales ca ar fi dat aripi nemultumitilor si sustinatorilor celor doi. Nastase a spus ca, in cadrul sedintei, nu s-a discutat de existenta unei "a treia cai", dar nu a exclus faptul ca o asemenea miscare are loc in interiorul partidului.




Corina DRAGOTESCU

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 14 Ian 2005 - 06:56
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=207&titlu=__Au_venit_cu_ideile_lor_si_au_plecat_cu_ale_noastre__